E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adnan Küçük

31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI (3)
30 Nisan 2024 Salı

 

AK Parti’nin 31 Mart seçimlerinde başarısız olmasında etki eden daha başka faktörler de var. Mutlaka bunların da masaya yatırılması ve lüzumlu önlemlerin alınması icap ediyor.

Seçim Kampanyaları, Halka Temas ve Tanıtımla Alakalı Yaşanan Sorunlar

Cumhur İttifakının seçim kampanyaları ve tanıtımda benimsediği yöntemlerde de eksiklikler söz konusudur. Cumhur İttifakı taraflarının, genellikle “geniş katılımlı mitingler”, “klasik görsel ve yazılı medya araçları” yolu ile kampanya ve tanıtımlara ağırlık verdikleri görülmektedir. Ama artık günümüzde bu tarz tanıtım ve propagandaların etkinliği gittikçe azalmaktadır ya da bunların daha başka propaganda yolları ile tahkim edilmesi gerekiyor. Hedef kitleye akılda kalıcı ve etkili bir şekilde ulaşılması gerekmektedir. Reklamlarda ve paylaşımlarda hedef kitlenin her kesimi kapsayacak şekilde seçilmesi gerekmektedir.

Günümüzde büyük bir yaygınlığa sahip olan ve gelecek on yıllarda, yaşlılığa yaklaşan nüfus kesimleri de dâhil olmak üzere, toplumun büyük bir kısmının sosyal medya kullanıcısı olması bekleniyor. Hatta kırsal kesimlerde bile sosyal medya çok yaygın olarak kullanılıyor.

Bu durum, partilerin seçim kampanyalarını daha fazla dijital platforma kaydırmalarına sebep olabilir ve sosyal medya üzerinden kazanılan veya kaybedilen destekler, seçim sonuçlarını çok daha ciddi boyutlarda etkileyebilir.

Bir araştırmaya göre, gençler yaşadıkları şehirle ilgili haberlere erişmek için en çok sosyal medyaya güvenmektedir. Bu, sadece gençlerle sınırlı değil; sosyal medyayı sıkı takip eden her yaştan insan için de kısmen benzer sonuçlar söz konusudur. Sosyal Medyanın kişiler üzerindeki etkisi tartışılmaz bir gerçektir. Tasarlanan görselde, yapılan videoda ve yazılan şarkılarda farkındalık meydana getirilmeli, akılda kalıcı olunması sağlanmalıdır.

Her ne kadar, toplumda, sosyal medyanın yanıltıcı bilgi kirliliği ile lekeli olduğuna dair güçlü kanaatler varsa da, çoğu kişilerde bu kanaatten farklı algılar söz konusudur. Çoğu kişiler, sosyal medya yoluyla ulaştıkları bilgilerin mutlak doğru olduğuna inanmaktadır.

İnsanları yönlendiren, çoğu kereler doğru bilgiler değil, algılardır. Medyanın siyasetteki rolünün ve etkinliğinin bilincinde olarak, insanları bu kadar etkileyen bu gücün doğru kullanılabilmesi için ne gerekiyorsa yapılması gerekir.

Medyada ortaya atılan bir söz çok çabuk yayılmakta, insanlar bunu gerçek sanarak oy vermekten vazgeçme durumuna gelebilmektedir. Twetter’da TT olmanın önemi, Instagram’da güncel popülerlik göz önüne alınarak, her kitlenin hitap şekline uygun içerikler yapılmalıdır.  

Diğer yandan, belki bazı erdemli insanlar, mutlak doğrucu olmak isteyebilirler. Sosyal medyanın kirli hali, bu erdemli kişilerin sosyal medyaya mesafeli olmasını sağlamış olabilir. Ama şunun bilinmesi lazım ki, sosyal medya, kirli bilgiler kadar doğru bilgilerin yayılmasına da aracılık etmektedir. Burada kirli bilgileri etkisizleştirmek de büyük ölçüde aynı yollarla olabilmektedir. Sosyal medyadan uzaklaşanlar, bu mecradan gelen darbeleri çoğu kereler etkisizleştiremezler, hatta bu cepheden gelen tahribatların farkında bile olamazlar.

Bu fiili realite görülmeksizin siyaset yapmak, ilgili parti yönünden ciddi zaaflar içerir. Sosyal ve diğer medyada yaşananlardan habersiz olan partilerin kendilerini etkili bir şekilde tanıtabilmeleri çok zor olduğu gibi, rakip medya kuruluşlarının kendileri ile alakalı yaydıkları kirli bilgileri, ilgisizlikleri sebebiyle bilemeyen partilerin, sosyal medya etkileşimi altında olanlara yönelik etkilemeleri, ya minimum düzeylerde olacak ya da hiç olmayabilecektir.

