Satıcılar, yapılan sözleşmeleri biricik taraflı hazırlayamayacak. Tüketiciyle müzakere şartı geliyor. Bunu yaptık diyen banka ispatlayacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda tüketici ile kurulan sözleşmelerde yer meydan bir şartın haksız koşul olarak kabul edilebilmesi için, tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye iç edilmesi, tarafların sözleşmeden doğan adalet ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe sebep olması unsurlarının bir arada bulunması gerekecek. Bir sözleşme şartının önceden hazırlanması ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle, tüketicinin sözleşmenin içeriğine tesir edememesi durumunda, o sözleşmede tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilecek, sözleşmeyi düzenleyen, müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlü olacak.
DAHA ÇOK BANKADA
Tüketiciyle yapılan sözleşmelerde yer meydan haksız şartlar, kati olarak hükümsüz olacak. Ancak sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini koruyacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, umumi olarak kullanılmak üzere hazırlanmış sözleşmelerde yer meydan haksız şartların, sözleşme metinlerinden çıkarılması veya kullanılmasının önlenmesi için lüzumlu tedbirleri alacak. Haksız koşul daha fazla bankalarla yapılan sözleşmelerde ortaya çıkıyor. Özellikle kredi alırken istenen dosya masrafı ve kredi kartı aidatı gibi ücretler mahkemeler ve Yargıtay tarafından, haksız koşul olarak kabul ediliyor, bu paraların arka ödenmesine hükmediliyor.
BANKADAN PARANIZI ALIN
Bankaların aldıkları 60'dan çok haksız ücret ve komisyon için hakem heyetine müracaat imkanı bulunuyor. Özellikle dosya masrafı ismi altında alınan ücretler için hakem heyetlerine başvuran vatandaşlar paralarını arka alıyor. Çünkü bu ücretler haksız koşul olarak kabul ediliyor. Parayı almak için, kredi alınan bankayla yapılan işlemleri ve ödemeleri gösterir belgelerle kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurmak yeterli oluyor.
TÜKETİCİYİ BEZDİRME YÖNTEMİ
Mahkemelerde kaybeden bankalar vatandaşın hakkını aramasını önlemek için muhtelif yollara başvuruyor. Belge isteyenlere zorluk çıkartıp, "vesika yok" deniyor ya da bu belgeler için fazla yüksek miktarlarda nakit isteniyor. Bazı bankalar ise hakkını arayana 50 kuruş gibi borç çıkartıp faiziyle almak için icra yoluna gidiyor.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...