20 yaşındaki bir gencin Facebook üzerinden aldığı bir mesajla edindiği bilgiler yardımıyla soygun yaptığı iddia ediliyor. Davanın görüldüğü Reutlingen Asliye Ceza Mahkemesi yargıcı, kanıtlara ulaşmak için davacının Facebook hesabına el konulmasına karar verdi.
Hukukçulara göre bu tarz bir ceza muhakemesi daha önce Almanya'da görülmedi. Yargıcın Facebook’ta paylaşıldığı iddia edilen bilgilere ulaşmayı başarıp başaramayacağı henüz bilinmiyor. Ancak başarması halinde sosyal paylaşım sitesinin, gelecekteki birçok yargılama sürecinde büyük bir rol oynayabileceği belirtiliyor.
SUÇLULAR FACEBOOK İLE ARANACAK
Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaleti polis teşkilatı, suçluları yakalamak ve kayıp kişileri bulabilmek amacıyla yakında Facebook’u kullanmaya başlayacak. Ancak proje, veri güvenliği nedeniyle eleştiri alıyor.
Bilişim teknolojileri hukuku uzmanı, Avukat Martin Schirmbacher, Facebook’un zaten uzun süredir birçok soruşturmada büyük rol oynadığını belirtiyor. Ancak Berlinli hukukçu soruşturmayı yürütenlerin şimdiye dek sadece duvar yazılarını görebildiğini, Facebook kullanıcılarının kendi aralarında gönderdikleri mesajları takip edemediklerini kaydediyor.
ALMANYA'DAKİ SINIRLAMALAR
Almanya'da yargıçların şüphelinin elektronik posta adresi ya da Facebook hesabına el koyması oldukça sıkı kurallara bağlı. Federal Adalet Divanı 2009 yılında bu konuda sınırlamalar getirmişti. Yapılan düzenlemeye göre bir yargıç davalının tüm e-postalarına el konulmasına hükmedemiyor, ancak muhtemel suç ortağı ile yaptığı yazışmalara veyahut belli bazı kelimeleri içeren e-postalara el koyabiliyor.
İnternet ve sosyal medya hukuku uzmanı, Avukat Carsten Ulbricht, “ABD’de durum çok daha farklı işliyor. Orada hem savcılar hem de avukatların soruşturma amaçlı sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplara giriş yapması alışıldık bir durum” diye konuşuyor. Ulbricht, bilişim teknolojileri konusunda deneyimli olan yargıcın da söz konusu davada benzer bir karar verdiğini söylüyor.
DW Türkçe
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...