E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bir Haftada 6.7 Milyar Dolar Kaybetti  

Dünya'nın en zengin adamı Carlos Slim, bu hafta yaklaşık olarak 6.7 milyar dolar kaybetti

8.08.2011 - 15:29
Bir Haftada 6.7 Milyar Dolar Kaybetti

Bloomberg tarafından hazırlanan bilgilere göre,portföyünde 64.4 milyar dolar bulunan Meksikalı milyarder, 29 Temmuz’dan bu yana %9.5’e denk gelen miktarda zarar etmiş durumda. Bu rakam da Standard & Poor’s 500 endeksinde 7.2’lik dilime denk gelmekte.

71 yaşındaki Slim, Meksika’nın değerlendirme ölçütü IPC endeksinden aldığı darbe ile %6.4 düşüş gördü. Ayrıca pezonun dolar karşısında %2.3 değer kaybetmesi ile de ABD’nin Mexika’ya yapacağı yatırımın düşmesi bekleniyor. Slim’in 3 şirketinin de IPC’den ayrılması ile işler iyice kötüye gitmekte.

Mexico-City’de faaliyet gösteren Vanguardia Casa de Bolsa ticaret grubunun başı Leon Cabrera, “bu şirketlerin IPC’den ayrılması ile ağır bir darbe aldı. Burada girişkenliği düşüren bir ürkeklik oluşturdu. Ama bu durum piyasanın getirdiklerinden başka bir şey değil.” şeklinde konuştu.

Amerika ve Slim arasındaki en büyük iş anlaşması ve yatırım olan America Movil SAB, yaptığı açıklamada bu hafta içinde %6’ya yakın değer kazandığını söyledi. Telefonos de Mexico SAB Meksika’da değer kazanan tek şirket olurken, %11 değer kazanan şirketin ana ortağı, küçük ortakların hisselerini almak için ciddi tekliflerde bulunuyor.

SATIN ALMA ŞANSI
Cabrera telefonla yapılan mulakatta, Meksika’nın mobil telefon piyasasının %70’ini elinde tutan America Movil’in sene başından bu yana %20 değer kaybetmiş olmasının yatırımcılar için buyük fırsat oluşturduğunu söyledi.

Meksika parası ile ölçüldüğünde Slim’in serveti sadece 1 hafta içinde %7.3 azalmış görünüyor. Meksika rezerv kambiyo operatörünün 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamaya göre, Bolsa Mexicana de Valores SAB, Inmuebles Carso SAB ve Grupo Carso SAB şirketlerinde yeniden ayarlamaya gidilmesi mecburi hale gelmiş durumda.

Slim’in Mali hizmetler firması Inbursa ise, bu hafta %8.3 değer kaybederken, emlak firması Inmuebles Carso %11, inşaat firması Grupo Carso %14 değer kaybetti. Slim, Forbes dergisine göre iki yıl üstüste Dünya’nın en zengin adamı olmuştu. Bill Gates ve Warren Buffett ise 2. ve 3. sırayı paylaşmışlardı. Son gelişmeler bu kişilerin de servetini etkilese de Slim kadar darbe almadıkları görülüyor.

Bill Gates’in Microsoft Corp. Hafta içinde %6.3 değer kaybederken, Buffett’ın Berkshire Hathaway Inc. (BRK/A) firması %3.9 değer kaybetti. Slim’in sözcülerinden Arturo Elias, bütün ısrarlara rağmen yolladığı bir e-mail ile yorum yapmayı reddetti.

S&P'nin kararı sert satış getirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin, ABD'nin kredi notunu düşürmesi piyasalarda ilk anda sert bir harekete neden oldu

Endişeli hava güvenli liman altını 1,710 doların üzerine çıkarıp rekora taşıdı. Asya borsaları yüzde 4'e varan düşüşler yaşadı. İçeride ise dolar önce 1.75 TL'nin üzerine çıktı, ancak sonrasında gelen satışlarla 1.73-1.74 bandında dengeye oturdu. İMKB de güne yüzde 2.05'lik düşüşle başladı, sonrasında kayıplar azaldı.


İLK TEPKİ ASYA'DAN GELDİ
Kararın ardından Asya borsalarından gelen ilk tepki sert oldu.

Japonya ve Avustralya'da hisseler yüzde 2 fazla değer kaybederken, Güney Kore'de yüzde 4.1, Hong Kong'da yüzde 3.8, Çin'de ise yüzde 3.4, Tayvan'da da yüzde 3.8'e varan sert düşüşler yaşandı.

ALTIN REKOR KIRDI
Risk almak istemeyen yatırımcıların ise adresi değişmedi ve güvenli liman altına olan taleple vadeli piyasada altının onsu yüzde 3'ten fazla yükselerek 1,715.85 dolara çıktı ve yeni rekorunu kırdı. Altın şu anda 1,710 doların üzerinde seyrediyor.

Kur tarafında ise ECB'den gelen müdahale kararıyla euro/dolar paritesi 1.4350'li seviyelere tırmandı.