Esasen önemli sorunlara çözüm getiren hiçbir faaliyeti mevcut olmayan bazı Belediye başkanları medyanın gücünü kullanarak çok sayıda önemli icraatlar yaptıkları algısını çok kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Yapılan icraatların medyada Reklamının etkili bir şekilde yapılmadığı müddetçe, yapılan faaliyetler çoğu kişi tarafından bilinmeyebilmektedir.

Bir misal vermek isterim. Turgut Altınok, Keçiören Belediye Başkanlığı (2019-2024) döneminde Keçiören’e çok büyük hizmetler yaptı. Sayın Altınok’un, yaptığı çok sayıda hizmetlerden birisi Ovacık’ta (Keçiören), yirmi dönüm genişlikte lavanta bahçesi, diğeri de 97 dönüm genişlikte Nursultan Nazarbayev Parkıdır. Bunlar, Ankara genelinde duyulmadığı gibi, Keçiören’de bile bilinmemektedir. Bu da yapılan iz bırakıcı hizmetlerin tanıtımının zayıflığının en bariz misallerini oluşturmaktadır.

Sayın Erdoğan’ın halka dokunan gerçek siyaset vurgusu elbette ki önemlidir. Ama artık bu yeterli olmamaktadır. Tanıtımda, dijital reklamlar, görsel tanıtımlar, son derece etkili hale gelmiş durumdadır. 31 Mart seçimleri öncesinde, İstanbul ve Ankara BB Başkanlarının ajanslar ve bilboartlar yoluyla yaptıkları tanıtım ve reklamlar, seçimlerde ciddi manada etkiler meydana getirdi. Reklam öyle bir şeydir ki, sunulan reklam vurguları yoluyla, esasen çok basit hizmetler abartılarak, çok büyük hizmetlerin yapıldığı algısı oluşturulabilmektedir.

Halka fiziki ve duygusal olarak dokunmak, etkili kampanya ve tanıtım yapılabilmesi için son derece önemlidir. Ama başta sosyal medya olmak üzere, dijital ve görsel ortamlarda yapılan tanıtım ve reklamlar da artık çok üst düzeylerde etkileme gücüne sahiptir. Mesela bir belediye başkanı, ajanslar, bilboartlar vd. tanıtım ve reklam araçları yoluyla bir şehirde 53 tane kavşak sorununun çözüldüğünü belirtiyor. Muhtemelen bu kapsamda yapılan hizmetlerin birçoğu on metrelik yol ve kavşak düzenlemesidir. Ama reklam o düzeyde yapılıyor ki, çoğu insanlarda, sanki 3-5-10 km’lik yol ve kavşak çalışması yapılmış gibi algılar oluşuyor.

Kısaca belirtmek gerekirse, günümüzde reklam ve tanıtımın olağanüstü etkileri mevcuttur. Bunu görmezden gelerek klasik tanıtım yollarında ısrar edenlerin, belki bir müddet daha kısmen başarılı olsalar da, yakın gelecekte hüsran yaşamaları mukadderdir. Kanaatimce ideal olan her iki tanıtım türünün, dozunda birlikte kullanılmasıdır. Her iki tanıtım türü birbirini tamamlayacak, ikincisi birincisinin (seçmene temas) etkinliğini artıracaktır.

Aldığım duyum ve izlenimlere göre, 31 Mart seçimlerinde, tanıtım ve reklam bütçelerine en fazla ağırlık veren parti CHP’dir. Hatta bazı seçim çevrelerinde, CHP’li adayların halka AK Partililerde daha fazla dokundukları yönünde bilgiler aldım. Bunda, AK Parti’nin halka doğrudan temas ekibinin genel tepkiler karşısında yılmış olmalarının da etkili olduğu söylenebilir. Dolayısıyla, bu seçimlerde, CHP’lilerin başta Kırıkkale ve Keçiören olmak üzere bazı seçim çevrelerinde, AK Parti’nin geçmiş yıllarda etkili şekilde kullandığı halka doğrudan temas etme, seçmenle güçlü gönül köprüsü inşa etme aracını çok etkin bir şekilde kullandığı, AK Parti’nin bu konularda çok gerilerde kaldığı görülmüştür.

AK Parti’nin En Büyük Zayıf Halkalarından Biri de Gençliktir

Genellikle yapılan anketlere göre, AK Parti’nin gençlerde oy oranı, kendisinin almış olduğu genel oy oranının %10 altında görünüyor. Bu da, AK Parti’nin %40 oy aldığı durumda gençlerden alınan oy oranı %30 demektir. Nitekim 2021 yılında MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi tarafından yürütülen “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması”na göre, “bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna; genel seçmenin %29,3’ü AK Parti derken, gençlerde bu oran %20,1’e iniyor.  

