E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

BU HABERİ BORÇLULARI DÜRÜST BULMAYAN BAŞBAKAN OKUSUN! İŞTE KREDİ KARTI GERÇEĞİ! 

Başbakan Erdoğan, kredi kartı borcunu ödeyemeyenleri dürüst olmamakla suçladı. Ancak harcamalar analiz edildiğinde Başbakan’ın dürüst bulmadığı 969 bin kişi lükse kaçmıyor, kredi kartı ile yiyecek ve benzin alıyor. Lüks tüketimin oranı ise yüzde 1.

19.03.2009 - 07:58
BU HABERİ BORÇLULARI DÜRÜST BULMAYAN BAŞBAKAN OKUSUN! İŞTE KREDİ KARTI GERÇEĞİ!

Başbakan Erdoğan, kredi kartı borcunu ödeyemeyenleri dürüst olmamakla suçladı. Harcamalar analiz edildiğinde Türk insanının kredi kartını en çok yiyecek-içecek aldığı markette ve arabasına benzin koyduğu akaryakıt istasyonunda kullandığı dikkati çekiyor. Spor salonu, fitness gibi sosyal hizmetlerde, içkili yerlerde kullanılan kredi kartı oranı yüzde 1’i bile bulmuyor. Yani Türk insanı aslında genel olarak temel ihtiyaç maddelerine ulaşmak isterken ödeme zorluğu çekip, kara listeye düşüyor.

Başbakan Erdoğan’ın “Kredi kartıyla borçlananları şöyle bir farklı yere koyuyorum, onlara da dürüst gözüyle bakmam” sözleriyle işaret ettiği kara listeye düşmüş vatandaş sayısının 969 bin 675 olduğu ortaya çıktı. Merkez Bankası’nın son verileri, bir veya birden fazla kredi kartı olup da borcunu ödeyememiş ve kara listeye düşmüş kişi sayısının Ocak 2009 tarihi itibarıyla 969 bin 675 olduğunu ortaya koydu. Böylece Başbakan, son sözleriyle yaklaşık 970 bin vatandaşını dürüst olmamakla itham etmiş oldu.

Başbakan kart mağdurlarını dürüst olmamakla itham etti ancak bankaların call center’larına gelen başvurularda kart borcunu ödeyemeyenlerin büyük bölümünün işini kaybedenlerden, ya da kriz nedeniyle işyerinden maaşının tamamını alamayanlardan oluştuğu dikkati çekiyor.

Bankacılar bile “Krizde işten çıkarılanlar bir yana pek çok kişi de maaşını düzenli alamadı. Bir aylık maaşının yarısına, çeyreğine talim edenler oldu. Dolayısıyla insanların gelir-gider dengeleri şaştı. Krize borçlu yakalananlar, daha önce ödemelerini düzenli yapanlar bile görülüyor ki son dönemde borcunu aksatmaya başladı” tespitinde bulunmuştu.

Lüks harcamalar çok az

Bankalararası Kart Merkezi’nin kredi kartı harcamaları ile ilgili istatistiki verileri de aslında Türk insanının ağırlıklı olarak marketlerde yiyecek ve içecek için harcama yaptığını, bir de arabasına benzin koymak için kartını kullandığını gösteriyor.

2009 yılı Ocak ayı verilerinin harcama kalemlerine göre dağılımına bakıldığında kredi kartlarının en çok yüzde 16.01 ile market alışverişinde kullanıldığı anlaşılıyor. Market alışverişini yüzde 14.70 ile akaryakıt istasyonlarında yapılan harcamalar izliyor. Gıda alışverişleri için yapılan kart harcaması yüzde 5’i buluyor. Türk insanı kredi kartı ile yüzde 2.1 oranında da yemek siparişi veriyor. Yani kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 37.8’i sadece yeme-içme ve benzin alımı ile ilgili.

Lüks sayılabilecek harcamaların ise genel dağılımda çok önemli bir yerinin olmadığı dikkati çekiyor. Örneğin 2009 yılı Ocak ayında toplam kredi kartı harcaması 13.4 milyar lira olurken bunun sadece 199 milyon lirası seyahat acentalarında kullanılmış. İçkili yerlere harcanan tutar 19.1 milyon lira.

Kuyumcularda yapılan harcama tutarı da 551 milyon lirada kalmış. Yani genel kredi kartı harcamasının sadece yüzde 3.2’si kuyumcularda yapılmış.

