Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2008 yılı faaliyet raporuna göre 2008'de telefonla görüşme süresinde yüzde 13.4'lük artış oldu. Türk halkı 103 milyar dakikayı telefon başında geçirirken, sabit telefonun payı düştü, cepten konuşma süresi arttı.
2007'de telefonla 90.8 milyar dakika konuşan Türkler, 2008'de 103 milyar dakikadan fazla konuştu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun raporuna göre 2008 yılında yapılan görüşmelerin 74 milyar 500 milyon dakikasını cepten yapılan görüşmeler oluşturdu.
Sabit telefonlar düşüşte
Sabit telefondan yapılan görüşmelerin toplamı ise 29 milyar 110 milyon dakika oldu. Son yıllarda sabit telefondan yapılan görüşme trafiğinde gözlenen düşüş 2008'de de sürdü. 2007'de yapılan konuşmaların 33 milyar 8 milyon dakikası sabit telefondan yapılırken, 2008'de bu süre 29 milyar dakikaya geriledi. Böylece görüşmelerin yüzde 72'sini mobil trafik oluşturdu. 2003 yılında tam tersi bir durum vardı. 2003'te toplam 86 milyar dakika konuşulurken bunun 74.1 milyar dakikasını sabit telefonlardan yapılan görüşmeler oluşturuyordu.
Gelirler de düştü
Raporda yer alan bilgilere göre Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle başlayan serbestleşme süreci içinde telekomünikasyon pazarının gelirleri önemli ölçüde yükselmişti. Ancak sektör 2008 yılı içinde yüzde 5'lik bir gelir kaybı yaşadı. 2008 yılında sektör 19.3 milyar TL'lik bir gelir elde etti. Pazarda mobil işletmeciler aslan payını alarak yüzde 70'lik bir pazar payına sahip olurken, sabit işletmeciler yüzde 30'a kadar geriledi. Pazarda konuşma süreleri artarken elde edilen gelirin azalmasında özellikle GSM alanında yaşanan büyük rekabet önemli rol oynadı. Yılın son çeyreğinde numara taşımaya imkan tanınması ile birlikte GSM oyuncuları fiyatlarında çok ciddi indirimlere gittiler.
2008 yılında özellikle GSM operatörlerinin çıkardığı hesaplı kampanyaların önemli ölçüde geri dönüşü yaşandı ve konuşma süreleri arttı.
Gelirler azaldı yatırımlar arttı
2008 yılında gelirde azalma yaşanmasına rağmen yatırımlarda artış oldu. Toplam yatırım miktarı bir önceki yıla göre yüzde 68 artarak 4 milyar 175 milyon TL olarak gerçekleşti. Sabit pazar şirketleri yatırımın yüzde 37.6'sını üstlenerek 1 milyar 571 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi.
Gençler konuşmuyor daha çok SMS atıyor
GSM işletmecilerinin gelir kalemlerinde SMS ve MMS'lerin payı da oldukça yüksek olarak kaydedildi. Buna göre Türkiye'de ortalama konuşma süresi 100 dakika olarak belirlenirken, özellikle gençler tarafından tercih edilen SMS kullanımı 77 milyar adedi geçti. Bir önceki yıl 80 milyon olan MMS sayısı da yüzde 135 artarak 190 milyon oldu.
SMS sayısında 2008 yılındaki ciddi artış da dikkati çekti. 2007 yılında 36 milyar 300 milyon olan SMS sayısı 2008 yılında 77 milyar 700 milyonu buldu.
Bodrum'da cepler artık çekmeyecek
Bodrum ve Konacık Beldesi belediyeleri, Haziran ayı olağan meclis toplantısında GSM şirketlerine ait baz istasyonlarının 6 ay içinde yerleşim yerlerinin dışına taşınması yönünde karar aldı.
Baz istasyonları şehir dışına...
Bodrum ve Konacık Belediyeleri'nin Haziran ayı olağan meclis toplantılarına, baz istasyonları damgasını vurdu. İnsan sağlığını tehdit ettiği ileri sürülen baz istasyonlarının yerleşim birimi dışına çıkarılması için oylamaya gidildi. Bodrum Belediyesi'nde meclis üyelerinin oybirliğiyle baz istasyonlarının 6 ay içerisinde yerleşim birimlerinin dışına çıkartılması konusunda karar alındı. Her iki belediye meclisi toplantısını vatandaşlar ilgiyle izledi. Bodrum Belediye Meclisi Toplantısı'nı izleyen vatandaşlar, GSM şirketleri tarafından Hastane Kavşağı'na yerleştirilen seyyar baz istasyonuna tepkilerini dile getirdi.
İnsan sağlığını tehdit ediyor
DP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, telafi edilemeyen tek şeyin insan sağlığı olduğunu belirterek, “Bodrum adeta bir baz kenti olmuş. İnsan sağlığıyla kimse oynayamaz. Yerleşim yerlerinin içerisinde buna nasıl müsade etmişler, anlayabilmiş değilim. Vatandaşlarımız artık bu konuda bilgi ve tepkilerini gösteriyorlar. Bodrum'da son yıllarda kanser oranında da büyük bir yükselme var. En çok dikkat çeken nokta ise bazı kişilerin evlerinin üzerine baz istasyonu kurdurmaları. Bu kişiler daha sonra, evlerini kiraya verip, başka yere taşınıyorlar. Kendisini düşünmeyen insanlar, mahalle sakinlerinin hayatını da riske atıyorlar. Baz istasyonları, belediyenin mülklerinin üzerinde olanlar da var. Bunlardan bazılarını kaldırdık” dedi.
Toplam 240 baz istasyonu bulunan Bodrum ve Yarımadası'nda önümüzdeki günlerde diğer belde belediyelerinin de benzer yönde kararlar almak için gerekli çalışmalara başladıkları öğrenildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...