Bankanın yayınladığı yılın üçüncü Türkiye Ekonomi Notu'nda, Türkiye'nin dayanıklılığını korumaya devam ettiği belirtildi ve şöyle denildi:
"Ekonomi 2014 yılının ilk çeyreğinde yeniden dengelenmeye başlamış olmakla birlikte, dış finansman risklerinin azaltılabilmesi için daha fazla düzeltmeye ihtiyaç duyulmaktadır ve bu da ihtiyatlı para ve kontrollü maliye politikaları gerektirmektedir.
Yatırımcı güvenini artırmak ve orta vadede Türkiye'nin büyüme potansiyelini güçlendirmek için şeffaflığı artırmaya ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik reformlara ihtiyaç duyulmaktadır."
Raporda, iç talepte ivme kaybına rağmen, ilk çeyrekte gayrisafi büyüme oranının direncini koruduğu belirtilerek, "Ekonomik büyümeye katkıda bulunan temel etken, AB'deki ekonomik canlanma ve kurdaki değer kaybı sayesinde artan ihracat olmuştur. Net ihracat 2013 yılının tamamında büyümeyi 2.3 yüzde puan aşağı çekerken, 2014'ün ilk çeyreğinde büyümeye 2.7 yüzde puan katkıda bulunmuştur. Sonuç olarak, Türkiye ekonomisi tekrar yeniden dengeleme sürecine girmiştir" denildi.
Raporda, ilk çeyrekteki portföy çıkışlarına rağmen, bankacılık sektörü ve şirketler kesiminin borç çevirme oranlarının rahat bir şekilde yüzde 100'ün üzerinde kaldığına dikkat çekildi.
TCMB'nin faiz indirimlerine de değinilerek, "TCMB faiz oranını düşürmesinin gerekçeleri olarak belirsizliklerdeki azalmanın ve risk primlerindeki düşüşün altını çizmiştir. Enflasyon beklentilerindeki kötüleşme göz önünde bulundurulduğunda, TCMB'nin enflasyonu hedeflenen oranlara düşürebilmesi için sıkı bir duruş sergilemesi gerekecektir" denildi.
Banka ayrıca, bu yıl sonu için yüzde 7.8 olan enflasyon tahminini yüzde 8.2'ye revize etti; 2015 için yüzde 6.2 olan tahminini korudu.
Cari açıkta ise bu yıl için yüzde 6.4 olan tahmin, yüzde 6.3'e iyileştirirken, orta vadede dış finansman risklerinin azaltılabilmesi için daha fazla düzeltmeye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Raporda, Dünya Bankası'nın baz senaryosuna göre, Türkiye'nin daha yüksek bir maliyetle olsa da, GSYH'nin yaklaşık yüzde 6 oranındaki cari açığı finanse edebileceği değerlendirildi.
reuters
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...