Türk insanının harcama dağılımına bakıldığında elektronik ile bilgisayar alımlarının yüzde 6.88’lik bir pay tuttuğu, mobilya dekorasyona da toplam harcamanın yüzde 3.25’ine denk gelen 415 milyon lira harcandığı dikkati çekiyor.

Harcama kalemleri dikkatle izlendiğinde Türk insanının kredi kartına en çok temel ihtiyaçlarını karşılamak için başvurduğu çok fazla da lüks tüketim harcaması yapmadığı görülüyor.

Ocak ayında 82 bin kişi kara listelik oldu

MERKEZ Bankası’nın (MD) hazırladığı en son “para-banka” verilerine göre, 2009 Ocak ayı itibariyle bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyerek batık duruma düşen ve MB’nin kara listesine giren kişi sayısı 969 bin 675.

Bu kapsamda Ocak ayında kara listeye giren vatandaş sayısı 82 bin 714 oldu. Yani sadece 30 gün içinde 82 bin 714 vatandaş daha kara listeye eklendi.

Öte yandan bu sayı batığa dönen kredi kartı sayısını değil, kart sahibi mağdur vatandaş sayısını gösteriyor. Yani yaklaşık 970 bin vatandaşın elinde birden fazla kart olduğu ve farklı kartlarla, diğerlerindeki borçları kapatmaya çalıştıkları varsayımı yapılıyor. Buna göre batık kredi kartı sayısının 1.5 milyonu geçtiği tahminleri yapılıyor. MB verileri, bireysel kredi kartında 6 Mart itibariyle batık tutarının da 2 milyar 732 milyon TL olduğunu ortaya koydu.

Kredi kartının mağduru olmaz

BaŞbakan Tayyip Erdoğan, partisinin Eskişehir mitinginde yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “Kredi kartı mağdurları ifadesini kullanıyorlar. En akıllısı bile kullanıyor. Kusura bakmasınlar kredi kartının mağduru olmaz. Kredi kartı sebebiyle borçlananlar olur. Kredi kartıyla borçlananları da şöyle bir farklı yere koyuyorum, onlara da dürüst gözüyle bakmam. Kredi kartı kullanıyorsan fazlasını kullanma. Zaman zaman bunu yaptılar. Şimdi diyorlar ki ’Bunları bağışlayın, affedin, bunun üzerine çizgi çekin.’ Nasıl çekeceksin? Kart mağduru olmayıp da alın teriyle kazananın hakkı ne olacak?”

Kartla yapılan her 100 liralık harcamanın 77 lirasını taksitlendiriyoruz

* Aşağıdaki grafikten çok net görülüyor ki Türk insanı krizle birlikte kredi kartlı harcamasından da önemli ölçüde kıstı. 2007’nin Temmuz ayında aylık harcama performansı 15.3 milyar TL’ye kadar çıkan Türk insanı Ocak ayında ise sadece 13.4 milyar TL harcadı.

* Krizle birlikte evine kapanan Türk insanı içkili yerlere daha az gitmeye başladı. Ramazan ayı olan Eylül’de 13.5 milyon TL’ye kadar düşen içkili yerlere yapılan harcama Ocak ayında da 19.1 milyon TL oldu. 2008’in geneline bakıldığında ise Şubat’da 22.8, Mayıs’ta 24.3 milyon TL’lik harcamalar dikkati çekiyor.

* Krizle birlikte insanların daha az araç kullandığı, dolayısıyla daha az yakıt tükettiği de rakamlardan okunabiliyor. Kredi kartı ile akaryakıt istasyonlarında yapılan harcama aylık 2.5 milyar TL seviyelerinden 1.7 milyar TL seviyelerine kadar gerilemiş görünüyor.

* Lüks tüketim sayılabilecek mücevherat ve altın alımında da Türk insanının frene bastığı dikkati çekiyor. Kuyumcularda yapılan harcama 660 milyon TL seviyelerinden 550 milyon TL seviyelerine geri gelmiş durumda.

* İnsanlar dışarı, çıkmadığı evde daha çok vakit geçirdiği için market harcamalarının arttığı gözleniyor.

* Şu an ödenmesi gereken kredi kartı borcu toplamı 32 milyar 537 milyon TL düzeyinde.

* Türk insanı genellikle kredi kartı borcunun asgari tutarını ödüyor, kalanını yüzde 5’in üzerindeki faize rağmen taksitlendiriyor. Kredi kartı ekstresinin tüm bakiyesini her ay düzenli olarak kapatanların oranı yüzde 23’ler seviyesinde. Yüzde 77’lik borç ise taksitlendiriliyor.

