Kıbrıs'ta yayınlanan Cyprus Mail gazetesinin haberine göre, Davutoğlu başbakanlık görevindeyken Ocak 2015'te Rum lider Nikos Anastasiadis ile Davos'ta gizli bir görüşme yaptı.
ABD'nin o dönemdeki Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın devreye girmesiyle gerçekleşen görüşmede Davutoğlu, Türkiye'nin 2014'de yaptığı "Türk kıta sahanlığı içinde petrol arama çalışması, savaş nedenidir" açıklamasından vazgeçti. Davutoğlu, Kıbrıs'ın güneyinde, Türk kıta sahanlığına da dahil olan 6. bölgede Rumların petrol arama ruhsatı vermesine yeşil ışık yaktı.
Davos görüşmesi sonrasında Rumlar, söz konusu 6. bölge için petrol ve doğalgaz arama ruhsatı vermek için ihaleye çıktılar. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Türkiye, Davutoğlu'nun Davos görüşmesinin ardından Rumlar'ın ruhsat ihalesine ilişkin Dışişleri açıklaması yaptı. Ancak açıklamada, 'casus belli-savaş sebebinden' bahsedilmedi.
Cypus Mail haberinde, Davutoğlu'nun bu tavizi, Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis arasındaki görüşmelerin sonuca doğru ilerlemesi için verdiği, ancak bu anlaşmayı daha sonra bizzat Anastasiadis'in bozduğu bilgisi de yer aldı.
Rumlar'ın, Davutoğlu ile anlaşma çerçevesinde Türk kıta sahanlığına da giren 6. bölge için ruhsat verdiğini, ancak Anastasiadis'in barış sürecinde buna karşılık gerekli adımları atmadığına dikkat çeken gazete, bunun üzerine Türkiye'nin de Davutoğlu döneminde verdiği 'tavizden' vazgeçtiğini yazdı.
Rumlar'ın 6. bölgede ruhsat verip, petrol aramanın önünü açması, buna karşılık Kıbrıs barış görüşmelerinde hiç taviz vermemesi üzerine Türkiye, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisini Karpaz'ın güneyine, tam da Rumların ruhsat verdiği 6. bölgeye araştırma yapmaya gönderdi. Ayrıca, Rumlar'ın aynı bölgeye ilk ruhsat verdikleri 2016'daki Dışişleri Bakanlığı açıklaması yerine, sert ifadeler taşıyan yeni açıklamalar yayınlandı.
Gürcanlı'nın aktarımına göre, Türkiye, Davutoğlu döneminde verilen tavize rağmen, Rum Lider'in anlaşmayı bozmasına tepkisi nedeniyle, Akdeniz'de sıcak günler kapıda. Türkiye'nin Barbaros gemisini bölgeye göndermesi, Rumlar ile denizde karşı karşıya gelinmesinin önünü açtı.
Nitekim Türkiye'nin bu adımına ilk tepki Rumlar'dan geldi. Rum yönetimi, Türkiye'nin bölgeye Barbaros gemisini göndermesini 'provokasyon' olarak nitelendirdi. İkinci tepki ise Atina'dan geldi; Yunan Dışişleri Bakanlığı, Rumların 6. bölgede petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği şirketlerin bağlı olduğu ülkelerin diplomatlarını çağırarak, Türkiye'nin son hamlesi ile ilgili şirketlerde çalışanların 'hayatlarının tehlikede olabileceği' bilgisini verdi.
BM'nin Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide ise, kritik 6. bölgede Türkler ile Rumlar arasında 'karşı karşıya gelme tehlikesinin bulunduğunu' açıkladı.
Sputnik
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...