TL ÖNCE DÜŞTÜ, ŞONRA TOPARLANDI
İçeride ise artan tedirginlik TL'nin değer kaybını beraberinde getirdi. Euro/TL yüzde 2'yi aşan yükselişle 2.52' seviyesine yaklaşırken, dolar/TL de ilk anda yüzde 1.5'e yaklaşan artışla 1.76'ya doğru hareketlendi.

Ancak, TL daha sonra dövize gelen satışla yeniden güçlendi. Dolar/TL saat 09.50 itibariyle 1.7450, euro/TL ise 2,5060'tan işlem gördü. Dolardaki gevşeme devam ederken saat 10.15 itibariyle 1.7330 TL'ye kadar indi ve cuma günkü seviyeinin altına geriledi.

Dolar cuma gününü 1.7380 TL'den tamamlamıştı.

TL'NİN KAYBI SINIRLI OLUR
Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Berna Özdemir, yurtdışındaki olumsuz havaya karşın içeride TL'nin dolar karşısındaki kaybının sınırlı olmasını beklediğini söyledi. Merkez Bankası'nın cuma günü başladığı döviz satış ihalalerinde tutarın açık uçlu olmasının piyasa üzerinde etkili olduğunu belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Dolar/TL sabah yurtdışı piyasalardaki satışla 1.75 TL'nin üzerinde açıldı ama bu seviyede zorlandı. Merkez'in yeni açacağı satış ihalesi kurun geri gelmesine neden olabilir. Ayrıca euro/dolar'daki yükseliş de dolar üzerinde baskı oluşturabilir. Dolar/TL'de yükselişlerin sınırlı kalacağını düşünüyoruz."

YATIRIMCILARIN KAFASI KARIŞTI

Osmanlı Portföy Genel Müdürü Murat Salar ise, yaşananların yatırımcıların kafasındaki belirsizliği artırdığını bunun da sert fiyatlamalara neden olabileceğine dikkat çekti.

Salar, "Piyasaların kafaları belli bir süredir karışmıştı. ABD'nin not indirim gündemdeydi ama zamanlama olarak bu kadar çabuk beklemiyordu. ABD, Avrupa ve içerideki bazı belirsizlikler, fiyatlamaları sert şekilde olumlu ya olumsuz etkileyecek bir hava yaratıyor" dedi.

Salar hareketin içerideki olası etkileri için ise, “ Türkiye’nin şartlarının yurtdışından farklı, borç yükü ya da büyüme tarafında bir sıkıntısı bulunmuyor. Elbette, yurtdışındaki dalgalanmalar Türkiye’yi de etkileyecektir. Ancak Türkiye’deki en büyük sıkıntısı cari açık. Merkez Bankası’nın Perşembe günü politika duruşunda değişikliğe gitmesi bu anlamda belirsizliği artırdı. Orta vadede ise türbülansın geçtiği, risk iştahının arttığı dönemi Türkiye olumlu etkilenecektir” dedi.

İMKB DE DÜŞÜŞLE AÇILDI
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, yurtdışı kaynaklı endişelerle güne yüzde 2.05'lik düşüşle başladı. Sonrasında kayıplar azalırken düşüş yüzde 1'e kadar geiledi. Endeks saat 10.20 itibariyle 55 bin 670 puandan işlem gördü.

Borsa geçen hafta da yüzde 9.8'lik bir değer kaybı yaşamıştı.

CNBC-e'ye konuşan Yapı Kredi Yatırım teknik analisti Özgür Karahan, borsanın hafta içinde 52 bin 500 bölgesine kadar bir satış olabileceğine işaret etti. Karahan, "İlk iki gün borsada satışlar görebiliriz. Ancak sonrasında FED toplantısından gelecek destekle piyasada tepki alımları görülebilir. Yukarı hareketlerde önce 56 bin, arkasından 58 binler gündeme gelecek" dedi.

ALTIN UÇTU

ABD'nin not indirimi kararı sonrası piyasalara satış gelirken, gelişmelerden karlı çıkan yine altın yatırımcıları oldu. Güvenli liman altının onsu 1,715 dolarla rekor kırarken, içeride Cumhuriyet Altını 640 liraya, çeyrek altın ise 155 liraya çıktı. Uzun süredir yükseliş trendinde olan altın, not indirimi kararı sonrası tedirginliğin bugün de yüzde 3'ten fazla değer kazandı. Değerli madenin fiyatı şu anda spot piyasada 1,710 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Kapalıçarşı'daki sarrafla hem dolar hem de altındaki hızlı harketlerden dolayı fiyatların çok oynak bir seyir izlediğini belirtiyor. Son oluşan fiyatlara göre Cumhuriyet Altını 640, çeyrek altın 155, gram altın ise 96 liradan satılıyor.


YENİ HEDEF 1,750 DOLAR
Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Taşdelen, altında tarihi rekorlara gelinmesiyle yeni psikoloji seviyeleri oluştuğunu ve önümüzdeki seviyenin de 1,750 dolar olduğunu söyledi.

