İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım kapsamında kısa ve orta vadede yapılacaklarını anlattı. "Türkiye'de demokrasinin standartlarını gerçek manada yükseltecek olan şey, demokratik ve sivil bir anayasadır. Mevcut anayasa, her açıdan toplumumuzun gerisinde kalmıştır" diyen Atalay, "Demokratik Açılım, üniter yapımızı, birlik ve bütünlüğümüzü bozacak hiçbir unsur ihtiva etmemektedir. Aksine bu bir Milli Birlik ve Kardeşlik Projesidir" dedi. Atalay, kısa ve orta vadeli 12 adımı sıraladı:
KISA VADELİ ÖNLEMLER
Kısa vadeli önlemler genellikle yasal düzenleme gerektirmeyen idari tedbirler ve yönetmelik değişikliği ile gerçekleşebilecek şu çalışmalardan oluştu.
TAŞ ATAN ÇOCUKLAR: 18 yaş altındaki tüm çocukların Çocuk Mahkemelerinde yargılanmasını sağlamaya yönelik kanun tasarısı Meclis'e sunuldu.
CEZAEVİNDE KÜRTÇE: Geçen hafta cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla anadillerinde görüşmesine imkan sağlayan yönetmelik yürürlüğe girdi.
KÜRTÇE DERSİ: Vatandaşlarımızın kullandığı farklı dil ve lehçelerle ilgili üniversitelerimizde akademik araştırma yapılması, enstitü kurulması ve seçmeli ders konması gibi uygulamalar, bu sürecin önemli yansımalarından biri oldu.
KÜRTÇE ÖZEL TV: Özel televizyonların farklı dil ve lehçelerde yirmi dört saat yayın yapmasına imkân verecek yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete'de yayınlandı.
YAYLA YASAĞI: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlayan; yol kontrollerinin azaltılması ve yayla yasaklarının kaldırılması gibi idari tedbirler üzerinde de çalışılıyor. Terörle mücadeleyi aksatmayacak şekilde, bölgedeki insanlarımızın günlük yaşamlarının normalleşmesini sağlayacak bu tür tedbirler alınacak.
KÜRTÇE ENGELİ: Vatandaşlarımızın sosyal yaşamlarında farklı dil ve lehçeleri kullanmalarının önündeki engeller kaldırılacak.
ORTA VADELİ ÖNLEMLER
AYRIMCILIKLAR: Anayasamızın her türlü ayrımcılığı yasaklayan 10. maddesinin etkin hale getirilmesi için birçok demokratik ülkede mevcut olan bağımsız bir Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu, kurulacak. Komisyon, özel ve kamu sektörüne yönelik her türlü ayrımcılık şikayetini ele alarak, etkili bir denetim gerçekleştirecek. Konu ile ilgili kanun tasarısı yakında Yüce Meclise gönderilecek.
İNSAN HAKLARI: Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığını, bağımsız ve sivil bir İnsan Hakları Kurumuna dönüştürmeye yönelik tasarı yakında Meclis'e sunulacak. Kurumun yapısı ve yetkileri, Paris Prensipleri ışığında yeniden düzenlenecek.
İŞKENCE:İşkence ve kötü muamele önlenmesi için İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi'nin ihtiyari protokolünü onaylanacak. Ardından en geç bir yıl içinde Ulusal Önleme Mekanizması kurulacak.
KOLLUK GÜÇLERİ: Başta insan hakları ihlalleri konusu olmak üzere, kolluk hakkındaki şikâyetlerin incelenmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılmasını sağlamaya yönelik olarak Bağımsız Kolluk Şikâyet Mekanizması kurulacak. Burası bir yandan işkence ve kötü muamelenin önlenmesine, diğer yandan da güvenlik güçlerinin yıpratılmasının engellenmesine hizmet edecek.
YER İSİMLERİ: Çeşitli sebeplerle isimleri değiştirilen yerleşim birimlerine, yerel talep olması halinde, mevzuat hükümlerine uygun olarak eski isimlerinin verilebilmesine imkân sağlanacak.
KÜRTÇE PROPAGANDA: Siyasi partilerin seçim çalışmalarında vatandaşların kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de onlara seslenebilme imkânı verecek gerekli çalışmalar bunlardandır. (sabah)