E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Domuz Gribine Besinlerle Savaş  

H1N1 virüsüyle savaşta vücudun direncini artırmak ve virüse yenik düşmemek için hangi besinleri tüketmeli, ne yiyip, ne içmeli?

4.11.2009 - 14:10
Domuz Gribine Besinlerle Savaş

ntvmsnbc
Yeterli ve dengeli beslenmeyle bağışıklık sistemini desteklemeli, hastalığa besinlerle savaş açmalıyız.

Bunun için 4 temel gruptaki besinleri, günde en az 3 ana, 3 ara öğünde ve yeterli miktarda tüketmek şart.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nden Diyetisyen Hülya Günsoy, gripten korunmada büyük etkisi olan beslenme kurallarını ntvmsnbc'ye anlattı.

"Bir hastalık sırasında vücudumuzun savunma sistemi kendini enfeksiyona karşı korumaya çalışır. Enfeksiyonla savaş halindeki vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutmak mümkün. Bunu yeterli ve dengeli beslenerek yapabiliriz" diyen Günsoy, şöyle devam etti.

ÖĞÜN ATLAMAYIN

"Günlük enerjinin yüzde 50-60’ını karbonhidratlardan, yüzde 15-20’sini proteinlerden, yüzde 25-30’unu yağlardan karşılayıp, enfeksiyon durumlarında normalin biraz daha üstünde vitamin almak ve bol sıvı tüketmek gerekiyor. Öğün sayısı ve düzenine ise özellikle dikkat etmeliyiz."

Hülya Günsoy, dört temel besin grubunu ve bu gıdalardan ne kadar yenilmesi gerektiğini sıraladı.

SÜT, YOĞURT, KEFİR

"Yeterli ve dengeli beslenme, gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Süt ve süt ürünleri, et, balık ve kümes hayvanları, sebze ve meyveler, ekmek ve hububat gibi tahıllar dört temel besin grubunu oluşturur. Bu gruptaki besinler, her gün mutlaka yeterli miktarda yenmeli.

SOĞAN, SARMISAK, ELMA, NAR

Bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı mikroorganizmaları yani probiyotikleri içeren süt, yoğurt veya kefiri günde en az 2-3 porsiyon/bardak tüketmekte fayda var.

A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminleri içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz, yeşil biber, taze patates, soğan ve sarmısak gibi sebzeleri bolca tüketin. Her gün mutlaka mevsimsel meyveleri özellikle C vitamininden zengin portakal, mandalina ve greyfurt gibi turunçgiller ile antioksidan etkisinden dolayı nar bolca tüketilmeli, günde bir elma yiyin.

BADEM, CEVİZ, FINDIK


Hem C vitamini ihtiyacının karşılanması hem de sıvı alımına katkı açısından taze sıkılmış meyve suları sıkça içilmeli. Vücut direnci üzerinde önemli etkiye sahip E vitaminini sağlamak için yeşil yapraklı sebzeler, günde en az beş adet fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar da ihmal edilmemeli.

BOL BOL BALIK

Kış mevsiminde güneşten aldığımız D vitamininden de yoksun kalıyoruz. Özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini ihtiyacını karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat etmeliyiz. Yağ tüketiminde de katı yağlar yerine sıvı yağları tercih etmeliyiz.

KIRMIZI ET VE MANTAR

Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesi için fiziksel aktivite yapılmalı, kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller tüketilmeli. Sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmeli, vücut ısısını dengede tutmak için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli. Haftanın 2-3 günü kırmızı et, diğer günlerde de beyaz et ve mantar tercih edilmeli.

BESLENME HATALARI VÜCUT DİRENCİNİ DÜŞÜRÜR

Günsoy, vücut direncini kıran ve hastalıklara karşı kişiyi savunmasız bırakan beslenme hatalarına ve kaçınılması gereken davranışlara da değindi.

"Soğuk havayla birlikte vücut ısısını yükseltmek için enerji açığı ortaya çıkar, enerji açığını fastfood, kızartma, kavurma gibi yağlı yiyeceklerle, tatlı ihtiyacını ise aşırı şekerli tatlılarla karşılamamak gerekiyor. Dört temel besin grubunu oluşturan besinlerden eksik ve yetersiz tüketmek, bağışıklık sistemi zayıflatır ve kişi hastalıklara karşı savunmasız olur."

GRİP OLDUYSANIZ NASIL BESLENECEKSİNİZ?

Peki korunmada başarılı olamayıp domuz gribine yakalananlar nasıl beslenmeli? Günsoy'un önerileri:

"Mutlaka kahvaltı yapılmalı. İçeriğinde ise ayaküstü atıştırılan poğaça, börek gibi yağlı besinler yerine peynir, yetişkinlerde haftanın her günü olmamak şartıyla yumurta, zeytin veya ceviz, bal, mevsim yeşillikleri, açık çay, ıhlamur, bitkisel çaylar veya taze sıkılmış meyve suyu olmalı.

