CNN'e konuşan ABD'li yetkililer, Pentagon'un olası bir operasyon durumunda hangi birimlere ihtiyaç duyulacağı, kaç askerin kullanılacağı ve hatta bu müdahalenin maliyeti konusundaki değerlendirmelerini tamamladığını söyledi.
Yapılan planlamanın, uçuşa yasak bölge oluşturulmasının yanı sıra kimyasal ve biyolojik silahların bulunduğu alanların korunmasını da içerdiği belirtildi. ABD'li yetkililer, ele alınan tüm senaryoların hayata geçirilmesi zor nitelikte olduğunu ve çok sayıda ABD askerinin katılacağı geniş çaplı operasyonlar gerektirdiğini ifade etti.
Yetkililer, yapılan planlamanın "koruma" amaçlı olduğunun ve hali hazırda Beyaz Saray'dan bir talimat gelmediğinin altını çizdi.
KİLİT ÜLKE ÜRDÜN
Haberde, komşu ülkeler Türkiye, Ürdün ve İsrail'le görüşen ABD, İngiltere ve Fransa'nın, Suriye'de gelişebilecek senaryoların yanı sıra, olası istihbarat paylaşımı ve eğitim konularını ele aldığı belirtildi.
Bu konuda şu ana kadar en fazla yardım talebinde bulunan ülkenin ise Ürdün olduğu ifade edildi. Buna gerekçe olarak ise Ürdün'ün nispeten zayıf bir orduya sahip olması ve bu yüzden dışarıdan yardıma en çok ihtiyaç duyacak ülke olması gösterildi.
Savunma Bakanlığı'ndan üç yetkilinin CNN'e verdiği bilgiye göre, ABD özel birlikleri Ürdün ordusuna, Suriye'deki olayların bu ülkeye sıçraması durumunda nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda eğitim veriyor.
Yetkililer, iki ülke arasında resmi bir anlaşma olmadığını ancak bazı durumlarda ABD'nin savunma ve destek amaçlı olarak Ürdün'ün yanında yer alacağını söyledi.
Yetkililere göre, mevcut senaryolarda ABD askerlerinin Ürdün ya da Suriye'ye girmesi öngörülmüyor, ancak ABD'nin Ürdün birliklerinin sınıra sevk edilmesi durumunda hava desteği sağlayabileceği belirtildi.
ÜRDÜN ASKERİ GİREBİLİR
Ele alınan senaryoların en uç olanı ise küçük bir Ürdünlü askeri birliğin kimyasal ve biyolojik silahların bulunduğu alanların korunması için Suriye'ye girmesini öngörüyor.
CNN'e konuşan ABD'li yetkililerden biri, ABD uydularının bu bölgeleri 24 saat izlediğini ve şu ana kadar kaygılanacak bir durum olmadığına inanıldığını söyledi.
Ancak habere göre, Obama yönetiminin yaptığı değerlendirmelerde, söz konusu bölgelerin korunması için harekete geçmek zorunda kalınması halinde, belli bir ülkeden askerlerin birkaç saat içinde Suriye'ye girmesi gerektiği sonucuna varıldı.
GİDİŞAT IRAK'TAN DAHA TEHLİKELİ
Haberde ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ile yapılan bir röportaja da yer verildi.
Suriye'de son dönemde artan bombalama olaylarının kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Dempsey, bu ülkedeki durumun kendisine Irak savaşını hatırlattığını ifade etti.
Dempsey, "Yaşanan şiddet olayları bize Irak'ta işlerin nasıl mezhepsel bir hâl alarak, iç savaşa dönüştüğünü ve ardından sorunun çözümünün ne kadar zorlaştığını anımsattı" dedi.
CNN'e konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili ise Suriye'deki durumun Irak'tan da kötü olabileceğini belirtti.
ABD'li yetkili, "Obama yönetiminde, Suriye'deki mezhep kökenli şiddet olaylarının büyümesi durumunda Irak'ta karşılaşılandan daha kötü bir durum ile yüzleşileceğine dair bir algı var" dedi.
HÜRRİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...