Yetkin, İçkale Otel’de düzenlediği basın toplantısında, GDO’lu ürünlerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimine ilişkin yönetmelik ve etrafından gelişen tartışmaları değerlendirdi.
Türkiye’nin GDO’lu ürün teknolojisine karşı ihtiyatlı olması gerektiği uyarısı yapan Yetkin, Türkiye’nin acil sorununun GDO’lu ürünleri serbest bırakmak değil, üretimi arttırmak olduğunun altını çizdi. Yetkin, Türkiye’ye girdiği ve girmeye devam ettiği iddia edilen GDO’lu ürünlerin mısır, soya ve pamuk olduğunu, söz konusu ürünlerin ülkeye girişinin temel nedeninin yeterince üretilmemesinden kaynaklandığını söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in konuya ilişkin basın toplantısı düzenlediğini hatırlatan Yetkin şöyle konuştu:
’’Sayın Eker’in bu konudaki hassasiyetini biliyor ve sözlerinin samimiyetini inanıyoruz. Tarım Bakanlığı yetkililerinin bu doğrultuda hareket edeceklerini düşünüyoruz. Ancak sorun, kişilerin düşünce ve eğilimlerinden çok yönetmelikte belirtilen sınırlayıcı hususların muğlak ve denetimi güç olmasından kaynaklanıyor. Türkiye’nin GDO tartışmasını zamana bırakırken acil yapması gereken özellikle yağlı tohumlarda ve yem bitkilerinde üretimi arttırmaktadır. Eksik olan kaynaklar bunu için tahsil edilmeli’’
TZD Genel Başkanı Yetkin, Türkiye’deki her meyve ve sebze ile ürünün GDO’luymuş gibi kamuoyununda bir izlenim oluştuğunu, mısır, soya ve pamuk dışında her ürünün rahatılıkla tüketilebileceğini, GDO’lu üründen çok, tohumların ülkeye girişinin daha büyük bir risk taşıdığı uyarısı da yaptı.
-TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyunda oluşan kanaatin aksine bütün ürünlerin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) olmadığını, dünyada ticari olarak üretimi yapılan GDO’lu ürünlerin soya, mısır, pamuk ve kanola olduğunu bildirdi.
’’Türkiye’de üretilen ürünlerin hiçbirinde GDO bulunmamaktadır’’ diyen Bayraktar, ’’Halihazırda kontrolsüz bir şekilde ülkemize girdiği bilinen GDO’ların girişi, yönetmelikle izne tabi olacak ve GDO’lar yasal yollarla ülkeye girecektir’’
Bayraktar, soya ve mısırın yemden, una, çikolataya, cipse varıncaya kadar kullanım alanının oldukça geniş olduğunu, kullanım alanı bu kadar geniş olan bu türlerin GDO’lu olarak tüketicilere sunulmasının önemli riskleri de beraberinde getireceğini ifade ederek, Türkiye’nin şu anda GDO’lu ürün üretmeye veya ithaline de ihtiyacı olmadığını, Türkiye’ni topraklarının ve biyoçeşitliliğinin her türlü riske karşı korunması gerektiğini kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...