Kadıköy Belediyesi “Yaşayan Sokaklar Projesi” kapsamında ilk projesini hayata geçirdi. Kadıköy’ de yaşayan sanatçıların yaşadıkları sokakların tanıtılması ile ilgili çalışmalara hız verildi.
Proje kapsamında, Cemal Süreya’ nın Caferağa Mahallesi Cemal Süreya Sokak’ taki yaşadığı evinin önündeki kaldırım taşlarının bir bölümü değiştirilerek üzerine Süreya’ ya ait şiir alıntıları yazıldı. Beş ayrı şiirden alıntıların yazıldığı kaldırımlara “Hayat kısa kuşlar uçuyor” ve “Özgürlüğün geldiği gün o gün ölmek yasak” şiirlerine yer verildi. Kaldırım çalışmalarının yanında ayrıca sokaklarda peyzaj çalışmaları da devam ediyor.
Kadıköy sokaklarına proje kapsamında önümüzdeki günlerde de yine şairlerden altınlar kaldırımlarda yerini alacak. Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Özdemir Asaf’ ın yaşadığı sokaklarda da aynı çalışmalar yapılarak kaldırım taşlarına şiir dizileri yazılacak.
CEMAL SÜREYA'NIN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ
Cemal Süreya, 9 Ocak’ taki ölüm yıldönümünde anılacak. Ayrıca, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde ölüm yıldönümü için anma etkinliği düzenlenecek. Etkinliğe katılımlar ise ücretsiz olacak.
Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği’ nin düzenlediği gece saat 20.00’de başlayacak. Anma programında Ayben Altunç’un yönettiği “Süreya’nın Cemali” adlı belgesel gösterimi yapılacak. Fügen Kıvılcımer, Hüseyin Alemdar, İnci Ponat, Melahat Babalık, Yelda Karataş, Engin Turgut ve Zuhal Tekkant gibi şair ve yazarların Süreya’yı anlattığı konuşmaları etkinlikte yer alacak. Ayrıca, Ufuk Karakoç’ un müzik dinletisi de etkinlik kapsamında dinleyiciler ile buluşacak.
CEMAL SÜREYA KİMDİR?
1931'de Pülümür'de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi maliye ve iktisat Bölümü' nü bitirdi. 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulundu ve yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yaptı. Çeşitli yayın organlarında şiirleri ve yazıları yayınlandı. Cemal Süreya' nın ilk şiiri "Şarkısı Beyaz" Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlandı. Ünlü şair, 25 yıl önce, 9 Ocak 1990' da hayatını kaybetti. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü düzenlendi ve1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...