E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

FIRINLAR BİRBİRİNE GİRDİ Ekmek Kavgası Halka Patlayacak

Mahalle fırınlarıyla Halk Ekmek arasında büyük bir kavga patlamak üzere...

21.12.2009 - 10:17
FIRINLAR BİRBİRİNE GİRDİ

Ekmekte önümüzdeki günlerde büyük bir kavga patlamak üzere. Fırınlar, İstanbul Halk Ekmek'i ve marketleri suçlayarak, "Haksız rekabete uğruyoruz" diyorlar. Fırıncının isteği, halk ekmek fabrikalarının özelleştirilmesi ve büyük marketlerdeki fırınların kapatılması. Aksi halde 10 Ocak'ta ekmek çıkarmama eylemi yapacaklarını açıkladılar.

Halk ekmekçilerin ise fırıncılara tepkisi sert. İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, "Sakın ola ki böyle bir girişimde bulunmasınlar. Halk Ekmek'e karşı eylem yapmak, halka karşı eylem yapmaktır" dedi.
Son yıllarda dikkat çeken büyüme stratejisi ile giderek yaygınlaşan İstanbul Halk Ekmek, sektörde yeni bir trend olarak yükselen zincir fırınlar ve açılan her hiper/süper marketle birlikte devreye giren market fırınlar, fırıncı esnafını çileden çıkardı. Türkiye ekmek piyasasının yüzde 90'ına sahip olmasına karşın, giderek güçlenen rakipleri karşısında haksız rekabete maruz kaldıklarını öne süren fırıncılar, sonunda kazan kaldırdı.

İHE pazar payını artırıyor


Fırıncının Halk Ekmek'e tepkisinin altında, büyük şehirlerdeki pazar kavgası var. İstanbul Halk Ekmek (İHE), "İlk 500 Sanayii Kuruluşu" arasına girecek ve artık yoksulun değil, sosyetenin de ekmekçisi olduğunu kanıtlayacak kadar işi büyütmüş durumda. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, Halk Ekmek büfelerinde halka ucuz ekmek satmak pahasına sağlıksız koşullarda hizmet verildiğini iddia ederek, "Odamızın 'Sevgi Kartları' adı altında bir projesi var. Şayet belediye, bu işten çıkarsa ihtiyaç sahiplerine bedava, düşük gelirliye ise ucuz ekmek çıkaracağız" dedi. Sektörde sadece Halk Ekmek nedeniyle haksız rekabet yaşanmadığını, zincir ve market fırınlarının da haksız biçimde sektörde kayırıldığını öne süren Özer, "Fırıncı işletme açacağı zaman 60 adet belge isteniyor, zincir fırın şube açtığı zaman bu belgelere ihtiyaç duyulmuyor. Eşit koşullarda rekabet istiyoruz" diye konuştu. Özer, market içindeki fırınların da kapatılmasını istedi.


Özer, Tarım Bakanlığı'nı da suçladı. Sektörde kayıt dışı üretimin sorumlusunun bakanlık olduğunu ileri süren Özer, "Bakanlık kestiği cezalarla adeta esnafa kayıt dışı çalış diyor. Ruhsatlı işyerinin ekmeği 3 gram eksik gelsin 5 bin 600 lira ceza kesiliyor, ruhsat olduğu tespit edilen esnafa 1200 lira ver deniyor. Ruhsatlarımızı yırtıp biz de mi kayıt dışı çalışalım" dedi. Özer, 10 Ocak günü seslerini duyurmak amacıyla 1 günlüğüne ekmek çıkarmayacaklarını kaydetti. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise günlük 5 bin adet üretim yapan fırınla, günlük 1 milyon adet üretim yapan fabrikanın rekabetinin eşit koşullarda olmasının imkânsız olduğunu söyledi. Balcı, Halk Ekmek Fabrikaları'nın özelleştirilmesi talebi için Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e gideceklerini söyledi.

