Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM'ye enerjiyle ilgili yeni bir kanun teklifi sunacaklarını belirterek, “Türkiye'de bulunan bütün çöpleri ihtiva edecek, teşvik ettiğimiz bir paket var” dedi.
Taner Yıldız, Aydınlı Grup tarafından yaptırılan, güneş enerjisinden elektrik üretilecek konut projesi Solarkent'in açılışında yaptığı konuşmada, güneş enerjisinden başka enerjilerle üretilen ilk konut projesi olması nedeniyle bakanlık açısından Solarkent'in çok önemli olduğunu bildirdi.
Bu çalışmanın gerek kamuya gerekse özel sektöre örnek olabilecek bir proje olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
“Geçen hafta yaptığımız bir çalışmayla bir kanun teklifinin kanunlaşmasıyla alakalı komisyondan bir teklif geçirdik. Nasipse önümüzdeki hafta içerisinde bir kanun teklifi sunacağız ve inşallah kanunlaşacak. İçinde birçok madde var. Özellikle içindeki bir maddede Türkiye'de bulunan bütün çöpleri ihtiva edecek, 1-2 cent fazla vererek teşvik ettiğimiz bir paket var. Çok fazla enerji elde edilemeyebilir, ama Türkiye'nin bütün çöplerini Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar ve yerli kaynaklarımızla değerlendirebileceğimiz bir enerji türünü oluşturmuş oluyoruz.
Kendisini tekrar amorti etme sürelerini de bilerek, 6-7 yılda amorti edilebileceğine inandığımız çöpten enerji elde edilebilecek. İspanya, Portekiz Yunanistan gibi enerjilerinin bir kısmını güneşten elde eden ülkelerle rekabet edebilecek, güncellenmiş, yatırımcılarının önünü açan, aynı zamanda tüketici için de çok fazla pahalı olmayacak bir paket hazırlıyoruz.”
YERLİ YATIRIMCILARI DA TEŞVİK EDECEK
Yerli yatırımcıları da teşvik edecek bir mekanizma oluşturduklarına dikkati çeken Yıldız, tükettiğinden daha fazlasını üretebilen yerli yatırımcılar için, fazla üretimlerini enerji sisteminin satın alacağı bir projenin söz konusu olduğunu dile getirdi.
Yıldız, bu projenin tasarrufa yöneltici bir yapı olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Her evin, her işletmenin kendi içinde bir enerji santrali gibi çalışabileceği anlayış, konsept getiriyoruz. Teknoloji transferini de hızlandırmak için enerjinin, güneş ve rüzgar enerjisiyle beraber, Türkiye'de imal edilmesi halinde kendilerine yaklaşık 5 cent civarında artı para verebileceğimiz bir mekanizma bu. Önümüzdeki yıllarda uygulamaya koyabileceğimiz nükleer enerjiyle beraber, enerjinin bütün yanlarını kucaklayabileceğimiz bir yapı olacak.”
İSKİ KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETMEK İÇİN MÜRACAAT ETTİ
Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yenilenebilir enerji üreterek çevreye katkı sağlayan projeyi desteklediklerini belirterek, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin de (İSKİ) kendi enerjisini üretmek için müracaat ettiğini bildirdi. Topbaş, şöyle devam etti:
“İSKİ'nin kendi enerjisini elde etme adına bir müracaatı var. Özellikle 19,5 megavat gücünde, Terkos gölünün kuzeyinde rüzgar sistemi yerleştirmek suretiyle kendi enerjisini elde etmek istiyor. Çünkü İSKİ'nin maliyetinin yüzde 80'i enerji. Hidrojen enerjisiyle de ilgili çalışmalarımızı başlattık. Ayrıca İstanbul Boğazı'nda mevcut olan akıntıdan istifade ederek enerji elde edebilir miyiz diye çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Tasarrufa önem vermek zorundayız. İstanbul trafiğindeki sinyalizasyon sisteminde led aydınlatmaya geçtiğimiz için yılda 1,5 milyon dolar tasarrufumuz oldu.”
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...