Hürriyet yazarı Abulkadir Selvi, CHP’li Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ikinci kez “hak ihlali kararı” vermesini bugünkü köşe yazısına taşıdı.
AYM'nin ilk kararını tanımayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yine kararında ısrar edebileceği görüşünü paylaşan Selvi, "Az bir ihtimal ama o takdirde tekrar başa dönmüş olunacak" diye yazdı.
SELVİ'NİN YAZISI ŞÖYLE:
Anayasa Mahkemesi, oybirliği ile Enis Berberoğlu hakkında ikinci kez ihlal kararı verdi. Anayasa Mahkemesi 17 Eylül 2020 tarihinde de ihlal kararı vermiş ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygulamamıştı.
GEREKÇELİ KARARA DİKKAT
O nedenle bu kez Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının gerekçesinde Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının kesin olduğu ve yerel mahkemeler tarafından uygulanmasının zorunlu olduğuna güçlü bir vurgu yapılması bekleniyor.
Enis Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar’la konuştum. Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararından sonra İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden öncelikli olarak dosyanın durdurulma kararı vermesini beklediklerini söyledi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yine kararında ısrar edebilir. Az bir ihtimal ama o takdirde tekrar başa dönmüş olunacak.
Ya da bu kez İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı doğrultusunda yeniden yargılama sürecini başlatacak. Bu aşamada yeniden yargılama ve milletvekilliğinin iadesi için “dosyanın durdurulması” kararı istenecek.
MADDE MADDE
Hukuku ayrıntılara girmeden anlatacak olursak:
4 Haziran 2020 tarihinde Enis Berberoğlu ile ilgili karar Meclis’te okunarak milletvekilliği düşürüldü.
Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararından sonra “usulde paralellik ilkesi gereğince” Meclis’te, Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin iadesine ilişkin kararın okunması istenecek.
Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanması için, yeniden milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için karma komisyon kurulabilir.
Berberoğlu’nun dokunulmazlığı kaldırıldığı takdirde yeniden yargılama başlar. Ya da Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması dönem sonuna bırakılır.
Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra gözler İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a çevrildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |