İkinci Abdülhamit tarafından çocuk hastanesi olarak kurulan ancak 1955'te genel hastaneye çevrilen Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise yeniden çocuk hastanesi olmak istiyor.
Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, nüfusu 15 milyona dayanan İstanbul'da sadece çocuklara hizmet verilen bir hastaneye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Bu konuda da tarihî geçmişi itibarıyla kendi hastanesinin daha uygun olduğunu söylüyor. İstanbul'daki sağlık hizmetleri içinde en büyük eksikliğin çocuk branşında yaşandığını vurgulayan Dokucu, "Her yıl yüz binlerce çocuğun dünyaya geldiği şehrin devlet hastanelerinde üç yıl öncesine kadar 100 civarında çocuk yoğun bakım yatağı vardı. Bu sayı şimdi 300'e çıkarıldı. Ama bu bile artan talebi karşılamaya yetmiyor." bilgisini veriyor.
Dokucu, çocuk sağlığının kadın-doğum hastanelerinin içine sıkıştırılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Sultan Abdülhamit'in 108 yıl önce çocuklar için ayrı bir hastane düşünerek Şişli Etfal'i kurduğunu hatırlatan Başhekim, "Hastanemiz yaklaşık 50 yıl boyunca çocuklara hizmet etmiş." diyor. Dokucu, Şişli Etfal Hastanesi'nin çocuk hastanesi olarak yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyor.
"İstanbul'un 3-4 çocuk
hastanesine daha ihtiyacı var"
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenk Büyükünal, Başhekim Ali İhsan Dokucu'nun önerisine destek veriyor. Şehirde 3-4 milyon çocuk bulunduğunu hatırlatan Büyükünal, "Aslında tek bir hastane de yetmez. İstanbul'da 3 veya 4 çocuk hastanesi olmalı." önerisinde bulunuyor. Şehirdeki hastanelerin, çocuk hastaların tümüne yetişmekte zorlandığını belirterek, "Fakültemizin çocuk cerrahisi kliniğinde yüzde 125 kapasiteyle çalışıyoruz. Talebi karşılayabilmek için anne ve refakatçi yataklarına bile hasta alıyoruz." örneğini veriyor. Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni 1898 yılında henüz 8 aylıkken difteri hastalığı sebebiyle hayatını kaybeden kızı Hatice Sultan'ın anısını yaşatmak için yaptırmış. Kızının vefatına çok üzülen Abdülhamit, hastanenin çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda döneminin en ileri tıp tekniklerini kullanan bir kurum olmasını istemiş. Bu doğrultuda yapılan hastanede hem tedavi hizmetleri yürütülmüş hem de laboratuvarlarında yıllar boyunca çocukluk çağı aşıları üretilmiş.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...