Bizler üniversitede gençlerle sürekli iletişim içindeyiz. Kanaatimce bu oran bile çok yüksek görünüyor. Ben 31 Mart seçimleri sonrasında öğrencilerle hasbihal ederken, kimler oy verdi diye sorduğumda, oy verenlerin çok düşük olduğunu müşahede ettim. Yani gençlerin, oy vermek şeklindeki demokratik katılım bilincinin bile çok uzağına savruldukları görülüyor.

Elbette ki bütün bunları sadece ekonomik programlarla izah etmek, çok kolaycı ve isabetsiz olur. Bu konunun mutlaka derinlemesine analiz edilmesi gerekir.

Bu genel durumun, sadece gençlerin misyon ve ideal zaafından kaynaklandığı söylenemez. Gençler, gelecek kaygıları taşıyan en dinamik kesimdir. MetroPoll Araştırma Merkezinin araştırmasına göre, gençlerin çok büyük ekseriyetinin ortak sorununun; gelecek kaygısı olduğu görülüyor. Aynı araştırmaya göre, her 2 gençten 1’i siyasilerin kendilerini anlamadığını ve sorunlarına çözüm getirmek için yeterince çaba göstermediğini düşünüyor. 

Gençler, geleceğe yönelik bir umut ışığı görmediklerinde, ya hiç sandığa gitmiyorlar; sandığa küsüyorlar, ya da muhalif partilere oy veriyorlar. Nitekim MetroPoll Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, “kararsız” ve “Cevap yok” şeklinde cevap veren gençlerin oranı %25,6 seviyesinde. Bu da, AK Parti de dâhil, bütün partilerin gençlerin ilgisini çekecek, sorunlarına çözümler üretecek politikalar geliştirmediklerini gösteriyor.

31 Mart seçimlerinde ortaya çıkan sonuçlarda, gençlerin tepkisel pozisyonlarının da görülmesi icap eder. Aksi halde, AK Parti, 31 Mart seçimlerinin travmasından kurtulamaz.

Burada bir hususa temas etmek istiyorum. AK Partili yöneticiler, genellikle gençlerle alakalı kanaatlerini, 300-500-1000 kişilik gençlerin katılımı ile organize ettikleri etkinlikler özelinden oluşturuyorlar. Oysa bu çok yanıltıcıdır. Gençlik sadece bunlardan ibaret değildir.

Bir misal vermek istiyorum. Bir toplantıda, ismi bende mahfuz olan bir AK Partili yönetici ile konuşuyorduk. Ben gençlerin büyük ekseriyetinin AK Parti’ye mesafeli olduğunu, AK Parti’nin gençlerin taleplerini iyi okumadığını söyledim. Söz konusu AK Parti’li yönetici, bu fikrime itiraz etti ve dedi ki: “Biz filan tarihte, filan üniversitede 200 öğrenci ile bir araya geldik, hepsi AK Parti’ye gönül veren pırlanta gibi öğrencilerdi”.

Ben de dedim ki, “O üniversitede 40 bin öğrenci okuyor. 200 öğrenci 40 bin öğrenci içinde %0.5’e tekabül ediyor. Peki diğer 39.800 (%99,5) öğrenci ne durumda, onlarla ilgileniyor musunuz; onlar hakkında bir bilginiz var mıdır”?

Tabii ki bu sorunun cevabını alamadım.

İşte AK Parti’nin gençlere yönelik mutlaka saha çalışması yapmaları, bunların gönlünü kazanıcı politikalar geliştirmeleri gerekiyor. Bunları da, salt para, burs, yurt, barınma endeksli yapmaması, özellikle onlara, geleceğe yönelik umutlarını artırıcı ve bu konuda onları sahici manada ikna edici vaadlerde bulunması, uygulamaları hayata geçirmesi gerekiyor.

125 bin kişi ile yapılan ve neşredilmeyen bir araştırmaya göre, gençlerin çok büyük ekseriyeti, eğitim sistemindeki en büyük eksikliğin manevi ve dini eğitimdeki nitelik eksikliği olduğunu belirtmiştir. Bu kapsamda, gençler, dini temelli birçok sorunun, din eğitimi yoluyla giderilmediğini ifade etmişler. Bunlar, pozitivizm, modernizm ve sekülerizmle birlikte ortaya çıkan, dini temelli çoğu soruların cevabının bulunamaması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Gençlikte seküler eğilim arttığı ölçüde, AK Parti, varlığını sürdürebilmek için, ya sekülerleşerek CHP kimliğine yaklaşacak ya da bir kısmı isteğe bağlı din eğitimi, bir kısmı da genel eğitim formu içinde, dini ve ahlaki değerlerin gençlere verilmesinde nitelik ve etkinliği artıracaktır. İkincinin yapılması AK Parti’nin geleceğini daha da güçlü ve sürekli kılacaktır.

