Bu yıl tıbbi tedavilerde kullanıma açılmasının 25’inci yılı olan botoksun kullanımı sadece estetik alanıyla sınırlı değil. Tıpta ‘Botolinum toksini’ olarak bilinen botoks estetik kullanımı dışında 12 farklı hastalığın tedavisinde de başarılı sonuçlar veriyor. Aynı zamanda mide kanseri de dahil 20 farklı hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere deneyler ve araştırmalara konu yapılıyor.
İngiliz Daily Mail gazetesi hazırladığı özel dosyada botoksun kırışıklık tedavisi dışındaki kullanımlarına dair bir liste hazırladı:
Hiperhidroz: Aşırı terleme olarak bilinen hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Deodorantlarla önüne geçilemeyen bu terleme durumunu botoks geçiçi bir süre için durduruyor.
Eklem ağrısı: Eklemlerde oluşan ağrıların sinir hücreleri tarafından beyne aktarılmasını engelliyor, ayrıca kas spazmlarına iyi geliyor.
İdrarını tutamama: İdrar torbasının kasılmasından dolayı oluşan bu durumu torbadaki kasları kısmen felç ederek önlüyor. Aynı zamanda idrar torbasının kapasitesini artırıyor.
Plantar fasciitis: Ayak ağrısı olarak bilinen bu hastalıkta hastaların ayak tabanları enfeksiyon kapıyor ve hastalar yürürken korkunç bir acı yaşıyor. Ayağa enjekte edilen botoks 6 ay içinde hastaların iyileşmesini sağlıyor.
YARA İZLERİ SİLİNİYOR
Yara izleri: Ameliyat yaraları gibi derin yaraların bırakacağı izlerin önüne geçmek için yara iyileşirken etrafına botoks enjekte ediliyor; böylece yara iyileştiğinde izin görünümü hafifliyor.
Sırt ağrıları: Sırt ağrılarının büyük bir kısmına kas spazmları sebep oluyor. Bölgeye enjekte edilen botoks kaslara sinir hücreleri tarafından gönderilen sinyalleri bloke ederek spazm yaşanmasını dört aya kadar engelleyebiliyor.
Migren : Kimse tam olarak nasıl etki ettiğini bilmese de migren ağrısı çektikleri bölgeye enjekte edilen botoks sayesinde hastaların yüzde 70’i ağrılarının yüzde 50 oranında azaldığını söylüyor.
Diş gıcırdatma: Stres yüzünden uyku sırasında çene kaslarının kasılması olarak bilinen bu durum yine çene kaslarına enjekte edilen botoks sayesinde üç aya kadar engellenebiliyor.
medimagazin
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...