Ne tatsızdır ağrıyla yaşamak. Yapılması gereken işler ve sorumluluklarda sanki üstüne eklenir bu sorunumuzun. Hele bir de ağrıyan belinizse. Akşam ayrı ağrır, uyutmaz; sabah ayrı ağrır, yataktan ya kalkar ya kalkamazsınız. En sık karşılaşılan ağrıların başında gelen bel ağrıları, yetişkinlerin yüzde 85'inin hayatında en az bir kez yaşadığı bir olgu. Şiddetli olduğu ve uzun sürdüğü zaman hem günlük hayatı hem de iş verimini etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bel ağrılarının önemli nedenlerinden biri olarak uzmanlar, modern ve hareketsiz yaşam tarzını işaret diyorlar. İşte 10 maddede bel ağrılarından kurtulmanın yolları...
Doktora gitmeyi ihmal etmeyin!
Hayatınızı zorlaştıran ve gün oyunca hareketlerinizi kısıtlayan bel ğrısından kurtulmanın pratik yollarını araştırdık ve bunları 10 madde halinde sıraladık. Ancak unutmayın ki; bel ağrıları uzman tedavisi gerektiren bel fıtıığı, omurga kanalında daralma, omurlarda kayma, kireçlenme, teoporoz, romatizma gibi denlerden de kaynaklanabilir. Bu yüzden uzun süren şiddetli ağrılarınız varsa, nedeni bunlardan biri de olabileceği için doktora gitmeyi ihmal etmeyin.
Düzeltilmesi gereken hareketler bunlar!
Uzun süre aynı pozisyonda durmak (örneğin, bilgisayar başında ya da televizyon karşısında saatlerce hareketsiz oturmak), günlük hayatta bel mekaniğine uygun olmayan yanlış hareketler (örneğin, dizlerinizi bükmeden eğilip, yerden çok ağır bir eşyayı kaldırmak) ve kötü duruş (yoksa hem kambur oturup hem belinizin ve sırtınızın ağrımayacağını mı düşünüyorsunuz?) bel ağrısını yaratan ve düzeltilmesi gereken önemli etkenlerden.
Sert ve ortopedik yatakları tercih edin
Bel ağrılarının tedavisinde eskiden olduğu gibi yerde ya da tahta üstünde yatmak gibi yöntemler terk edileli çok oldu. Bunları denemeyin bile! Siz en iyisi uzmanların önerdiği gibi, sert ve ortopedik yatakları tercih edin.
Fazla kilolarını terk etmezsen, o seni üzecek
Şişman olmak sadece estetik bir sorun değil. Vücudumuzun tüm işleyişini bozan ve hastalıklara davetiye çıkaran aşırı kilolar, çektiğimiz bel ağrılarının da sorumlusu. Vücudumuzun ağırlığını taşıyan omurgamızda bulunan ve hem esnekliği sağlayan hem de bir tür destek yastığı olarak görev yapan diskler, kilo nedeniyle aşırı baskıya maruz kalıyorlar. Bu şekilde deforme olan diskler, normal şeklini kaybederek fıtıklaşabiliyor ve sinirlere baskı yaparak, o çok acı veren ağrıları oluşturuyor. Bu nedenle fazla kilolarla aramıza mesafe koyup, onlara tahammül edilemeyen misafir muamelesi yapmak size de doğru gelmiyor mu?
Bel fıtığına karşı yoğun egzersiz
Her gün yapılacak birkaç basit egzersizin, bel fıtığı gelişmesini engellediği, en azından geciktirdiği uzmanlarca söyleniyor. İşte onlar... Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta, bel ağrınızın şiddetli olduğu günlerde bu egzersizlere ara vermek ve ağrınız geçtikten sonra tekrar başlamak. Haftada 3-4 kez en az yarım saat, hızlı tempoda yürüyün. "Yürümekten daha fazlasını yapabilirim" diyorsanız, bel fıtığından koruyan diğer en iyi spor çeşitleri yüzme, bisiklet ve tenis olarak gösteriliyor. Yere sırtüstü yatıp, dizlerinizi toplayın. Çenenizi göğsünüze değdirmeden, elleriniz kulaklarınızın yanında olacak şekilde, belinizi yerden kaldırmadan, karşı duvarı görene kadar kalkıp, tekrar yatın. Bu hareketi yavaş yavaş artırarak 10'luk setler halinde 5 set yapabilecek hale gelin. Yere yan olarak yatın. Bacağınızı yukarıya doğru iki kademede kaldırabileceğiniz kadar kaldırıp, daha sonra diğer bacağınıza dokunacak kadar indirin. Aynı egzersizi diğer tarafınıza yatarak uygulayın. Bu hareketi 10'luk setler halinde 3 set yapabilecek hale gelin.
Ehliyet kemeri takmayı unutmayın!
Ehliyet kemeri sadece hayat kurtarmıyor, her an maruz kalabileceğimiz ani frenler boyun bölgesinde hafiften ağrıya, tarvmatik etkilere neden olabiliyor. Bu sebeple, arabada emniyet kemerini ihmal etmeyin. Arabadan önce her iki ayağınız yere, sonra araba kapısından destek alarak ayağa kalkmalısınız.
Ne ilgisi var demeyin! Sigara bele zararlı!
Sigara içenlerde, bel bölgesine giden damarlarda tıkanıklıklar oluştuğundan disklerde harabiyet daha hızlı oluyor. Sigarayı bırakmak için iyi bir neden daha!
Isı değişimlerine dikkat!
Belimizi ağrıtan nedenlerden biri de kas spazmlarıdır. Genellikle beli destekleyen kasların veya bağların aşırı gerilmesi, ağırkaldırmak, atlamak, düşmek ve spor aktivitesi bel tutulmasına neden olabilir.Bu etkenlerin yanı sıra mevsimsel ısı değişimleri, rüzgar ve hava akımı da kas spazmını artıracağından ısı değişimlerine dikkat etmek gerekir.
Baldırların altına küçük bir yastık
Uzmanlar bel ağrısından kurtulmak için yatarken bacaklarınızı gergin tutmanızı öneriyor ve sırt üstü yatarken baldırlarınızn altına altına koyulacak küçük bir yastığın sizi rahat ettireceğini söylüyorlar.
Gevşemeyi dener misiniz?
Bel ağrısını artıran ve kronikleştiren önemli nedenler arasında gerilim ve stres de bulunuyor.Ekonomik, psikolojik ve sosyal sorunların bel ağrısını artırdığı bilimsel bir gerçek olduğuna göre, bunlarla başa çıkabilmek için, ya çözüm yolları bulmaya ya da gevşeme egzersizleri yapmaya ihtiyacınız oalcak.
Asit-baz dengesini sağlayın
Araştırmalara göre baz içeren gıdalar, omurga ve eklemlerde biriken ve ağrıya neden olan fazla asitleri önlüyor. Ayrıca kemikler için gerekli olan kalsiyumu sağlıyorlar. Dolayısıyla beslenme alışkanlıklarında asit-baz dengesine dikkat etmek gerekiyor. Yağlı ve fazla protein içeren bir beslenme yerine, tahıl ürünleri, sebze, meyve ve balık gibi baz içeren gıdalar tercih edilirse, bu seçim ağrılara karşı faydalı olur.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...