TAVUK SUYUNA ÇORBA

Öğlen ve akşam öğünleri de sağlıklı besinlerden seçilmeli. Özellikle tavuk suyuna bol limonlu çorba, ızgara, haşlama veya buğulama yapılmış et, tavuk, hindi veya balık, mutlaka sebze yemeği, mevsim yeşillikleri ile yapılmış salata, yoğurt ve bol tahıl içeren ekmek çeşitleri seçilmeli.

GİNSENG VE EKİNEZYA ÇAYI

Öğün ve öğün aralarında bol sıvı alınmalı. Günlük sıvı ihtiyacı gripte daha da artar. Bunun önemli bir kısmını su olarak karşılamak gerekir. Su dışında ise ıhlamur, kuşburnu, adaçayı, ekinezya, yeşil çay ve ginseng gibi bitkisel çaylar içilmeli.

GÜNDE BEŞ PORSİYON SEBZE VE MEYVE

Günlük toplam 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli. Sebze ve meyvelerin de çok iyi yıkanması ve doğru yöntemlerle pişirilmesi de önemli. Haşlanan sebzelerin sularının dökülmemesi, kendi suyunun içinde pişirilmesi vitamin kaybının önlenmesi açısından önem taşıyor.

KIZARTMALARDAN UZAK DURUN

Probiyotik süt, yoğurt veya kefirin de yine günde en az 2-3 porsiyon alınması, yağlı kızarmış yiyeceklerin tüketilmemesi grip esnasındaki beslenme önerilerim arasında."

YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Yazar 29 Ekim 2009 Perşembe 11:01

Akp,ülkeyi ne hale getirmiş!! kutsal değerlerimiz olan vatan,bayrak nerdeyse suç olmaya başlamış! Önceki gün,şehit anne ve babalarının meclise bayraklarla girmelerine izin verilmeyerek Türk bayrakları toplanmıştı!

Yorumu oyla      18      10  
Hoca 29 Ekim 2009 Perşembe 10:46

Bakin biz birbirimizi yerken ve sacma sapan islerle ugrasirken AKP Kurmaylari hangi yönetmeligi kabul etti? Genetiği değiştirilmiş ürünlerin Türkiye’de yasal olarak kullanılmasını sağlayacak yönetmelik Resmi Gazete’de yayımladı. Kamuoyunun ‘Frankeştayn ürün’ adını verdiği GDO’lar artık yasal olarak ithal edilip, bebek mamaları hariç her türlü besinde kullanılabilecek.

Yorumu oyla      18      10  
Hoca 29 Ekim 2009 Perşembe 10:15

Uzmanların kansere, kısırlığa, alerjiye, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açtığını belirttiği tohumların kullanımı ilgili tasarı tepki çektiği için çıkmadı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, onun yerine Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayımlayarak GDO’lu tohum kullanımına ve ithalatına resmen izin verdi.Tartışmalı yönetmelik için, GDO’lu tohum üretiminde yüzde 71’lik paya sahip ABD’nin Monsanto şirketinin, Nisan ayında TBMM‘den 5 milletvekilini 1 hafta ağırladığı ortaya çıkmıştı.

Yorumu oyla      18      10  
Turgut Bey 29 Ekim 2009 Perşembe 10:02

Ya faziletin ne odugunu bilmiyorlar yada bu müslümanlara büyük hakaret ne yani Cumhuriyet Allah tarafindan mi indirildide bu kadar yüceltiriyor.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TTB: Aşının Faydası Zararından Çok Büyük
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, ’’domuz gribi’’ aşısının faydasının, ...
Başbakan Risk Grubunda Değil
Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın "Sayın Başbakanımız da ...
Bakan Akdağ Aşı Oldu
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, pandemik grip (domuz gribi) aşısı yaptırdı. ...
 
Kanser Genleri Kapatılacak
RNA interferansı yani RNA düzenleyici moleküller, onkolojide son yılların ...
Gribe Karşı Vücut Kalkanı Olacak Meyveler
Çoğu zaman soğuk algınlığı denince akla bile gelmeyen elma, üzüm, vişne ...
Bakan Akdağ: Vaka Sayısı Çok Daha Fazla
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, pandemik grip konusunda, ’’Laboratuvar kayıtlı ...
 
Grip Salgınları İnsanlığı Test Ediyor
Büyük grip salgınları yaklaşık 40 ila 50 yıllık periyotlarda ’zirve’ yapıyor. ...
Akdağ'dan Aşı Açıklaması
Sağlık Bakanı Recep Akdağ domuz gribi aşılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu..
Domuz Gribinin Maliyeti Ağır Olacak
Dünyada bir domuz gribi salgınının küresel ekonomiye maliyetinin trilyonlarca ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
Gençlerbirliği
Ak Parti
NBA
Ayşe Ersöz
ygs 2015
Emine Ülker Tarhan
terör örgütü
Erdoğan