* Kredi kartlarında tasfiye olacak tutar 2 milyar 732 milyon TL seviyesinde. Yani kredi kartında ödenmesi gereken 32.5 milyar TL’lik borcun yüzde 8.39’luk kısmı batık görünüyor.

* MasterCard’ın yaptığı bir araştırmada kredi kartının ödeme şekli olarak en çok kullanıldığı yer yüzde 72 ile süpermarketler çıkıyor. Süpermarkete gidildiğinde alışverişin yüzde 25’i nakit ödeme ile gerçekleştiriliyor. Akaryakıt istasyonlarında ise kredi kartı ile ödeme oranı yüzde 55. Telefonla verilen siparişlerde daha çok nakit ödeme yapıldığı kredi kartı ödeme oranının yüzde 22’ye kadar gerilediği dikkati çekiyor.(vatan)

YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Asterix 19 Mayıs 2010 Çarşamba 13:42

Bu meclisin kapılarını bütün vekiller içerdeyken kilitleyip yakmak lazım Bu gün kıytırık bir işe bile girerken dünya kadar evrak isteniyor sabıka kaydı diploma falan filan ama Millet vekili yapılıp meclise sokulan adamlara bak. Topu allahından bulsun

Yorumu oyla      18      10  
Kubilay 14 Mart 2009 Cumartesi 00:50

Beyaz giymek zordur.

Yorumu oyla      18      10  
one minute... 13 Mart 2009 Cuma 20:37

beyler işte sizin yolsuzluk zavaşçınız. bu zat torununu sevdiği için yapmışmış, diğerleride torunlarının turunlarını sevdidiğini söylerse, o zaman ne olacak bizim halimiz...... (tencere dibin kara .....) not:bazı arkadaşlar savunmaya geçmişler! onlar malı göturuyor siz suçustu oluyorsunuz BEYLEEEER..

Yorumu oyla      19      10  
mb32 13 Mart 2009 Cuma 18:11

sadece tek kelimeyle özetliyorum UTANMAZLAR yazıklar olsun.

Yorumu oyla      18      10  
emekli 13 Mart 2009 Cuma 17:27

Turgut bey hakkımda ki yorumunuzu okudum ve şaşırdım,benim için yalaka olmayın diyorsunuz sonra da ben AKP'li değilim ve oy vermedim diyorsunuz ama söylemleriniz nedense beni inandıramadı AKP'yi öyle bir savunmuşsunuz ki ya bu ülkede yaşamıyorsunuz ya da şimdiye kadar bulunduğunuz yerde ne tv ne de gazete var,bir de SSK neler yaptığını bildiğinizi söylüyorsunuz o zaman size sormazlar mı neden ilgili yerlere ihbar da bulunmadınız da şimdi iftira atıyorsunuz.

Yorumu oyla      18      10  
ASKOROS DERESİ 13 Mart 2009 Cuma 15:48

TURGUT BEYE;KILIÇDAROĞLU TORUNU OLAYINDA KESİNLİKLE HATALI.HABERİ OLMASA DAHİ, TORUNUN ANNE VE BABASI HATALI.POLİTİKA YAPANLARIN AİLESİDE DİKKATLİ OLMALIDIR.MİLİ GAZETEDEN,BEŞLER SUCUKLARINDAN İŞE GİTMEDEN MAAŞ ALANLARDA BUNA DAHİLDİR.AKP Lİ BAKANLARIN,BAŞBAKANLARIN AİLELERİNE BAKINIZ GÖTÜRDÜLERİNİ TIRLAR TAŞIYAMAZ.DAMATLAR,GELİNLER,OĞULLA TARİKATLARDA ÇAYCILIK YAPIP TRİLYONER OLANLARIDA UNUTMAYINIZ."DİNİME KÜFREDENLER BARİ MÜSLÜMAN OLSA"KENDİNİZ KANDIRMAYIN KOLUNA GİRDİĞİNİZ İNSANLARA BAKIN

