Zeynep Gürcanlı'nın haberi...
Çevre Bakan Veysel Eroğlu’na göre, bu müzakere faslında Türkiye’nin AB’ye tam uyumunun bedeli toplam 58 milyar euro olacak. Bunun üçte ikisini, yaklaşık 35 milyar euroyu kamu kurumları karşılayacak. Kalanını da özel sektör, AB standartlarına uyum için harcayacak.
Bedel bu kadar büyük olunca, önem de ortaya çıkıyor. Nitekim, çevre faslına hazırlık da oldukça zorlu olmuş.
Tam bu noktada uçak sohbetine AB Başmüzakerecisi ve Devlet Bakanı Egemen Bağış katılıyor;
“Çevre konusunda 1500 sayfalık strateji belgesi hazırladık. Çevre strateji belgesini Türkiye’de 26 kurum hazırladı, 13 Bakan altına imza attı. Sonunda 27 AB üyesi ülkenin tümünün de onayı alındı aynı belge için”
Bağış, yapılan işi anlatmak için geçen hafta Danimarka’da yapılan iklim değişikliği konusundaki dünya liderleri zirvesine de bir atıf, bir teşbih de yapıyor;
“Biz bu belgeyi hazırlayıp, 27 ülkenin hepsinin tek tek onayını alırken, Danimarka’da iklim zirvesi yapılıyordu. Ve biz onay alırken, Danimarka’da tüm dünya liderleri anlaşamamak üzerine anlaştılar…”
Sözü burada, Çevre Bakanı Eroğlu yeniden alıyor. Ve bugüne kadar yapılanları, kısa vadede çevre konusunda atılacak adımları anlatıyor, tek tek başlıklar vererek;
“Hava kirliliği konusunda; Şu anda tüm Türkiye’de 116 noktada hava kirliliğini ölçüyoruz. En kritik illerimizde bile hava kirliliği kritik değerlere ulaşmadı. Bu ölçüm noktalarını 2012’de 200’ü aşkın hale getirmeyi amaçlıyoruz.”
“Katı atıklar- Türkiye “vahşi depolama” kavramı ile dünya literatürüne girmiş bir ülke. Bunun anlamı, ormanlara, denizlere, her yere çöp atılmasıydı. Çöp yığınları patladı. 38 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şimdi katı atık tesislerini devreye soktuk. Halen 35-40 milyon nüfusun katı atıklarını topluyoruz. Amacımız 2012’de 77 milyonun katı atıklarını toplayabilmek.”
“Deniz kirliliği konusunda da halen 300 noktada mavi bayrak almış durumdayız. Denizlerimize atık bırakılmaması için denetimleri çok sıklaştırdık. Para cezalarını çok ağırlaştırdık”
“Ağaçlandırma erozyonla mücadele konusunda ise OECD’nin takdirini kazandık. OECD Genel Sekreteri Türkiye’ye gelip, bizim erozyonla mücadele konusunda dünya lideri olduğumuzu söyledi.”(hürriyet)