Ayrıca, genel eğitimin bütünlüğü içinde, küresel ölçekli gelişmelerle birlikte, Türk milletinin yüzlerce senedir devam edegelen, bir kimlik, karakter ve şahsiyet oluşumunu sağlayan kültürel değerlerin gençliğe verilmesi icap ediyor. Bu yapılmadığı takdirde, gençlik, Batı kültürünün edilgen esiri haline gelebilecektir ki, bunun neticesinde, Türk toplumu, en bariz ve üstün vasıfları olan hamiyet-i milliye, vataniye, diniye gibi değerlerden mahrum hale gelebilecektir. Bu değerlerin sağlanması, Türk toplumuna, mümtaz bir kişilik sağlayacak bir kimlik oluşturacaktır. Devletimiz ve milletimiz, bu kimlikle, istikbalde, edilgen değil, etken, mahkûm değil, hâkim ve egemen, etkilenen değil, etkileyen güçlü bir yapıya kavuşacaktır.

Vicdanları iman hakikatları ile nurlanan, tatmin olan, akılları fen ilimleri ile doyuma ulaşan, hamiyeti milliye ve vataniye ile güçlü bir ruha sahip olan gençlik, hem AK Parti’nin hem de ülkemizin geleceğinin, devam ve bekasını garantisi ve sigortası olacaktır.

Bazı Başkanlıkların Kaybedilmesine Sebep Olan Adayların Ayrı Belirlenmesi

Ülkemizde başkanlık sisteminin kabulü ile birlikte siyasi partiler arasında seçimlere yönelik ittifak uygulamaları gelişti. Bu ittifaklar, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinde olduğu gibi, yerel yönetimler seçimlerinde de söz konusu olabilmektedir.

AK Parti ve MHP, 2023 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine Cumhur İttifakı kimliği ile katıldılar. Bu ittifakın en büyük neticesi, müşterek aday gösterdikleri Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM’de yeterli çoğunluğun sağlanması şeklinde olmuştur.

AK Parti ile MHP, 31 Mart seçimlerinde çoğu seçim çevrelerinde ortak adayla seçimlere girdiler. İttifakın işleyişi kapsamında bazı seçim çevrelerinde Cumhur İttifakının her iki tarafı da aday gösterdiler. Bu uygulama, ayrı aday gösterilen seçim çevrelerinde ittifakın iki ortağının birbirine rakip olmaları olgusunun ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu durum neticesinde, bazı seçim çevrelerinde kayıplar yaşandı. Amasya, Kütahya, Kırıkkale gibi illerde iki partinin kendi adayları ile seçimlere girmeleri neticesinde buralarda CHP kazandı. Buralarda ortak aday gösterilmesi halinde muhtemelen Cumhur ittifakı adayları kazanacaktı. Mesela, Kütahya’da, CHP adayı %29.69 oy alırken, MHP adayı 29.25, AK Parti adayı 27.7 oy aldı. Cumhur İttifakı bu ilde ortak adayla seçimlere girseydi yüzde yüz kazanırdı. Benzer durum Amasya için de söz konusu. Ayrı adayla seçimlere girilen diğer bazı iller için de benzer mahiyette değerlendirmeler yapılabilir.

Mental Yorgunluk ve Ruh Kaybı

Mental yorgunluk, günler, aylar süren stres, endişeler, çaresizlikler, karşı konulamaz zorluklar akabinde görülen psikolojik halin insanın gündelik hayatını, davranışlarını olumsuz yönde etkilemesidir. Kişi, kendisini yoğun şekilde enerjisiz, bitkin ve tükenmiş hisseder, istirahat etse bile bu his azalmadan devam eder. İnsan kendisini bir türlü işine veremez, çaba içine girecek olsa isteksizlik, verimsizlik, motivasyon azlığı ortaya çıkar.

AK Parti’nin 31 Mart seçimlerinde başarısız olmasında en temel etkenlerden biri de, mental yorgunluktur. Hatta bu seçimlerde mental felç halinden de söz edilebilir. Hükümete yönelik gelen ve karşı durulamaz düzeylere varan tepkiler, AK Parti Teşkilatını MENTAL olarak dayanılmaz düzeyde yormuş; etkili çalışma ortamını ciddi manada hasara uğratmıştır.

