Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa’da domuz gribi salgınını yakından takip eden kurumların yetkilileri, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede salgının daha da hızlanacağı uyarısını dile getirdi, özellikle çocuklar, gençler ve risk grubundakilerin aşılanmalarının önemine dikkat çekti.
WHO Avrupa Bölgesi Danışmanı Prof. Dr. Jonathan Nguyen Van Tam domuz gribi salgınıyla ilgili uyarılarını şöyle sıraladı:
* Bütün hükümetlerin yapabilecekleri tek şey aşı temin edip uygulayarak ölümlerin önünü almak. Dünya genelinde olası bütün riskleri çok dikkatle inceliyoruz. Ciddi riskle yüz yüze olan sağlık çalışanları, kronik hastalığı bulunanlar, hamileler, genç yetişkinler ve çocuklar mutlaka aşılanmalı.
Türkiye ciddi firmalardan aşı aldı
* Türkiye, Avrupa bölgesinde çok ciddi saygınlığa sahip firmaların aşılarını aldı. Bunların tabi tutulduğu test düzeyleri, İngiltere dahil diğer Avrupa ülkelerinin aldığı aşılar ile aynı. Türkiye’nin aşı aldığı firmalardan biri, aynı zamanda İngiltere’nin de en fazla miktarda aşı temin ettiği firmalardan birisi. Salgın şu anda Türkiye’de tam hızlanma aşamasında. Henüz daha en kötü durumla karşılaşılmadı. Vaka, hastaneye yatış ve ölümlerde artış bekliyoruz.
* Aşıyla ilgili Türkiye’de olduğu gibi diğer ülkelerde de bazı spekülasyonlar yapıldı. Aşının bir tedavi değil önleme aracı olduğu unutulmamalı. Hastalık her yanı sarana kadar bekleme kararında olanlar varsa çok gecikeceklerini bilmeleri lazım. Harekete geçme zamanı tam şu andır. Bu konuda Türkiye’ye gıptayla bakılıyor.
* Çocuğunuzun pandemik grip nedeniyle hastaneye ve sonrasında da yoğun bakım ünitesine yatırılması riskini kabul etmek ister misiniz? Bu riski göze almak istemeyenler çocuklarını aşılatmalı. Aileler aşının içerdiği adjuvan konusunda endişeye kapılmamalı.Bana yapılan aşının adjuvanlı mı adjuvansız mı olduğunu bilmiyorum. Her iki aşının güvenilirliği konusunda şüphem olmadığı için bu önem taşımıyor.
Avrupa Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi (European Centre for Disease Prevention and Control)(ECDC) Grip Koordinatörü Prof. Dr. Angus Nicoll Avrupa genelinde ölü sayısının artmasının beklendiğini söyledi.
* Aday ülkelerle birlikte AB ülkelerinde bin dolayında kişi bugüne kadar bu hastalıktan öldü. Ölümlerin devam edecek ancak beklenen toplam ölü sayısı hakkında bir öngörüde bulunmamız mümkün değil. Domuz gribi aşısının etkinliği çok iyi. Aşılama ölüm oranını azaltacaktır.
* Aşılamanın devam ettiği Avrupa genelinde Türkiye’deki aşının aynısıyla bağışıklanmış milyonlarca insan var. Aşılama sırasında ortaya çıkan ağrı, şişlik gibi yan etkilerin laboratuvar aşamasında görülen yan etkilerle aynı. Aşı sonrası ölüm iddiaları çok yakından inceleniyor. Şu ana kadar aşıyla ölümler arkasında hiçbir ilişki kurulamadı.
* Şu an itibarıyla pandemi eğilimi batıdan doğuya, kuzeyden güneye kaymakta. Güneydoğu Avrupa’da pandemi dalgası kendisini göstermeye başladı ki Türkiye ve çevre ülkeler de dahil. Batıda pik noktasına ulaşıldı. Türkiye’de de salgın artış gösterme eğiliminde. Türkiye çok ciddi bir avantaja sahip, altını çizmek lazım ki bu da aşıdır.
* Çocuklarını koruma konusunda çok titiz davranan Türk aileleri, lütfen çocuklarınızı aşılatın ve korunmalarına katkıda bulunun. Zira bu aşının diğer yaptırdığınız aşılardan hiçbir farkı yok. Adjuvanlı ve adjuvansız aşılar arasında fark olduğuna dair kanıt yok. Tam aksine adjuvanlı aşıların avantajı var. Virüs değişiklik geçirirse bu aşılar daha geniş yelpazede koruma sağlar. Benim çocuklarım da adjuvanlı aşıyla aşılanacak.
DSÖ Genel Merkezi Küresel Grip Programı Pandemi Hazırlık, Eğitim ve Bilgilendirme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hande Harmancı ise “Şimdiye kadar dünya genelinde 65 milyon kişi aşılandı. Aşı yerinde şişlik, kızarıklık ve ağrı gibi beklenen yan etkilerin dışında herhangi bir beklenmeyen yan etkiye rastlanmadı. Aşı eylülde Avustralya ve Çin’de başladı. Danimarka, Katar, İngiltere, ABD, Fransa, İsveç gibi pek çok ülkede de aşılama yapılıyor. Çin’de 11 milyon kişinin aşılandı, aşıdan sonra iki ölüm görüldüğünü, otopsiden sonra bu ölümlerin altta yatan hastalıklara bağlı olduğu anlaşıldı” dedi.
Gribin yan etkisi!
Domuz gribi Türkiye’de binbir güçlükle yaygınlaştırılmaya çalışılan oktul öncesi eğitimi de vurdu. Özel Okul Öncesi ve Etüt Eğitim Kurumları Birliği Derneği Başkanı Nebahat Boğu ise, ‘domuz gribi’nin velileri ve eğitim kurumlarını kaygılandırdığını ancak çocukların evde tutulmasının çözüm olmadığını bildirdi. Boğut, “Aksine bu çocuklar üzerinde psikolojik sorunlara ve davranış bozukluklarına neden olacaktır” dedi. (Radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...