Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Geçen hafta Batman tarafında yapılan arama çalışmalarında ilk defa yer yüzüne bu kadar yakın bir yerden doğal gaz çıktı'' dedi.
Bakan Yıldız, TRT Türk kanalında katıldığı bir programda, enerji sektörüne ilişkin açıklamalar yaptı ve soruları yanıtladı.
Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santral ihalesindeki sürece dönük bir soru üzerine Yıldız, nükleer enerji santrallerinin kurulmasıyla ilgili daha önce dört kez teşebbüste bulunulduğunu ancak çeşitli gerekçelerle başarı sağlanamadığını anımsattı.
AK Parti hükümetleri olarak şu ana kadar öngördükleri bütün hedeflere ulaştıklarını ifade eden Yıldız, bu konuda da hedeflerine ulaşacaklarını söyledi.
''Nükleer enerjide Türkiye gecikmiştir'' diyen Yıldız, bunu mutlaka telafi edeceklerini belirtti.
Nükleer santral konusunun aynı zamanda bir teknoloji transferi ve kültür meselesi olduğunu ifade eden Yıldız, bu kültüre mutlaka mühendisinden teknisyenine ve çalışanına varıncaya kadar herkesin ulaşması gerektiğini belirtti.
Bir çok Türk mühendisinin dünyanın çeşitli ülkelerinde nükleer enerji alanında çalıştığına işaret eden Bakan Yıldız, bu mühendislerin Türkiye'ye getirilmesi ile ilgili de çalışmaların yapıldığını söyledi.
Nükleer santralin insan kaynakları açısından da önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:
''Bu bir okul, bu bir eğitim merkezi olacak. Aynı zamanda nükleer güç santrallerinin kurulması uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük bir iş. Yani Nükleer Enerji Ajansı ile beraber yaptığımız çalışmalarda 'ben istediğim tarzda kurabiliyorum' demeyeceğiniz kadar birbirine bağlantılı bir iş.
Bu açıdan karar sürecinin biraz uzamış olması, savunmak açısından bunu söylemiyorum, yani gecikmesi tabii ki bunun altını çizmek lazım ama dikkatle izlenmesi gereken bir süreç olduğunu belirtmek istiyorum.''
Bakan Yıldız, bir soru üzerine, nükleer santral ihalesine katılan ve teklif veren firmanın Batılı firmalarla da işbirliğinin olduğunu belirterek, bu açıdan santralin teknolojisinden bir endişelerinin olmadığını kaydetti.
Nükleer santral ihalesine dönük komisyon raporunun bu hafta içinde bakanlığa gelmesinin beklendiğini belirten Bakan Yıldız, kendilerinin de komisyon kararını önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kuruluna aktaracaklarını bildirdi.
Yıldız, bir başka soru üzerine de Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumunun mutlaka kurulması gerektiğini, bununla ilgili kurum görüşlerinin alındığını ve konunun Atom Enerjisi Komisyonunda değerlendirildiğini söyledi.
SİNOP'TA TEKNİK ALT YAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Sinop'ta nükleer santral konusunda teknik alt yapı çalışmalarının tamamlandığını, depremden tsunamiye varıncaya kadar meteorolojik ve jeolojik hazırlıkların yapıldığını anlatan Yıldız, ''Uluslararası Atom Enerji Ajansı da bu çalışmaların bir tarafında. Düzenleyici kurum olmadan yalnızca TAEK ile bu işi götürmek doğru değil'' diye konuştu.
''Vatandaşlarda, (Türkiye'de petrol var ama uluslararası şirketler bu petrolü çıkarmıyor) şeklinde bir görüş var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklinde soruya da Bakan Yıldız, Türkiye'de petrol olduğuna inandığını söyledi.
Bakan Yıldız, Türkiye'nin bir çok bölgesinde petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının sürdürüldüğünü, AK Parti hükümetleri döneminde bunun için çok büyük yatırımlar yapıldığını ifade etti.
''SURİYE SINIRINDAKİ MAYINLI ARAZİDEN PETROL ÇIKARIYORUZ''
''Ancak bazı şeyleri çok önceden konuşmak biraz ümitlerle oynamak anlamına geliyor'' diyen Yıldız, şöyle devam etti:
''Evet Suriye'de petrol var ama hemen yanı başında mayınlı arazinin içinden biz de petrol çıkarıyoruz. Buradan şu anda günde 2 bin 200 varil civarında petrol çıkarıyoruz. Bununla ilgili gerek özel sektör gerekse kamu çalışmalarına devam ediyor. Şimdi böyle olunca ben petrol olduğuna inanıyorum ve inşallah biz hükümetimiz zamanında bunu çıkaracağız.
Fakat bunun üslubuna esası kadar dikkat etmemiz lazım. 'Geliyor petrol bekleyin' dememek lazım. Petrol çıktıktan sonra bu sevinci kısa zamanda kamuoyu ile paylaşmak hangi hükümet olursa olsun çok önemli bir avantajdır.
Mesela kamuoyuna ilk defa söyleyeceğim bir konu var. Ama bunu ana kriter olarak da almamak lazım bu şerhle söylüyorum. Geçen hafta Batman tarafında doğal gaz ile ilgili yapılan çalışmalarda ilk defa yer yüzüne bu kadar yakın bir yerden doğal gaz çıktı. Rezervi konusunda ihtiyatlı davranıyoruz.''
Türkiye'nin, doğal gaz ihtiyacının sadece yüzde 2,5'ini kendi imkanlarıyla karşıladığını ifade eden Yıldız, bu çalışmalarla beraber önümüzdeki 2 yıl içinde bu oranı yüzde 10'lara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
ELEKTRİKTE KAYIP KAÇAK ORANI
Bakan Yıldız, elektrikteki kayıp kaçak oranlarının yüksek olmasıyla ilgili bir değerlendirme üzerine de AK Parti hükümetleri öncesinde Türkiye'de elektrikteki kayıp kaçak oranlarının yüzde 31 seviyesinde olduğunu, şimdi ise bu oranın yüzde 14'e gerilediğini söyledi.
Bu oranın AB ülkelerinde ortalama yüzde 10'lar civarında olduğunu anlatan Yıldız, Türkiye'nin de elektrikte kayıp kaçak oranlarını yüzde 7-8'lere indirmesi gerektiğini kaydetti.
Bir başka soru üzerine de temmuz ayında elektrik fiyatlarında zam öngörmediklerini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, doğal gaz konusunda ise yurt dışından gelecek fiyatları takip ettiklerini, indirim yapmak için çalıştıklarını söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...