Mental yorgunluk neticesinde, bazı seçim çevrelerinde AK Parti’ye gönül veren tanıtım ekipleri, ev ve işyeri ziyaretlerini bile etkin bir şekilde yapamadılar. Karşılaştıkları her bir şiddetli tepki, onların psikolojik olarak yılmalarına, motivasyonlarının zayıflamasına, bir sonraki ziyaretlere gitmemek için bahaneler uydurulmasına sebep oldu.

Bunun gerisinde, güncel ve konjonktürel şartlara bağlı tepkisellikler kadar, ruh kaybının etkileri de söz konusudur.

Nitekim ruh kaybı ile alakalı durum, Erdoğan tarafından şu şekilde ifade edilmiştir:

“Kurulduktan yalnızca 15 ay sonra bizi iktidara layık gören, henüz 10 ay önceki seçimlerde partimizi açık ara birinci yapan, şimdiye kadar girdiğimiz tüm seçimlerde daima yanımızda duran, velhasıl son 22 yılda tam 17 kez sandıkları bizim için patlatan milletimizin, 31 Mart'ta bizi CHP'nin arkasına niçin ittiğini çok iyi analiz etmeliyiz. Ortada sadece bir ‘oy kaybı değil, kan ve ruh kaybı’ da olmuştur”.

AK Partideki ruh kaybı, çalışma motivasyonlarını olumsuz etkiledi. Bu durumun bir neticesi olarak bazı seçim sandıklarında müşahit bulunması konusunda bile zorluklar yaşandı.

