PİYASALAR açısından en kritik haftaya giriliyor. Önce 24 Ocak’ta 2017 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplanarak, faizle ilgili kararını açıklayacak. Ardından da 27 Ocak’ta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kararı beklenecek. Merkez Bankası, son günlerde kendine özgü adımlarla hareket etmeyi tercih ederken, faiz konusunda nasıl bir yol izleyeceği konusunda tahminler karışık. Piyasada faiz koridorunun üst bandında ve politika faizinde artış beklenirken, oran konusunda da değişik tahminler yapılıyor.
Merkez Bankası, kurlardaki hareketle ilgili ilk adımını 10 Ocak’ta likiditiye yönelik hamleyle attı. Bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 11 Ocak’tan itibaren 22 milyar liraya düşürdü. 12 Ocak’tan itibaren haftalık repo ihaleleri açılmadı. Merkez Bankası, 13 Ocak’taki açıklaması ile de bankalararası piyasada limitleri 11 milyar düşürdüğünü duyurdu. 16 Ocak’tan itibaren bankaların gün sonunda likidite ihtiyaçlarının Merkez Bankası’nın geç likidite penceresi borç verme faiz oranından karşılayabilecekleri belirtildi. Bu kararların devamında ise swap (para takası) operasyonlarını yapacağını duyurdu.
Merkez Bankası’nın attığı adımlardan sonra bu hafta 24 Ocak’ta PPK toplanacak. Piyasada Merkez Bankası’nın attığı bu adımlardan sonra faiz artışı da yapabileceği algısı oluştu. Faiz koridorunun üst bandında 25-50 ile 100 baz puan artış bekleyenler var. Bazı uzmanlar ise faizlerde bir değişikliğe gitmeyip likidite ve swap operasyonlarının etkisini görmek istenebileceğini tahmin ediyor. Bu nedenle faiz koridorunun üst bandında sınırlı bir artışla yetinilebileceği düşünülüyor. Tahminler şu anda aktif olarak kullanılan geç likidite penceresi faiz oranında 100 baz puan artış olabileceği yönünde yoğunlaşıyor. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın faiz aracını kullanabileceğini belirterek, “Merkez Bankası’nın hiçbir konuda eli bağlı değildir. Adımları kurdaki oynaklığı önemli ölçüde giderdi. En önemli adım ‘swap’ları kendi üzerinde yapmasıdır. Faiz silahı tabii ki önemlidir ancak kurdaki oynaklığa karşı bunun tek silah olmadığını da piyasalar görecek” demişti.
Şimdiye kadar piyasanın takip ettiği ve faiz koridorunun üst sınırı olarak nitelendirilen gecelik faiz oranlarında marjinal fonlama oranı yüzde 8.5. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 7.25. Faiz koridoru dışında politika faizi olarak tanımlanan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı var. Bu da yüzde 8. Son günlerin en çok konuşulan geç likidite penceresi faiz oranları ise Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır, borç verme faiz oranı yüzde 10.
-10 Ocak: Bankalararası para piyasası borç limiti 22 milyar liraya indi. Yabancı para zorunlu karşılık oranları 50 baz puan indirildi. 1.5 milyar dolar ek likidite sağlandı.
-12 Ocak: Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı.
-13 Ocak: Bankalararası para piyasası borç limiti 11 milyar liraya çekildi. Gerekirse BİST bünyesindeki repo pazarlarında yaptığı fonlamayı azaltacağını açıkladı.
-16 Ocak: Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı.
-17 Ocak: 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. TL Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verildi.
-18 Ocak: Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı. 500 milyon dolar verdi.
-19 Ocak: Vadeli repo ihalesi açmadı. Depo ihalesinde 300 milyon dolar verdi.
-20 Ocak: Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı. 300 milyon dolar verdi.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...