İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Çelik, anne karnındaki bebeğe yapılan ultrasonografik değerlendirmede idrar torbasının çok büyük olduğunu, idrar kanallarının genişlediğini ve böbreklerinde de erken dönem şişme bulgularının saptandığını anlattı.
Bebeğin yaşam alanı olan amnion sıvısında da bebek idrarını yapamadığı için azalma başladığını kaydeden Çelik, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nın da katkısıyla ve önerileri alındıktan sonra, Yrd. Doç. Dr. Ebru Çelik, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Şimşek ve Doç. Dr. Canan Ceren Özcan tarafından bebeğe anne karnında ameliyat yapılmasını kararlaştırdıklarını söyledi.
Anne karnından bir iğneyle geçilip, rahime, oradan da amnion sıvısı ve bebeğin kasık bölgesinden idrar torbasına girildiğini anlatan Çelik, idrar örnekleri alınarak tetkiklerin yapıldığını kaydetti.
Bebeğin böbrek fonksiyonlarının henüz bozulmadığının anlaşılması üzerine ameliyat yapılmasına karar verildiğini dile getiren Çelik, içinde çocuk cerrahisinden bir öğretim üyesinin de bulunduğu 4 kişilik bir ekiple operasyonun başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.
Yapılan operasyonla bebeğin idrar torbasına şant taktıklarını kaydeden Çelik, ''Şant takar takmaz idrar torbasının boşaldığını ve idrar kanallarının da rahatladığını gördük. Hasta hala gözetimimiz altında. Operasyonun risklerinden olan erken doğum eylemi ve enfeksiyon saptanmadı. Şant hala yerinde duruyor. Ancak bu işlemlerde bebeğin ayak hareketleri ya da elleriyle şantı yerinden çıkarma gibi riskleri oluyor. Bunu zamanla takiplerimizde göreceğiz'' diye konuştu.
Anne karnında yapılan ameliyatla hayata döndü
Bebeğe anne karnında şant takılmasaydı, bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısının zamanla azalacağını ve bebeğin bir süre sonra hareket edemeyecek hale geleceğini belirten Çelik, ''Dolayısıyla bebeğin eklem, kas gelişimi olmayacaktı. Yeterli miktarda su olmayacağı için su yutamayacaktı ve akciğer ile bağırsak gelişimleri olmayacaktı. Bebek belli bir süre sonra muhtemelen kaybedilecekti. Bu işlemle onların önüne geçilmiş oldu'' diye konuştu.
İşlemin Türkiye'de çok sık yapılmadığını, İstanbul ve İzmir'deki bazı merkezlerde uygulandığını belirten Çelik, Doğu'da ise böyle bir işlemin yapıldığını duymadıklarını, bölge için bir ilk olduğunu anlattı.
Anne Çelik mutlu
Bebeğine şant takılan Remziye Çelik, Şanlıurfa'dan geldiklerini söyledi. Daha önce bazı illerdeki hastanelere de gittiklerini ancak böyle bir operasyonun yapılamayacağı söylendiği için Malatya'ya geldiklerini anlatan Çelik, doktorlara teşekkür etti.
Kendini çok iyi hissettiğini belirten Çelik, dördüncü hamileliği olduğunu ve doktorların sayesinde karnındaki bebeğinin de sağlığına kavuştuğunu dile getirdi.
Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...