Burada, AK Parti’de, kuruluş ve devamındaki ihtişamlı günlerinde sahip olduğu ruhu kazandıran yüksek hasletler konusunda ciddi aşınmalar, kayıplar söz konusu olduğu için, bunun tekrardan kazanılmasının yolları bir şekilde bulunmadığı takdirde, erime devam eder.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 20258 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI (2)
4/20/2024
31 MART SEÇİMLERİ: DERSLER, MESAJLAR, TEPKİLER, RUH KAYBI(1)
4/9/2024
“ZİBİDİ”LİK İTHAMINI SAHİBİNE AYNEN İADE EDİYORUM!
3/29/2024
31 MART SEÇİMLERİ DEM’LENEN CHP İÇİN HÜSRANLA SONUÇLANABİLİR
3/21/2024
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (3)
3/7/2024
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (2)
2/20/2024
6 ŞUBAT 2023: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ (1)
2/6/2024
TERÖR ÖRGÜLERİ İÇİN ÖNEMLİ OLAN İDEOLOJİ DEĞİL KULLANILIR APARAT OLMALARIDIR
1/22/2024
İŞGALE MEŞRU MÜDAFAA, HAKLI DİRENİŞE DE TERÖRİZM DENİYOR
1/10/2024
CUMHURİYET HALK PARTİSİ İSMİNİ KORUMA KANUNU ÇIKARILMALI
12/25/2023
CAN ATALAY VAKASINDA NİHAÎ ÇÖZÜM TBMM’NİN DEVREYE GİRMESİDİR
12/14/2023
GAZZE’DE MÜSTEMLEKE GÜÇLERİN GERÇEK KİMLİĞİ PAZARA SERİLDİ
11/27/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (3)
11/13/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (2)
10/22/2023
EĞİTİM SİSTEMİMİZLE ALAKALI DEĞERLENDİRMELER: MEB’İN ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITMASI (1)
9/22/2023
OTORİTER MİLİTAN LAİKÇİ KİMLİKLE BÜTÜNLEŞTİRİLEN KARMA EĞİTİMİN ÇOĞULCULAŞTIRILMASI
8/8/2023
15 TEMMUZ RUHU GÜCÜNÜ NE ÖLÇÜDE KORUYOR?
7/15/2023
DEPREM BÖLGESİ HATAY’DA BAYRAM VE HÜZÜN BİR ARADA
6/30/2023
CHP İktidar Olabilir mi?
6/20/2023
14 VE 28 MAYIS SEÇİMLERİ: “SAHTE” VE ÇELİŞKİLİ SİYASETİN YENİLGİSİ
6/6/2023
KILIÇDAROĞLU’NUN SEÇİM STRATEJİSİ: “KİMLİKSİZLİK VE OMURGASIZLIK”
5/23/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİNDE REHAVETE KAPILAN KAYBEDER
5/9/2023
CHP VE HDP’NİN ÖZERKLİK VAADİ: TÜRKİYE’NİN PARÇALANMASININ ÖN AŞAMASI MI?
4/26/2023
MİLLET İTTİFAKININ PKK GÜDÜMLÜ HDP’YE MAHKÛMİYETİ
4/13/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİ: İYİCE PRESLENEN İYİ PARTİ İLE HDP İTTİFAKI
4/1/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (3)
3/15/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (2)
3/4/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (1)
2/21/2023
VAKİT, KİN VE HUSUMET DEĞİL, DUA VE VEFA VAKTİDİR
2/10/2023
BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE SAĞLANMASINA GEREK VARMI?
1/27/2023
6’LI MASANIN 6+1 FORMÜLÜ YÖNETİMDE NE KADAR İŞLEVSEL OLABİLİR?
1/12/2023
İMAMOĞLU, MENDERES VE ERDOĞAN’IN MAHKÛMİYETLERİ: HANGİSİ MAĞDUR?
12/25/2022
CHP GAYRI MİLLÎ BİR PARTİ MİDİR?
12/12/2022
SAHİPSİZ KÖPEKLERE BARINAK YAPMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖREVLERİNE SON VERİLMELİ
11/28/2022
PKK DİYE MÜSTAKİL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ YOKTUR: “NOKTA”
11/17/2022
AB ÜYESİ ÜLKELERİN POLİTİKA ÜRETME YETERSİZLİĞİNİN AĞIR BEDELLERİ
11/8/2022
AİLENİN SAPKINLIK VE SALDIRILARA KARŞI KORUNMASI: 30 EKİM YÜRÜYÜŞÜ
10/28/2022
AVRUPA ADALET DİVANI: SEVSİNLER SİZİN ÇOĞULCULUK ANLAYIŞINIZI
10/16/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (6)
10/5/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (5)
9/25/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (4)
9/14/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (3)
9/4/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (2)
8/24/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (1)
8/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (5)
8/2/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (4)
7/23/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (3)
7/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (2)
7/3/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (1)
6/22/2022
AMERİKADA BİR CİNSEL SAPIK DAHA “VAHŞİCE” İDAM EDİLDİ(!?!?)
6/10/2022
II. ABDÜLHAMİD: MUTLAK İSTİBDADÇI, KIZIL SULTAN MI?
6/2/2022
