Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları sürerken 'Meclisin kararı milletin kararıdır' diyen bazı dernek, vakıf ve sendika temsilcileri Türkiye Sivil Tolum Platformu çatısı altına birleşti.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu'nun sözcülük görevini yürüttüğü Türkiye Sivil Toplum Platformu, Metropolitan Otel'de cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda görüşlerini açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Sendika, dernek, vakıf, meslek odaları, esnaf, tarım ve kooperatif temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Platform adına bir açıklama yapan Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Anayasa ve demokratik kuralların işletilmesinden yana olduklarını ve bu nedenle özgür iradelerini ve kamu vicdanını temsil eden sessiz yığınların görüşlerini dile getirmek için Türkiye Sivil Toplum Platformunu oluşturduklarını söyledi. Amaçlarının binlerce örgütün milyonlarla ifade edilen üyelerinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaşmak olduğunu söyleyen Uslu, Türkiye'de ilk kez halkın cumhurbaşkanlığı adaylık ve seçim sürecine bu kadar müdahil olduğunu kaydetti. Sokakta, kahvede her yerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin konuşulduğuna dikkat çeken Uslu, bu durumun demokrasinin gelişmişliği ve katılımcılığın eriştiği nokta açısından son derece önemli olduğunu kaydetti. Sürece ilişkin bireysel ya da kurumsal açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Uslu, "Ancak bu açıklamaların bir bölümünün demokratik süreci engellemeye, parlamentonun temsil ettiği milli iradeyi baskılamaya, parlamentonun meşruiyetini tartışmaya, anayasal görevinden alıkoymaya yönelik olduğunu hayretle ve ibretle izliyoruz. Özellikle cumhurbaşkanlığı gibi rutin bir süreç ile darbe söylentilerinin birlikte anılma ve yorumlama çabalarında da kaygı duyuyoruz. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda hakkında görüş ve fikir beyan etmek başka bir şey, kendimizi seçilecek kişiyi beğenip beğenmemeye yetkili görmek faklı bir şeydir. Bununla birlikte, kimin cumhurbaşkanı olmaması gerektiği konusunda görüş beyan edenlerin, ordumuzu siyasetin göbeğine çekme çabalarını da siyaset etiği ve demokratik kültür açısından çok sakıncalı bir yaklaşım olarak görmekteyiz" diye konuştu. Uslu, Türkiye'nin ilk kez bir cumhurbaşkanı seçmeyeceğini belirterek, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğu , demokrasi geleneklerinin yerleştiği gerçeğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Demokrasi ve hukuka bağlılığın millet için dönüşü olmayan bir yaşam tarzı olduğunu ifade eden Uslu, şunları kaydetti:
"Türk toplumu kaç kez darbe ve muhtıra yaşamış olmasına karşın, onlarca defa mahalli ya da genel seçimler yaparak, demokratik sistemin ve kuralların işletilmesi becerisi ve kararlığını ortaya koyarak, egemenlik hakkını kayıtsız ve şartsız kullanmıştır. Şimdi, demokrasi geleneklerimizde ve Anayasa'da yazılı olmayan kurallar ve usuller ihdas etmek, hatta dayatmaya kalkışmak, Anayasa ve hukukun üstünlüğüne, toplumun demokratik tercihlerine ve haklarına, parlamentonun Anayasal sistemi işletmesine engel olmaktan başka bir anlam ifade etmez. Sonuçta hukuk kuralları işletilerek Parlamento bir sivil cumhurbaşkanı seçecektir. İsimler üzerinden spekülasyon yapmak, önleme çabaları, sivil bir cumhurbaşkanı seçimine karşı olağanüstü kampanyalar düzenlemek demokratik olgunluk ve demokratik terbiye ile bağdaşmamaktadır. Seçilecek bir Cumhurbaşkanı darbe ile gelenlerden daha değersiz değildir. Hukuk, ideolojilere ve politik tercihlere kurban edilmemelidir. Hukuk ve demokrasi herkese lazımdır ve herkes için bütün zamanlarda gereklidir".
Hak-İş Genel Başkanı Uslu, yapay gerilimler çıkartarak Türkiye'yi üçüncü dünya karanlığına çekmeye çalışmanın Türkiye için stratejik bir kayıp olacağını belirterek, Türkiye Sivil Toplum platformu olarak herkesi topluma, parlamentoya,ve Türkiye'nin birikimlerine saygı duymaya davet etti.
Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına olası adaylığı hakkındaki fikirlerinin sorulması üzerine Uslu, Anayasa'nın ilgili maddelerinde cumhurbaşkanının nasıl seçileceği ve şartlarının belli olduğunu hatırlatarak, "Bu niteliklere uyan herkesin aday olma hakkı vardır. Erdoğan'ın da hakkı vardır" diye konuştu. Bir gazetecinin, 'Açıklamalarımızdan Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis kararı ile darbe arasına sıkıştırılmış gibi bir izlenim ortaya çıkıyor, buna açıklık getirebilir misiniz?' şeklindeki sorusuna Uslu, darbe konusu kendilerinin gündeme getirmediklerini özellikle üniversite senatolarının koruma kollama görevi olanları göreve davet ettiğini hatırlatarak, demokrasinin geldiği noktada Türkiye'nin kazanımlarını korumasını arzu ettiklerini söyledi. Türkiye Sivil Toplum Platformu'nun Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına adaylığını desteklemek için mi kurulduğunun sorulması üzerine Uslu şunları kaydetti: "Bu açıklama herhangi kişi ya da kuruma destek olmak için yapılmamıştır. Milletin iradesini egemen olması ve demokrasiye açıktan taraf olarak koruma duyarlılığımızdan kaynaklanıyor. Bu platformu herhangi bir siyasi hareketin yakını, yandaşı, karşıtı görmek yanlış olur".
PLATFORMA DESTEK VEREN ÖRGÜTLER
Türkiye Sivil Toplum Platformuna katılan ve destek veren örgütler şöyle: "Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Hayvan Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Sebze Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Tarla Bitkileri Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği, Memur-Sen, Sağlık-Sen, Eğitim Bir-Sen, Bem-Bir Sen, Diyanet Sen, Büro Memur Sen, Enerji Bir Sen, Birlik Haber Sen, Ulaştırma Memur Sen, Bayındır Memur Sen, Kültür Memur Sen, Emekli Memur Sen, Hak-İş, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Kooperatifleri Merkez Birliği, Tarım Orman İş, Ankara Esnaf Odaları, Hizmet-İş, Öz İplik Sendikası, Öz Ağaç-İş Sendikası, Öz Gıda İş Sendikası, Öz Tarım İş Sendikası, Çeliş İş Sendikası, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Adalet Gönüllüleri Derneği, Aksiyoner Hukukçular Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Üzgün Yaklaşım Derneği, Hukuk ve Yaşam Derneği, Türkiye Kahveciler ve Kıraathaneciler Federasyonu, Türkiye Lokantacılar Federasyonu, Türkiye Maden Eşya Federasyonu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu"
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...