Aşırı sıcak havalar, kalp başta olmak üzere kronik böbrek yetmezliği, solunum sorunu, obezite gibi kronik hastalıkları olanlar için daha fazla dikkat gerektiriyor. Bu tip risk grubunda olanları uyaran uzmanlar, aşırı sıcağın rahatsızlığa yol açması halinde, vakit kaybetmeden yardım istenmesi önerisinde bulundu. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murathan Küçük, Antalya bölgesi başta olmak üzere ülkenin büyük kısmında etkili olan aşırı sıcak havaların sağlıklı insanlarda bile rahatsızlığa yol açtığını hatırlatarak, özellikle kalp hastalarında tehlikeli durumlar yaratabileceği uyarısında bulundu.
AŞIRI TER VE DAMAR GENİŞLEMESİ
Yrd. Doç. Dr. Murathan Küçük, sıcağın kalp hastaları üzerindeki etkisini şöyle açıkladı: “Vücudumuz genelde 37 derece olan sıcaklığı korumaya göre planlı. Öyle ki en küçük bir sıcaklık artışında bile vücut kendisini soğutmaya çalışıyor. Soğutma işleminin iki mühim mekanizması terleme ve kan damarlarının genişlemesi. Terleme ile kaybedilen sıvı ve kan damarlarının genişlemesi nedeniyle, kan basıncında düşme ve kalp hızında artış yaşanıyor. Bu durum özellikle kalp krizi geçirmiş, kalp yetersizliği olan ve hipertansiyon tedavisi gören hastalarda önemli problemlere yol açabiliyor.” İdrar söktürücü ilaç kullanan kalp hastalarında sıcak havanın sebep olacağı sıvı kaybının daha fazla belirginleştiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Küçük, “Bu durum kandaki elektrolit miktarlarında tehlikeli değişikliklere yol açabiliyor. Sonrasında da ölümcül ritm bozuklukları tetiklenebiliyor” dedi.
OBEZLER, BÖBREK HASTALARI DA RİSK GRUBUNDA
Sıcak havalarda sıvı kaybının da etkisiyle pıhtılaşma eğilimi olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Küçük, “Bu durum özellikle kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da by pass ameliyatı olmuş kalp hastaları için önem taşıyor. Bunların dışında aşırı kilolular, kronik böbrek yetmezliği hastaları ve solunum sorunu yaşayanlar için de sıcak havalar risk taşıyor” diye konuştu.
KALP HASTALARI SICAK HAVALARDA NE YAPMALI
Yrd. Doç. Dr. Küçük, aşırı sıcak havalarda kalp hastalarının uyması gereken 5 öneriyi de şöyle sıraladı: ”
1- Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmayın: Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10.00- 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın. Aşırı sıcakla beraber yaşayacağınız terleme, kan basıncında düşme ve kalp hızında artışa sebep oluyor. Mümkünse klimalı ortamları tercih edin.
2- Mümkün olduğu kadar fiziksel aktivitenizi azaltın: Fazla hareket etmek vücutta sıvı kaybına sebep oluyor. Sıvı kaybı vücutta elektrolit dengesizliğini ve ölümcül ritm bozukluklarını tetikleyebiliyor.
3- Yeterli miktarda su için: Vücudunuz susuz kaldığı takdirde tansiyon düşüklüğü ya da sodyum, potasyum gibi tuz kayıpları da kalpte ritm bozukluğuna sebep olabiliyor.
4- Öğle saatlerinde uyuyun: Öğlen saatlerindeki uyku son derece önemli. Öğle uykusu uyuyanların, uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski ciddi ölçüde düşüyor.
5- Sigaradan uzak durun.”
ZAMAN KAYBETMEDEN ACİL YARDIM İSTEYİN
Aşırı sıcağa maruz kalmış kişilerde aşırı terleme, kas krampları, baş dönmesi, yorgunluk ve baş ağrısı gibi belirtilerin görülmesi halinde hemen acil yardım istenmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Murathan Küçük, “Yukarda saydığımız gibi belirtiler yaşanıyorsa, hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ya da acil yardım hatlarından sağlık ekibi istenmeli” dedi.
Haberahval.com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...