EVLADLARINI BU VATAN UĞRUNA ŞEHİD VERENLER İÇİN EN ACI OLAN…
5/26/2022
DEMOKRATİK YOLLARLA DEMOKRASİYE GEÇİŞ: 14 MAYIS 1950
5/17/2022
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ KARARININ İPTALİ: YENİ BİR 367 VAKASI OLUR
5/7/2022
VAAAYYY BEEEE OSMAN KAVALA MELEKMİŞ(!?!?)
4/27/2022
PAÇALARI KANLA KİRLİ BİR ÜLKE “TÜRKİYENİN SİCİLİ BOZUK” DEMİŞ
4/20/2022
MANSUR SAVAŞ’IN CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLME İHTİMALİ VAR MI?
4/12/2022
PAKİSTAN’DA NELER OLUYOR?
4/5/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM: SİSTEMİN “FİŞ”LE CİHAZA BAĞLANMASI
3/27/2022
AYM’NİN MEVCUT HÜKÜMET SİSTEMİNİ KİTLEYEN KARARI
3/19/2022
UKRAYNA: BÜYÜKLER TEPİŞİR, OLAN KÜÇÜKLERE OLUR!
3/11/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI: BOOOOM
3/4/2022
TÜRKİYE’DE MUHALEFET NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?
2/25/2022
HDP AYM TARAFINDAN KAPATILMAZSA NE OLUR?
2/17/2022
İNSAN HAKLARI AVRUPA SINIRLARINDAN İÇERİ GİREMİYOR!!!
2/9/2022
DEMOKRASİ NEREDEN GEÇER; DİYARBAKIRDAN MI YOKSA…?
2/2/2022
İNANANLARIN İNANCINI YARALAYAN SERÇE (!?!?)
1/26/2022
ENES KARA İNTİHAR ETTİ, CEMAAT VE TARİKAT DÜŞMANLIĞI DEPREŞTİ
1/19/2022
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK (CUMHURBAŞKANLIĞI) SİSTEMİ NEDEN YERLEŞEMEDİ?
1/12/2022
CHP, HALA DİNDARLAR İÇİN KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ
1/5/2022
CHP’NİN “FETÖCÜLERLE DE HELALLEŞMEK” POLİTİKASI
12/29/2021
TÜRKİYE’DE İTTİFAKLAR VE MİLLET İTTİFAKI-HDP İLİŞKİSİ
12/22/2021
QUEBEC’DE BAŞÖRTÜSÜ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ VE İSLAMA YÖNELİK FARKLI UYGULAMALAR
12/15/2021
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETİMDE DİN EĞİTİMİ VE LAİKLİK TARTIŞMALARI
12/8/2021
28 ŞUBAT ZİHNİYETİ “CELLADINA ÂŞIK” BAZI MAĞDURLARINDA DEVAM EDİYOR
12/1/2021
CHP’DEN HDP’YE “PKK İLE İLİŞKİLERİNİ MİNİMİZE ETME” ÖNERİSİ
11/24/2021
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE %50+1 ÇOĞUNLUK DEĞİŞMELİ Mİ?
11/17/2021
İYİ PARTİNİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI?
11/10/2021
ANAYASADAKİ DEĞİŞTİRİLMESİ YASAK HÜKÜMLERİN VESAYETÇİ TEMELİ
11/3/2021
İŞKENCE YAPMAK, DEMOKRATİK(!?) ABD İÇİN MEŞRU, TÜRKİYE İÇİN SUÇ!
10/27/2021
ÇAĞDAŞ UYGARLIK KAVRAMININ ANAYASADA NE İŞİ OLABİLİR Kİ?
10/20/2021
“YÜCE DEVLET”TEN GÜÇLÜ DEVLETE
10/13/2021
1982 ANAYASASININ İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞMELİ MİDİR?
10/7/2021
KASETÇİ DÜKKÂNININ ÜSTÜNDEKİ MAHKEMELERDEN YENİ YARGITAY BİNASINA
9/28/2021
YENİ BİR 367 ÖZLEMİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023’DE ADAY OLAMAZ
9/19/2021
YENİ YARGITAY BİNASINDA DUA EDİLDİ, LAİKLİK ELDEN GİTTİ(!!!)
9/10/2021
YÜZDE ON MİLLİ SEÇİM BARAJI NE OLMALI?
9/1/2021
28 ŞUBATIN KUDRETLİ(!) PAŞALARI LAYIK OLDUKLARI YERE MARŞ MARŞ
8/23/2021
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HANGİ PARTİLER ACABA?
8/9/2021
TUNUS’TA CUMHURBAŞKANLIĞI DARBESİ
7/29/2021
ÇANAKKALE’DEN 15 TEMMUZA: KAHRAMAN HALKIMIZIN VATAN SAVUNMASI
7/15/2021
TÜRKİYE’DE YAKIN GELECEKTE ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
7/8/2021
BİZ DE BAŞÖRTÜSÜ HUSUMETİ BİTTİ ZANNEDİYORDUK; MEĞERSE…
6/28/2021
BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞAHANE, “TROLLÜK” YAFTALARI GERİ İADE!
6/19/2021
HDP, KAPATILMALI MI; KAPATILABİLİR Mİ?
6/8/2021
KORSAN İSRAİL DEVLETİNİN ZULMÜNE UĞRAYAN MAZLUM FİLİSTİN HALKI
5/23/2021
TÜRKİYE’DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
5/10/2021
DÜNYANIN EN BÜYÜK KORSAN DEVLETİN BAŞI: ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ
4/30/2021
RECEP TAYYİP ERDOĞAN: FİKRÎ İKTİDARIMIZI HÂLÂ TESİS EDEMEDİK
4/21/2021
VESAYETÇİLERLE DEMOKRASİ YANLILARI İÇİN TURNUSOL KÂĞIDI: 104 AMİRALİN E-BİLDİRİSİ
4/11/2021
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİ KARARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
4/2/2021
TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMESİNE NİÇİN BU KADAR SERT TEPKİ VERİLİYOR?
3/24/2021
TAKLİTCİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNE UYGUN BİR ANAYASANIN YAPILMASI