Taşdelen şöyle konuştu:
" Altın ilk işlem saatlerinde itibaren Asya tarafında 1,715 dolarla tarihi rekorunu kırdı. Şimdi Avrupa devreye girecek. Altın fiyatlarında belli hedeflere yaklaşıldıkça yeni hedefler ortaya konuluyor. Bundan sonraki psikoloji sınırın 1,750 dolar olacağını düşünüyorum.

Küresel piyasalarda ABD ile birlikte Avrupa ile ilgili tartışmalar da süreci tetikliyor. Her anlamda bir güven bunalımı yaşanıyor. Altın da bu nedenle yükseliyor. Yeni rekorlar göreceğine inanıyorum. Bu ay içerisinde 1,750 doları göreceğini tahmin ediyorum."

Taşdelen ayrıca küresel ekonomide oluşan yavaşlama beklentisinin petrol başta olmak üzere diğer emtialarda düşüşe neden olabileceğini ancak altının yatırım amaçlı olarak görülmesi nedeniyle bundan etkilenmeyeceğine dikkat çekti.



DÜNYA'DA S&P ALARMI
S&P'nin Cuma günü geç saatlerde ABD'nin kredi notunu AAA seviyesinden, AA+'ya düşürmesinin ardından piyasalar bugün verilecek tepkiyi beklemeye başlamıştı.

ECB VE G7'DEN MÜDAHALE
Bu durum, piyasada oluşacak olumsuz havanın derinleşmesine önlem almak isteyen yetkili kurumlar hafta sonunda fazla mesai yapmaya zorlarken, yatırımcıları sakinleştirmeye yönelik adımlar da fazla gecikmedi.

Önce ECB, euro bölgesindeki çevre ülkeler ile yaptığı görüşme sonrası tırmanan borç krizine karşı piyasalara "kararlı biçimde müdahalede" bulunma kararının alındığını açıkladı. Bu, piyasalarda euro krizinin yeni kurbanları olmasından korkulan İtalyan ve İspanyol tahvilleri için 'önemli bir adım sinyali' olarak algılandı.

Bu kararın ardından Pazar günü acil görüşen G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları da finansal piyasalara gerekmesi halinde likidite verme kararı aldı. G7'nin açıklamasında finansal piyasalardaki istikrarı sağlamak için yakın işbirliğinin sürdürüleceği belirtilirken, gerekirse koordineli şekilde piyasalarda her önlemin alınacağı sözü verildi.

PETROL GERİLEDİ
Küresel ekonomiye yönelik kaygıların durgunluk korkusunu tetiklemesi petrol fiyatlarında da sert gerileme yaşanmasına neden oldu.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 84 doların ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 107 doların altında işlem görüyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı eylül ayı teslimi bugün yüzde 4'lük değer kaybıyla 83 dolar sınırına geriledi geriledi. Petrolün fiyatı geçen haftayı 87 dolardan kapatmıştı.

DİĞERLERİ TAKİP Mİ EDECEK?
Standard & Poor’s’un ardından diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s de ABD’nin kredi notuna yönelik uyarıda bulundu.

Kurum, mali disiplin zayıflarsa ABD’nin notunu 2013’ten daha evvel indirebileceklerini belirtti.

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 8 Ağustos 2011 Pazartesi 16:23

vaybe buda size dertmi oldu ne demiş atalarmız zenginin malı züğürdün cenesini yorarmış buda buna tam uymuş.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emisyon Hacmi Arttı
Piyasadaki kağıt para miktarını gösteren emisyon hacmi, 5 Ağustos Cuma ...
İş Dünyası Rahatlayacak
İstanbul'da iş dünyasında yaşanan uyuşmazlıkların çözülmesi yıllar süren ...
'Faiz İndiriminin Önü Açık'
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, her senaryoda faiz indiriminin önünün ...
 
Altın Parladı, Alyansın Ayarı Düştü
Fiyatlardaki artış yüzünden müşterinin ayağı kesilince sarraf ve kuyumcular ...
İzmir'e Gelen Turistlerin Sayısı Yüzde 9,91 Arttı
İzmir'e yılın ilk yedi ayında gelen turistlerin sayısında yüzde 9,91 artış ...
Maerks, Uzakdoğu'ya Mersin'i de Ekledi
Dünyanın en büyük konteyner operatörlerinden Maersk Line, İstanbul Ambarlı'ya ...
 
Yunanistan'da Kilise de İflasın Eşiğine Geldi
Yunanistan'da, büyük mal varlığı olan ve ekonomik özerkliği bulunan Yunan ...
8 Bin 704 Yeni Milyonerimiz Oldu
Türkiye'de milyonerler kulübüne son 1 yılda 8 bin 704 milyoner eklendi. ...
Sanayi Üretimi Yüzde 6.7 Arttı
Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Haziran ayında geçen yılın ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
Tayyip Erdoğan
burçin terzioğlu
Ezgi Mola
Ersun Yanal
Binyamin Netanyahu
Çanakkale Savaşı
karadeniz
Ömer Aşık