İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberinde, ölen bir kişinin soluk borusunun iskelesine, çocuğun boğazına yerleştirilmeden önce çocuktan alınan kök hücrelerin enjekte edildiği, böylece organ nakli ameliyatlarında karşılaşılan bir sorun olan, nakledilen organın vücut tarafından kabul edilmemesi olasılığının sıfıra indirildiği bildirildi.
Kök hücrelerin çocuğun kemik iliğinden çıkarıldığı ve işlemden 4 saat sonra kullanıma hazır olduğu, hafta başında yapılan amiyet sonrası çocuğun kendi başına nefes aldığı ve konuştuğu belirtildi.
Gazete, böylece ilk kez bir çocuğa, kök hücrelerin yardımıyla organ nakli ameliyatının yapıldığını, cerrahların da ikinci kez, soluk borusunu yerleştirmeden hemen önce organa kök hücreleri enjekte ettiğini yazdı.
Gazete, çapı sadece bir milimetre olan bir soluk borusuyla doğduğu için kendi başına nefes alamayan çocuğa, o dönemde ilk olarak soluk borusunu metal bir iskeleyle genişletme ameliyatı yapıldığını, bu yöntemin bir yıl işe yaradığını, ancak metal iskelenin büyük bir damarı delmesi nedeniyle ağır kanamayla sonuçlandığını yazdı.
Bunun üzerine çocuğa yapılan acil müdahalede deliğin kapatıldığı, bağışlanan bir soluk borusundan alınan bir parçanın yama olarak kullanıldığı ve yapılan bu işlemin de 10 yıl sorun çıkarmadığı kaydedildi.