3/15/2021
1000 YIL SÜRECEK DENİLEN 28 ŞUBAT’IN TAHRİBATLARI VE TAMİRATLAR
3/6/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (2)?
2/25/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (1)?
2/16/2021
CUNTA ANAYASASINDAN DEMOKRATİK SİVİL ANAYASAYA: TAŞLI YOLLAR
2/7/2021
YARATILIŞ MODELİ KONGRESİ EVRİMCİLERİ NİÇİN RAHATSIZ ETTİ?
1/29/2021
VESAYETÇİ ZİHNİYETE GÖRE ÖZDE CUMHURBAŞKANI(!?) NASIL SEÇİLİR?
1/20/2021
BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER Mİ BAŞI AÇIK HÂKİMLER Mİ TARAFSIZ KARAR VERİR?
1/11/2021
1876 KÂNÛN-I ESÂSÎ’DE ÇEVİRİ HATALARI: TBMM BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR
1/2/2021
HARF DEVRİMİNİN TÜRK DİLİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ SONUÇLAR
12/23/2020
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİKİR BABASI: PROF. DR. BURHAN KUZU
12/14/2020
FRANSA’DA ÇOĞULCULUK VE HOŞGÖRÜ YERİNİ FAŞİZME Mİ BIRAKIYOR?
12/5/2020
CHP, HDP, SP VE İYİ PARTİ ANAYASASI İNKÂR EDİLDİ, İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR?
11/26/2020
HANGİ CUMHURİYET YAŞASIN?
11/17/2020
ABD’DEKİ SEÇİMLER Mİ, YOKSA VENEZUELA’DAKİ SEÇİMLER Mİ DAHA AZ HİLELİ?
11/8/2020
İZMİR DEPREMİ VE HÜKÜMETE BİR ÖNERİ
10/31/2020
Tarikatlar Atatürk’ün 1924 Anayasası’nda teminat altında idi
10/24/2020
ENİS BERBEROĞLU MİLLETVEKİLLİĞİNE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
10/14/2020
CHP’NİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” MÜMKÜN MÜDÜR?
10/4/2020
RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023 SEÇİMLERİNDE CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİR Mİ?
9/23/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GÖRE, DEVLET KADINA YÖNELİK 'ALKOL TEMELLİ ŞİDDETLE' MÜCADELE ETMEMELİ Mİ?
9/13/2020
TÜRK TOPLUMUNUN TEMELİ OLAN AİLEDE “ALARM ZİLLERİ” ÇALIYOR?
8/27/2020
15 YAŞ ALTI KIZLARLA İMAM NİKÂHI İLE EVLİLİK SUÇ MU, DEĞİL Mİ?
8/16/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: “BAL”IN İÇİNE ZEHİR KATILARAK SERVİS EDİLMESİ
8/5/2020
ZİNCİRLERİNİ KIRAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİF’İNDE İLK CUMA NAMAZI
7/25/2020
15 TEMMUZ BENZERİ YENİ BİR İHANET KALKIŞMASI YAŞANABİLİR Mİ?
7/15/2020
27 MAYIS ASKERİ DARBESİNİN YASSIADA CİNAYET MAHKEMESİ İLGA EDİLDİ
7/6/2020
FETH-İ MÜBİN’İN SEMBOLÜ AYASOFYA SAN’AT VE İMAJA FEDA EDİLEMEZ
6/20/2020
AYASOFYA’YA DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ STATÜSÜ KAZANDIRILMASI
6/9/2020
TÜRKİYE’DE ASKERÎ DARBELERİN ANASI: 27 MAYIS 1960
5/31/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: AİLE VE KADINLAR KORUNUYOR MU TAHRİP Mİ EDİLİYOR?
5/18/2020
ALİ ERBAŞ’IN ŞAHSINDA HUTBELERE LGBTİ+ AYARI MI ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
5/5/2020
CORONA SÜRECİNDE YAŞANAN KÜRESEL EKONOMİK SAVAŞLARIN GALİBİ KİM OLACAK?
4/24/2020
CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL OPERASYONA MI DÖNÜŞÜYOR?
4/13/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI “DUA İLE MÜCADELE” ÇOK MU SAÇMA?
4/1/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÜLKELER BAŞARILI, HANGİLERİ BAŞARISIZ?
3/21/2020
İDLİB’DE NE İŞİMİZ Mİ VAR? ŞEHİTLİK TEPESİ BOŞ MU KALMALI?
3/10/2020
28 ŞUBAT, RAND CORPORATİON: YENİ BİR DARBE Mİ GELİYOR?
2/29/2020
SORUYORUM: FETÖ İHANET ÖRGÜTÜ’NÜN SİYASİ AYAĞI KİMLER OLABİLİR?
2/18/2020
ANAYASA MAHKEMESİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇABALARINI SABOTE Mİ ETTİ?
2/9/2020
ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMİ SONRASI SKANDAL MAÇ ERTELEME KARARI
1/28/2020
HAKİKATEN TÜRK ASKERİ’NİN LİBYA’DA NE İŞİ Mİ VAR?
1/18/2020
İNSANCIL(!) BATIDA FAŞİST BİRİNE VERİLEN NOBEL ÖDÜLÜ
1/8/2020
KANAL İSTANBUL KAMPLAŞMASI: YENİ GEZİ EYLEMLERİ HAZIRLIĞI MI YAPILIYOR?
12/30/2019
YENİ PARTİLERİN TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR MIDIR?
12/24/2019
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
İstanbul
Güney Kore
Euroleague
hamza hamzaoğlu
Tayyip Erdoğan
Adana Demirspor
Southampton
ygs soru ve cevapları