Almanya Hükümetinin, İstisna Akdi kapsamında Türk müteahhit firmalarına tanıdığı yaklaşık 5 bin 600 kişilik işçi kotasını doldurulamadığı ortaya çıktı. Almanya'da müteahhitlik hizmetleri verecek olan Türk firmalar için tanınan işçi kotasının doldurulamadığı uyarısı ise bizzat Alman Devlet Bakanı Gert Anders tarafından yapıldı.
CHP'li Öymen, "Alman Bakanı, Türk firmalara tanınan 5 bin 600 kişilik kotanın sadece 580'ü kullanılabiliyor. Tanınan kota az olsa da doldurulamaması düşündürücü. İşadamlarımızın haberi yok" uyarısında bulundu.
FİRMALARINIZ HAREKETE GEÇSİN
Hürriyet aracılığıyla Türk müteahhitlik firmalarına çağrıda bulunan Öymen, "Bakan Anders'le geçtiğimiz haftalarda yaptığımız görüşmelerde, 'Türk işçilere yönelik kotayı 5 bin 600'e yükselttik ancak bunun sadece 580'i kullanılıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Firmalarınız harekete geçsin. Müteahhitlik ihalelerine girsin' uyarısında bulundu. Ben de onun sayesinde öğrendim kotamızın dolmadığını" diye konuştu. Öymen sözlerin şöyle sürdürdü:
AL İŞÇİNİ GEL
Bonn Büyükelçiliğim döneminde "İstisna Akdi" anlaşmasını imzaladım Almanya ile. O zaman kota 7 bindi. Ardından 2 bine indiğini duydum. Ancak son dönemde bu kota yeniden yükseltilmiş; 5 bin 600 olmuş. Yani Türk müteahhit firmalar Almanya'da aldıkları bir iş için kendi işçisini getirecek. Proje bitince işçisini geri yollayacak. Bu fırsat mutlaka değerlendirilmeli. İstisna Akdi'nin sağladığı kolaylıklar göz önünde bulundurularak, firmalar Almanya'dan yeni müteahhitlik işleri almalı.
KOTAYI DOLDURUN
Anlaşmayı ilk imzaladığımızda, yaklaşık 60 Türk firması geldi. İşleri aldılar, inşaatlara başladılar. Ancak, bu kotanın artı doldurulamıyor olması düşündürücü. Türk firmalarına çağrımdır ki bu kota hakkını kullansınlar. Sayı olarak az ama her şeye rağmen yeni bir iş gücü piyasası da oluşmuş olur. Öte yandan, dünyanın başka coğrafyalarında başarılı inşaat faaliyetleri gösteren firmalarımız bir AB ülkesi olan Almanya'da da başarılarını bir kez daha kanıtlama şansı elde eder.
İSTİSNA AKDİ
Onur Öymen'in Bonn Büyükelçiliği döneminde imzalanan anlaşmaya göre Almanya Türk işverenin müracaatı üzerine yanında götüreceği işçileri için üç aylık vize veriliyor. Vizenin hemen ardından, işçiler ülkeye giriş yapabiliyor. Azami iki yıllık çalışma izni veriliyor, iki yıldan fazla süren işler için altı aya kadar uzatma verilebiliyor. Münferiden yönetici veya idari personel olarak çalışan işçiler için ise bu süre dört yıla kadar çıkabiliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...