Nevşehir Sağlık Müdürlüğü 'nden yapılan açıklamada, hipertansiyon (yüksek kan basıncı); tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtildi.
Hipertansiyonun koroner kalp hastalıkları, inme, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceği belirtilerek, hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabileceği kaydedildi.
Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmakta olduğu uyarısında bulunuldu.
Dünya genelinde hipertansiyonun toplam ölümlerin yüzde 13'ünden (7.1 milyon ölüm) sorumlu olduğunun tespit edildiği belirtilen açıklamada, "Ancak gerek dünyada gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir. Ülkemizde her 3 kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olup, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden birinde hipertansiyon vardır. Hipertansif bireylerin sadece yüzde 40'ı kan basıncı yüksekliğinin farkında olup, yalnızca yüzde 31'inin antihipertansif tedavi aldığı bilinmektedir." denildi.
"EN BÜYÜK NEDEN AŞIRI TUZ TÜKETİMİ"
Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan en önemli neden olan 'aşırı tuz tüketimi'nin Türkiye için ciddi bir sorun oluşturduğu belirtilerek, "Sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen, ülkemizdeki günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama 18 gramdır. Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs günü 'Dünya Hipertansiyon Günü' olarak ilan edilmiş ve hipertansiyonun yarattığı sorunlara dikkat çekilmesi, toplumun hipertansiyon konusunda bilinç düzeyinin arttırılması, önleme, teşhis ve tedavi konusunda halkın bilgilendirilmesi faaliyetlerinin yürütülmesi ve kan basıncı kontrol oranlarının arttırılması hedeflenmektedir." ifadelerine yer verildi.
samanyolu
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...