Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’de AB liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmeler, uzun süredir devam eden gerginliğin aşılması yönünde ihtiyatlı bir iyimserliğe yol açtı.
DW Türkçe’ye konuşan AB yetkilileri, NATO zirvesine katılmak için Brüksel’e gelen Erdoğan’ın önce AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ardından da Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ile gerçekleştirdiği görüşmelerde “Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefini muhafaza ettiği” mesajını verdiğini kaydettiler.
Erdoğan’ın AB kurumlarının liderlerine, Türkiye’nin AB sürecinden vazgeçmediği mesajını verdiğini, bu sözlerini birkaç kez yinelediğini söyleyen AB kaynakları, Türkiye ile ilişkilerin kopma noktasına geldiği bir dönemde Erdoğan’ın bu yöndeki siyasi irade beyanının önem taşıdığına dikkat çekti.
Görüşmelerde önemli gündem konularını, Türkiye’de insan hakları, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü konularındaki kaygıların yanı sıra idam cezası tartışmaları, mülteci krizi ve Kıbrıs sorunu oluşturdu.
Erdoğan’ın verdiği mesajları olumlu olarak değerlendiren AB kaynakları, gerginliğin aşılmasının Türkiye’nin önümüzdeki günlerde atacağı somut adımlara bağlı olduğunun altını çizdiler.
Üst düzey bir AB’li yetkili, AB kurumları liderlerinin Erdoğan’a “Kapımız açık, niyetini göster” mesajını verdiklerini söylerken, Türkiye’den en kısa vadede basın ve düşünce özgürlüğü, temel haklar konusunda somut adımlar görmek istediklerini aktardı.
Yargı bağımsızlığının temini ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin garanti altına alınması yönündeki adımların Türkiye ile ilişkilerin canlandırılması için şart olduğuna dikkat çekilirken, bunun Erdoğan’a da açık bir şekilde aktarıldığı öğrenildi.İDAM CEZASI İÇ
Görüşmelerde idam cezasının geri getirilmesi tartışmalarının gündeme geldiği bilgisini paylaşan AB kaynakları, “Erdoğan bu konuda nasıl bir yanıt verdi?” sorusunu, “İzlenimimiz bu konunun daha çok iç siyaset ile ilgili olduğu yönünde” sözleriyle yanıtlamakla yetindi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Tajani’nin görüşme sonrası Twitter hesabından, “Erdoğan ile samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Şimdi Erdoğan’dan idam cezası ve basın özgürlüğü konularında olumlu sinyal bekliyoruz” paylaşımını yaptı.
AB Konseyi Başkanı Tusk ise Twitter hesabında, “İşbirliği yapma ihtiyacını görüştük. İnsan hakları konusunu görüşmemizin odağına taşıdım” bilgisini paylaştı.
Erdoğan ile yaklaşık yarım saat baş başa görüşen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in sözcüsü Margaritis Schinas ise görüşme öncesi Twitter’da “AB ve Türkiye birlikte çalışmak zorundadır ve birlikte çalışacaktır” ifadelerine yer vermişti.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Brüksel’deki NATO liderler zirvesi sonunda, NATO’nun IŞİD karşıtı koalisyona katılacağını açıkladı. Stoltenberg, NATO’nun savaşta etkin muharip rol üstlenmeyeceğini de bildirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.
IŞİD karşıtı koalisyona verilen desteğin artırılması kararı aldıklarını söyleyen Stoltenberg, bu çerçevede erken uyarı gözlem uçaklarıyla daha fazla uçuş yapılacağını, bu sayede de daha fazla istihbarat paylaşımında bulunacaklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Merkel ile Brüksel’de yaptığı görüşmede İncirlik meselesi gündeme geldi.Brüksel'deki NATO liderler zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel dün ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Türkiye ile Almanya arasında gerilim yaşandığı bir dönemde yapılan görüşme sonrasında iki lider tarafından açıklama yapılmadı.
Federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Erdoğan ile Merkel'in NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmede, “iki ülke arasında sıkıntı yaratan konuları” ele aldıklarını ifade etti.
Hükümet sözcüsü Seibert görüşme sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, “Başbakan Merkel’in Alman vekillerin yurt dışı misyonlarında Alman askerlerini ziyaret etmesinin şart olduğuna bir kez daha dikkat çektiğini” belirtti.
Seibert, Merkel’in Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına hukuk devleti ilkelerine uygun muamelede bulunulmasını ve özellikle de gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılmasını talep ettiğini kaydetti.
Sözcü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |