Telif haklarını korumayı amaçlayan tasarı onaylanırsa Twitter, Facebook, YouTube ve WikiPedia gibi popüler internet siteleri kapanma riskiyle karşı karşıya kalacak
ABD’de Temsilciler Meclisi 2012’de tüm dünyayı etkileyecek bir yasa tasarısını oylayacak. SOPA kısaltmasıyla kullanılan tasarının tam açılımı “Sanal korsanı durdurma yasası”. 26 Ekim’de gündeme gelen tasarının amacı telif haklarını ve internet ortamında paylaşılan müzik, kitap, dergi ve videoların hak sahiplerini korumayı hedefliyor. Bu kapsamda yasa onaylanırsa Amerika’da bir yetkili dünyanın neresinde olursa olsun istediği internet sitesini ABD’li kullanıcılara kapatma hakkına sahip olacak. Amerikalı merciler, yasaların ihlali durumunda İngiltere, Fransa, Avustralya ve dünyanın her noktasındaki internet sitesini kapatmak için başvuruda bulunabilecek. ABD’de yayın yapan internet siteleri bu kapatılan sitelerin linkini yayınlarsa bu ABD menşeili sitelerin hareketleri tamamen son bulacak. Korsan ürün satan bir internet sitesinin ödeme kanalları olan Paypal ve kredi kartlarından ödeme yapılmasının önüne geçilecek. Fakat bu tasarı ortaya atıldığından beri dünya ikiye bölündü. Film ve müzik yapımcıları tasarıyı desteklerken, Google, Wikipedia ve Youtube gibi internet siteleri düşünce özgürlüğü ve haber alma hakkının ihlal edileceğini açıklayarak bu kararın karşısında olduklarını ilan ettiler.
Çin Seddi benzetmesi
ABD’de Elektronik Tüketiciler Birliği Başkanı Gary Shapiro “Bu tasarı çok radikal bir değişiklik.
Ekonomiye zarar verir” dedi. Bazı düşünce kuruluşları ise tasarının çizgilerinin çok geniş olduğunu savunarak “Büyük üreticilere ters gelen tüm siteleri kapatmak saçma. ABD kendi sanal Çin Seddi’ni inşa ediyor” yorumunu yaptı. Tasarıyı eleştirenlerin üzerinde durduğu bir nokta ise içeriğinde tek bir cümle ya da link bulunduğu için kapatılma riskiyle karşı karşıya kalan internet siteleri. Uzmanlar, telif hakkı bulunan video, fotoğraf ya da makalelerin rahatlıkla yüklenebildiği YouTube, Facebook, Twitter ve Wikipedia gibi siteler kapatılabileceğini belirtiyor.
Sanal dünya savaşı çıkarabilir
Time’da yazan Jerry Brito benzer tasarıların Fransa, İngiltere ve benzeri ülkelerde de yasalaşabileceğine dikkat çekerek “Tüm dünya ABD’de yayın yapan internet sitelerini uygunsuz bulduğu zaman kapatabilir” dedi. Bazı teknoloji uzmanları yasanın hedefinde açık uçlu yazılımlar olduğunu da açıkladı. İnternet tarayıcısı Mozilla’nın bu yasa yüzünden kapatılabileceği, Android işletim sisteminin büyük zarar görebileceği bile öne sürülüyor. Wikipedia’nın kurucusu Jim Wales de sitesini kapatma tehdidinde bulunarak tasarıya karşı olduğunu açıkladı.
Çocuklu videolar tehdit
Facebook, Twitter ve YouTube gibi sitelerin kapanabileceği açıklandı. Korsan bir ürünün linkinin yer aldığı forum, site ve bloglar kapanma riskiyle karşı karşıya. Ya da bu sitelerin içeriğini değiştirerek otosansüre gidilmesi gündemde. Facebook sayfasına bir şarkı sözü yerleştirildiğinde kullanıcı altına bestecisini yazmak zorunda kalacak, aksi takdirde Facebook yönetimi sitenin tamamen kapanmaması için bu içeriği silebilecek. YouTube’a gittiği konserin cep telefonundan çekilmiş video kaydını yükleyen biri, YouTube’un kapanmasına neden olabilecek. Benzer bir biçimde 2 yaşındaki çocuğunun Madonna şarkısıyla dans ettiği videoyu arkadaşlarıyla Facebook’ta paylaşan biri telif hakkı nedeniyle Facebook’tan atılabilecek. İnsan hakları örgütleri bu tasarının Arap baharı, Japonya’daki tsunami ve İran’da 2009 yılında yaşanan ayaklanmanın izlerini sileceğini ve düşünce özgürlüğüne ve haber alma hakkına karşı olduğunu açıkladı.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...