Facebook'un yeni uygulaması Riff ile artık herkes Harlem Shake ya da buzlu kova gibi bir video fenomeni oluşturup, dünyanın dört bir yanından kendisi adına gelen videoları izlemenin keyfini yaşayabiliyor.
Riff uygulaması ile bir fenomen başlatmak için yapmanız gereken şey de son derece basit; tıpkı Vine videolarında olduğu gibi en fazla 20 saniye süren, kısa bir video çekiyorsunuz. Sonra da videonuza insanları etkileyip o tarzda videolar çekmelerini sağlayacak bir isim koyuyorsunuz. Siz videoyu yüklediğinizde arkadaşlarınıza da Riff'ten sizin çektiğiniz temada bir video çekmeleri için teşvik edici bir bildirim gidiyor ve onların çektikleri videolar da sizin videonuzun altında sıralanıyor. böylece fenomen olma yolunda hızla ilerliyorsunuz.
Facebook'un Riff uygulamasının Ürün Yöneticisi Josh Miller, "Potansiyel yaratıcı çevreniz burada oluşan havuzla hesap edemediğiniz kadar büyüyebilir ve kısacık bir video birden bire Facebook'ta ya da internetin herhangi bir köşesinde paylaşmak isteyeceğiniz devrimsel bir oluşuma dönüşebilir." diyor.
Yine Miller'ın söylediğine göre Riff, "Facebook'un Creative Labs isimli departmanının tıpkı Paper, Slingshot, Mentions, Rooms ya da Groups gibi sonu belli olmayan bir projesi. Ancak bu saydıklarımız gibi bir geleceğe sahip olup da beğeni toplamasa bile en azından video konusunda insanların ne istemediklerini bizlere göstermiş olacak" diyor. Eğer büyür ve yaygınlaşırsa da Facebook üzerinden video yaratma ve oynatma oranlarını ciddi ölçüde artıracağını da eklemeden geçmiyor Miller.
Fenomen kaynağı
Facebook'un son uygulaması Riff'in proje yöneticisi Miller, projenin bir süre önce insanların kafasından aşağı bir kova buzlu su dökerek çektiği ALS Ice Bucket Challenge videolarından esinlendiğini söylüyor. Birden bire büyüyen bu kampanyanın insanları bir şekilde bağış yapmak adına; kimileri için ise sadece eğlence için başlarından aşağı buzlu su dökerek video çekmeye yönelttiğini söylüyor.
Ice Bucket Challenge videolarının Facebook üzerinde video izlenme oranını %50 artırdığını söyleyen Miller, "Eğer insanlara Harlem Shake ya da Ice Bucket Challenge gibi bir malzeme ile video sunar ve insanlardan da bu tarzda videolar çekmelerini beklerseniz çok az tereddütle ya da hiç tereddüt etmeden sizin videonuza karşı kendi versiyonlarını çekip yayınlayacaklar ve fenomeni uzun süre canlı tutacaklardır" diyor.
Elbette Riff kullanmanın da bazı kuralları ve uygulamanın bazı dikkat edilmesi gereken unsurları var. İşte Riff kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Riff ile sadece video çekme işlemi yapabilirsiniz, bu uygulama ile çekilmemiş olan bir videoyu yükleme şansınız bulunmuyor. Video çekmeye başlamadan önce 3'ten geriye bir geri sayım görüyorsunuz ve sonrasında kayda başlıyorsunuz.
- Riff uygulaması üzerinde beğenme ya da yorum atma gibi opsiyonlar bulunmuyor. Riff sadece video çekmenize ve bu videoyu Facebook üzerinden paylamanıza imkan veriyor.
- Riff ile çektiğiniz videolar üzerinde Instagram ya da Vine'da olduğu gibi oynamalar yapamıyorsunuz; Riff'in amacı üzerinde hiçbir oynama yapılmamış olan videoların yayılmasını sağlamak.
- İzleyiciler sıkıcı buldukları videoları ileri sararak geçebiliyor böylece sadece kendi beğenilerine hitap eden videoları izleyebiliyorlar.
- Bir videoya sadece bu videoyu çeken kişinin arkadaşları karşılık videosu çekebiliyor, böylece videonuz doğal bir virallikle yayılmış oluyor ve birden bire dünya geneline yayınlanmıyor.
- Videonuz birden bire küresel bir yaygınlığa erişebilir; çünkü Riff ana sayfasında kullanıcılarının çektiği videoları koyuyor.
- Bir Riff videosunu Facebook'a yüklediğiniz taktirde o video için klip çekmiş olan tüm kişiler otomatik olarak etiketleniyor.
- 1 Nisan'dan itibaren IOS ve Android platformlarında mevcut olan uygulama İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Fransızca, İtalyanca, Tayce, Vietnamca, Japonca ve Lehçe olarak kullanılabilir durumda.
- Facebook'un bu videolarla şu an için para kazanmak gibi bir derdi olmamakla birlikte videoların yaygınlaşması video reklamları için ne kadar uygun bir platform olduğunu gösterecektir.
sabah
Radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...