İETT'de şoför olarak çalışan işçi, Hizmet-iş Sendikası Genel Başkanı'nın işçilere hizmet etmek yerine işveren sıfatındaki memurlara ve müdürlere hizmet ettiğini ve bu şekilde yıllardır. kendisini Genel Başkan seçtirdiğini duyurdu.
Sendika Şube Başkanları ise tekrar tekrar seçilebilmek için işyerlerindeki Genel müdür, Daire Başkanı, şube müdürleri hemen hepsiyle ahbap çavuş ilişkisi kuruyor, kendilerine üye olmayan veya rakip olan işçileri sağa sola sürdürüyor, zor işlerde ezdiriyor mobing uygulatıyor.
SÖZLEŞME BİTİNCE İŞÇİ BOŞTA KALIYOR
Sendikasından istifa eden bir işçi, işverene dayanışma dilekçesi vererek yürürlükteki mevcut sözleşmeden yararlanıyor. Ancak, yürürlükteki sözleşmenin süresi bitince işveren işçiyi dayanışmadan çıkarıyor, yeni bir sözleşme imzalanıncaya kadar işçi boşta kalıyor. Yeni sözleşmenin imzalanması en az 4-5 ay sürüyor, bazen mahkemelere düşülüyor bu süre bir kaç yılı alıyor, bu durumda Dayanışmadan çıkarılan işçiler sözleşme farklarını alamıyor büyük kayba uğruyor.
Yetkili sendika, sözleşme farkı oluşturmak için sözleşmeleri bilerek aylarca uzatıyor bu şekilde kendilerine üye olmayan işçileri kendi sendikasına kalmaya mecbur tütüyor.
Çoğu zaman işverenlerde bu duruma seyirci kalıyor hatta yardımcı oluyor. Böylece sendikalar arasında rekabet ortadan kalkıyor, işçilerin sendika seçme hakları ellerinden alınıyor.
Bu sorun ülkemizde milyonlarca işçinin yıllardır kanayan yarasıdır.
BAŞKAN İŞÇİNİN DEĞİL KENDİ ÇIKARININ PEŞNDE
Hizmet-iş Sendikası Genel Başkanı, işçilere hizmet etmek yerine işveren sıfatındaki memurlara müdürlere hizmet ediyor. Bu şekilde 40 yıldır kendisini Genel Başkan seçtirtiyor.
Sendika Şube Başkanları ise tekrar tekrar seçilebilmek için işyerlerindeki Genel müdür, Daire Başkanı, şube müdürleri hemen hepsiyle ahbap çavuş ilişkisi kuruyor, kendilerine üye olmayan veya rakip olan işçileri sağa sola sürdürüyor, zor işlerde ezdiriyor mobing uygulatıyor.
Bu şekilde çalışanlar arasında iş huzuru bozuluyor, işçilerin çalışma aşkı şevki kırılıyor, kurumun hizmet kalitesi düşüyor, işlerde aksama oluyor ve özelleşmenin önü açılıyor.
Vatandaş ise faturayı seçimle iş başına gelen Partiye kesiyor. Ayrıca mağduriyet yaşayan işçilerde sendikal sorunları düzeltemeyen partiye oy vermiyor. Sendikacılara ve müdürlere ise hiçbir bir zaman bir şey...
Hizmet-iş sendikasında yaşanılan sorunlardan yola çıkan işçiler Sendikacılık yasasında yapılması gereken değişikleri madde madde sıraladı:
1- Sendikalarda ülke barajı sıfıra düşürülmeli, böylece başka sendikalar devreye girebilir rekabet oluşur hizmet kalitesi artar.
2- Toplu sözleşmelerin süresi 60 gün ile sınırlı tutulmalıdır. Mahkemelere düşülürse bu süre uzarsa, yetkili sendikaya üye olmayan işçiler 60 günlüğüne dayanışmadan çıkarılmalı, sadece 60 günlük sözleşme farkından mahrum bırakılmalı, bu şekilde yaşanan maddi kayıpların önüne geçilir, en önemlisi sözleşme farkı silahi sendikaların elinden alınır.
3- Sendikaya üye işçilerden tam bir yevmiye aidat kesiliyor, üye olmayıp dayanışma aidatı ödeyen işçiden de bir yevmiye kesiliyor bu rakamlar çok çok fazladır.
4- İşçilerin aidatları da memurlar gibi olmalıdır. Sendika üyesi olanlardan yarım yevmiye (4 saat)
sendika üyesi olmayıp dayanışma aidatı ödeyenlerden dörtte bir yevmiye (2 saat) kesilmelidir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...