Türkiye-Rusya ilişkilerini Sputnik'e değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Rusya ile ilişkilerimizde ana gerilim maddesi gündemi geride kaldı. Ama ne yazık ki işin anası geride kalmasına rağmen, onun tali yansımaları devam ediyor" dedi.
Rusya ile yaşanan uçak krizinin faturasının tarım kesimine çıkarıldığını kaydeden Bakan Faruk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarım kesiminin uçağın düşürülme, düşme konusunda hiçbir günahı, kabahati yokken, hiçbir sorumluluğu yokken fatura tarım kesimine kesildi diyebilirim. Bunun yanlış olduğunu ben o süreçte de söyledim.
Bunun yanlışlığını söylemekle de kalmadık, biz Rus çiftçisinin mağdur olmaması için hiçbir olumsuz önlemi almadık. Rusya'dan bizim ihracatımızın iki katı katar ithalatımız var. Yani Rus çiftçisi bizden çok daha memnun. Ama bu süreçte biz çiftçiye dönük bir yaptırımı uygun bulmadık.
Şimdi bütün bu süreçler liderler tarafından geride bırakıldı. Fakat bizim çiftçimizin ürettiği ürünlerin Rusya'ya ihracatıyla ilgili Rus yetkililerle, Sayın Bakan ile, iki bakan heyetler halinde Soçi'de görüşmüş olmamıza rağmen, daha sonra Başbakanlar düzeyinde görüşmemize rağmen henüz istenilen neticeyi alamadığımızı söyleyebilirim. Bunların başında domates geliyor, 250 milyon dolarlık bir ihracatımız var domateste. Domates artı diğer 15 ürünle ilgili henüz kapıların aralanmadığı bir süreci yaşıyoruz.
Bunu ilişkilerimizin geldiği düzey açısından doğru bulmadığımı ben söylemek istiyorum. Bunu, gerek başbakanların heyetle toplantısında gerekse bakanlar düzeyinde karşılıklı yaptığımız toplantıda da açık bir şekilde dile getirdik. Rusya çözüleceğini ifade ediyor Rus tarafı. Karantina gerekçesini ortaya koydular, bizim toplantılarımızda Rus karantina birimi çok net bir şekilde Türk karantinasının örnek alınması gereken bir karantina olduğunu açıkça söylediler. Yani, Türkiye karantina hizmetlerinde ve ürünlerin güvenirliliği konusunda gerçekten çok ciddi mesafeler almış bir ülke, böyle bir sorun söz konusu olmadığı bizzat oradaki karantina birimi tarafından ifade edilmiş bulunuyor. Olay biraz siyasi gibi ben görüyorum.
Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde Sayın Putin ile görüşmesinde özellikle domates ve üzüm gibi bazı ürünlerde artık kota ve engellerin kaldırılması gibi konuşma yaptığını söylediler ve bu konuda bizim diyaloğu sürdürmemizi… Biz diyaloğu sürdürüyoruz, diyaloğa da açığız. Ama halen Rusya'nın o konuda bir adımının olmadığını söyleyebilirim. Umarım dostane gelişmeye tekrar başlayan ilişkilerimiz, bu alandaki kısıtlamaların ortadan kalkmasıyla yeniden eski noktaya gelmiş olur."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım ürünlerinin ihracatı konusunda son günlerde Rusya ile yapılan bir görüşme olup olmadığına ilişkin soru üzerine de, Aralık ayının başında Başbakan Binali Yıldırım ile Rusya'da yaptıkları temasları hatırlattı. Bu ziyaret öncesinde de Kasım ayının sonlarında kendisinin Soçi'de Rus mevkidaşı ile birlikte olduğunu ifade eden Çelik, "Hiç olumsuz bir şey söylenmiyor ama icraat önemli. İcraata gelince aynı netice alınmadığını söyleyebilir" dedi.
Türk ürünlerinin dolaylı olarak üçüncü ülkelerden Rus pazarına girdiğini vurgulayan Bakan Faruk Çelik, "Bundan Rus tüketicisi zarar görüyor, çünkü daha pahalı tüketiyor, aynı zamanda Türk üreticisi de zarar görüyor çünkü daha ucuza gidiyor buradan. Buradan ucuza gidince Rusya'da da ucuza pazara girse iyi ama öyle değil, Rusya'ya daha pahalı gidiyor. Artık bu aracılardan iki ülkenin kurtulması gerekiyor, direk bu ticareti gerçekleştirmemizin önemini vurguluyoruz. Umarım bir çözüm kısa zamanda gerçekleşir. Türk üreticisi de ‘ilişkiler normale dönüyor da neden tarımsal ürünlerde normale dönülmüyor' diye şikayetleri var. Buna bir çere bulunması gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'de gıda fiyatlarındaki yüksek artış da tartışılıyor. Peki bu konuda yapılan bir çalışma var mı? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bu konunun olması gereken zeminde tartışılması gerektiğini söyledi. Gıda olduğu için kendi bakanlığının akla geldiğini kaydeden Çelik, şöyle konuştu:
"Tarlada 1 lira olan ürünün pazarda 5 lira olması hükümetin bir sorunu ama Tarım Bakanlığı'nın bizatihi ilgi alanında değil" dedi. Aracıların, yeteri kadar emeği olmayanların çok daha kar elde ettiklerinin görüldüğünü kaydeden Çelik, "Biz bunların üreticiye gitmediğini, aracılarda kaldığını söylüyoruz, o halde bu aracı zincirinin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini. Gümrük Bakanlığımız bunun üzerinde çalışıyor, Ekonomi Bakanlığımız bunun üzerinde çalışıyorlar ve bu zincirdeki aksaklıkları giderme halinde üreticiden çıkan 1 liralık bir ürünün makul bir karla serbest piyasada tüketiciye ulaşması gerekiyor. Burada iki şey önemli. Bir, üretici bahsedildiği gibi 5 katı, 4 katı, 3 katı, bir maliyeti çerçevesinde kar elde etmiyor, tüketici de aksine pahalı tüketiyor. İkisi de mağdur oluyor, hem tüketici hem üretici mağdur oluyor. Ortadaki dar bir mutlu azınlık bundan yararlanıyor, buna fırsat vermemek lazım. "
Sputnik
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...