Yorumu oyla      18      10  
AKSakallı 13 Mart 2009 Cuma 15:37

Haberde yazmıyor..Kılıçdaroğlunun bu konudan haberi varmıymış?Mesela Gül'ün 14 yaşındaki Mısır Dahisi oğlunu sigortalı gösteren Bebecan gibi o da torununu kendi yakınlarından birine mi sigortalı yaptırmış..Kılıçdaroğlu ahlaksızlık diyor bu işe de niye Gül diyemedi, Bebecan okulda derslerde bulunan çocuğun çalıştığını ikna etmeye çalıştı bizleri..PEKİ BU KANUNU ÇIKARTIP SAMAN ALTINDAN SU YÜRÜTMEK İSTERKEN ''ALİ TEZEL'in''açıklamasıyla YAKALANINCA ETİK DAVRANMADIĞINIZI SÖYLEYEBİLDİNİZ Mİ?Böyle yasalarla Halk arasında ayrımcılık yapmaya, yapmayanları haksız rekabetle ezmeye ne ad verdiniz? BARİ KILIÇDAROĞLU Çocuğu veya Damadının yaptığı işi savunmayıp ayıplayacak kadar MERT bir insan..

Yorumu oyla      18      10  
vatandas06 13 Mart 2009 Cuma 15:13

turgut bey lütfen su cümleyi kulamayiniz ben akpli degilim oyda vermedim beyfendi isteyen istedigine oy verir bu ülkede ikinciside emekli yorumcumuzada ben aynen katiliyorum beyfendi bu ülkede götürmeyen birileri kaldimi örnekler cok ama akp kadar da aleni götüreni ben görmedim

Yorumu oyla      18      10  
Turgut Bey 13 Mart 2009 Cuma 13:41

Emekli,youmcuya bu kadar bir kisinin yalakasi olmayin,ben AKP li degilim oy da vermedim ama simdiye kadar gelmis gecmis en iyi siyaset yapan bir parti,aylar sonara AKP liler birsey buldu diye sevinsinler diyorsun,bence cok sey biliyordurlar ama etik den dolayi aciklamiyorlardir,sirf benim bildigim bu adamin SSK daki calistigi dönemde yapmadigi ve götürmedigi mal kalmadi,ise alinanlarin hic biri o kalifiyede degil.Ankaraliyim.

Yorumu oyla      18      10  
emekli 13 Mart 2009 Cuma 12:25

AKP aylar sonra sıkı araştırma sonucunda demek ki torunun sigortasını bulmuş aferin AKP'li araştırmacılara şimdi sıra da tüm AKP'li vekillerin,bakanların,bürokratların,yandaş gazetecilerin,B.Bakan'ın.C.Başkanı'nın eşi,çocukları,damatları,gelinleri,dünürleri ve arkadaşlarının tüm geçmişlerini de aynı titizlikle araştırıp medya'ya servis etmelerini bekliyoruz ve aynı zamanda da teşekkür ediyoruz kendilerine ki Kılıçdaroğlu'nun ne kadar dürüst insan olduğunu ispat ettikleri için,bula bula bunu buld

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maliye'den Doğan Grubu Açıklaması
Maliye Bakanlığı yetkilileri, Doğan Yayın Holding için ''ihtiyati tedbir'' ...
AIG Yöneticilerine En Radikal TEPKİ:
Cumhuriyetçi senatör Grassley, devlet desteğiyle ayakta kaldığı halde165 ...
Obama'nın Öfke Nöbeti Sonuç Verdi
ABD’de şimdiye kadar 180 milyar dolara yakın devlet yardımı alarak dört ...
 
AK MANTIK, BUDUR! BAKAN ŞİMŞEK’E GÖRE İŞSİZLİK KADINLAR YÜZÜNDEN ARTIYOR(MUŞ!)
TÜİK, 2008’in kasım-aralık ve 2009’un ocak döneminde 838 bin kişinin daha ...
Bankaların Ocak Ayı Kârı Yüzde 23 Arttı
BDDK, bankacılık sektörünün Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre ...
ŞOK ÜSTÜNE ŞOK:
Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasında süreç hacizle sonuçlandı. Şok sonrası ...
 
KRİZDE DURUM NE?
ABD'de Merkez Bankası Başkanı Bernanke, '2009 yılının sonu gelmeden resesyon ...
Nabucco Projesi'ne Merkel Çelmesi
AB'nin enerji arz güvenliğinin kritik projesi olarak adından söz ettiren ...
Sosyalizmin iPhone'u Yok...
Dünyayı saran krize karşı hükümetler devreye girdi. Birçok banka, ülke ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
şampiyonlar Ligi
Almanya
barcelona
ygs sonuçları
Cüneyt Çakır
Ahmet Kural
Southampton
Kırgızistan
TV8