İHE: Sakın eylem yapmayın


İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu'nun esnafa cevabı ise sert oldu. "Sakın ola ki böyle bir girişimde bulunmasınlar. Halk Ekmek'e karşı eylem yapmak, halka karşı eylem yapmaktır" diyen Bekaroğlu, fırıncıların Halk Ekmek'le tartışmayı bırakıp sektördeki kayıt dışı üretimin engellenmesi ve entegre üretime geçiş konusunda çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti. Ekmek sektöründe "haksız rekabet" diye bir sorun olmadığını da sözlerine ekleyen Bekaroğlu, "Fırıncının cevap bulması gereken soru, 'Bir araya gelip entegre üretime nasıl geçeriz' olmalı. Halk Ekmek, günlük 1 milyon 200 bin adet ekmek çıkarıyor. En büyük avantajımız da buradan geliyor. Çok ekmek ürettiğimiz için maliyetlerimiz düşük. Üstelik hijyen ve kalitede sektöre öncülük ediyoruz. Fırıncı eğer eşit koşulda rekabet istiyorsa bir araya gelsin, entegre üretime geçsin. Böylece hem maliyetlerini düşürür hem de apartman altlarından çıkarak kaliteyi artırır" dedi.


Fırıncıların haksız rekabet tartışmalarının doğru olmadığını söyleyen Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör ise, "Mevcut pek çok fırın karşısında daha sağlıklı ve hijyenik üretim yapıyoruz. Tüketici bizi her an denetleyebiliyor. Hem sabah hem de akşam sıcak ekmek çıkarıyoruz. Taşıma olmadığı için ekmeğin kirlenme riski minimum. Ortada haksız rekabet değil, tüketiciye hızlı ve sağlıklı hizmet var" dedi. Doygun Ekmek Genel Müdürü Cengiz Aplan da fırıncı ile haksız rekabette değil hijyende rekabet ettiklerini söyledi.


EKMEK PAZARI NE DURUMDA


* Türkiye'de günlük 82 milyon adet ekmek üretiliyor.
* Yıllık üretim miktarı 10,7 milyon ton.
* Pazar büyüklüğü 21,5 milyar TL.
* Mevcut işletme sayısı 25 bin civarında.
* Mahalle fırınları pazarın yüzde 90'ını oluşturuyor
* Halk Ekmek'in pazar payı yaklaşık yüzde 10.

EN CİDDİ SORUN KAYIT DIŞILIK


Ekmek sektörünün en önemli sorunu olarak kayıt dışı üretim gösteriliyor. Özellikle mahalle fırınlarının önemli kısmının kayıt dışı olduğu biliniyor. İstanbul Fırıncılar Odası'nın verdiği bilgilere göre, sadece İstanbul'da ruhsatsız üretim yapan fırın sayısı binin üzerinde. Mahalle fırınları, Türkiye genelinde pazarın yüzde 90'ını oluştururken, market fırınlarının pazardaki payı ise yüzde 1'i bile bulmuyor. Ülker ve Doruk ortaklığındaki Komşu Fırın'ın yanı sıra piyasada, Uno, Doygun Ekmek gibi markalar da mevcut. 50 bin adet ve üzerinde üretim yapan endüstriyel üreticilerin pazardaki payları ise henüz çok düşük. İstanbul'da bu adetlerde üretim yapan işletme sayısının 30 civarında olduğu tahmin ediliyor.


İSTANBUL'DA EKMEK KAVGASI NEDEN ÇIKTI

FIRINCILAR NE DEDİ


İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer: "Belediyeler, bu işi gerçek sahiplerine bıraksın. Sorun eğer ihtiyaç sahipleri için ucuz ekmek üretmekse bunu fırıncı da yapar. Fırıncı işletme açacağı zaman 60 adet belge isteniyor, zincir fırın şube açtığı zaman bu belgelere ihtiyaç duyulmuyor. Eşit koşullarda rekabet istiyoruz."

BELEDİYE NE YANIT VERDİ


İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu: "Fırıncı sorunu yanlış yönden tartışıyor. İstanbul'daki fırıncının cevap bulması gereken soru, 'Bir araya gelip entegre üretime nasıl geçeriz' olmalı. Halk Ekmek, günlük 1 milyon 200 bin adet ekmek çıkarıyor. En büyük avantajımız da buradan geliyor. Çok ekmek ürettiğimiz için maliyetlerimiz düşük."

YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Metot 17 Aralık 2009 Perşembe 21:45

Vatandaş ödemeye alışıktır.SUT'un sağladığı kolaylıklarla ödeme alışkanlığı *bağımlılık* haline gelmiştir.Vatandaş SUT(Sağlık Uygulama Tebliği) gereğince;*Hasta olma cezası*nı,en yakın sağlık kuruluşuna gitmek suretiyle kolayca ve büyük bir zevkle ödemektedir.

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın 17 Aralık 2009 Perşembe 21:27

SGK özelleştirilen otel,dinlenme tesisi ,arazi vb paralarını ne yaptığını ,işçi ve memurlardan kesilen harç ,prim vb gelir kalemlerini nerede buharlaştırdığını açıklasa öncelikle.Kurum gelirleri nereye gidiyor ? Toplanan gelirler hangi bankada tutuluyor ve ne kadar faiz geliri elde ediliyor ? piyasanın altında mı üstünde mi? SGK'nın sürekli katlanarak açık vermesi bence incelenmeli.Bu öyle erken emekli olanlarla ya da ilaç parasıyla falan izah olunabilecek bir konu değil.

Yorumu oyla      18      10  
Yazar 17 Aralık 2009 Perşembe 17:45

zaten Akp nin yapmak istediği de oydu çünkü akp li bir şirket eczaneler şirketi kurmuş faaliyete geçmesi için hazırlık yapılıyordu!

Yorumu oyla      18      10  
Cengiz Özcan 17 Aralık 2009 Perşembe 15:07

SGK ile eczanaler arasındaki anlaşmazlığın bedelini halk ödememeli. Eczaneler tarafından alınan muayene ücretlerine ve yüksek oranda kesilen ilaç paralarına, hastanelerdeki uzun kuyruklara ve hastanelerin kaitesiz olmasına karşıyım. Asgari maaşla geçinen 3-4r kişilik aileninde sikortanın kestiğ masrafları ödeyemeyeceği gerçektir

Yorumu oyla      18      10  
ikoncan 17 Aralık 2009 Perşembe 14:35

Zapsu tüm eczaneleri ele geçirme operasyonuna devam ediyor. Ona yetki verir, kıyak sözleşmelerle havuzlarda yüzerler.

Yorumu oyla      18      10  
durmak yok ampule devam!!!! 17 Aralık 2009 Perşembe 11:08

sgk'nın aklı sıra eczacıyı ve birliğini cezalandırmaya çalışırken farketmeden ( ya da yok ya farkederek , nasıl olsa umurlarında değil ) halkı cezalandırmasıyla sonuçlanacak olay. ama asıl vahim olan şudur ; kardeşim bu ülkede insanların sendikalaşarak ortak hareket etme hakkı yok sayılıyor. al sana demokratik sosyal hukuk devleti veya guguk devleti

Yorumu oyla      18      10  
Ertan 17 Aralık 2009 Perşembe 10:09

TEB Eczacımız zor durumda diyor soonra utanmadan 500 TL sözleşme parası alıyor.Bir Eczane en az 15 kurumla anlaşsa sözleşme parası olarak kan emici TEB ve Odalara 1250 TL 15 sayfa kağıt için para ödemeli. SGK TEB aradan cıkarmalı Sayın Bakan doğru yapıyor son7una kadar destekliyorum.

Yorumu oyla      18      10  
turgay çekin 17 Aralık 2009 Perşembe 08:39

SGK sorun çözen değil sorun üreten bir kurum oldu. eczacılara verilen sözlerin hiç birisi tutulmadı. sayın bakan sanayi ile anlaştık stok zararları karşılanacak dedi hiç bir şey yapılmadı. sanayi 30 günlük alım zararınızı karşılayacağım dedi ama bu sözü yerine getirmedi. devlet adamına yalan demeye dilim varmıyor, gerçek dışı beyan yakışmıyor. lütfen insanları aldatmayın. siz onurlu bir meslek mensubu değil kapıkulu mantığı ile her dediğinize evet diyecek insanlar arıyorsunuz.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ne Soğuk Hava, Ne Polis Dayağı Tekel İşçilerini Yıldırabildi… Peki Bu İşçiler Neden Direniyor?
Türkiye'nin dört bir yanındaki Tekel fabrikalarında yıllardır dirsek çürüten ...
Doğalgaz Derdine Son!
Artan doğalgaz faturalarına karşı konutlarda ısı yalıtımı (mantolama) ...
Tek Kullanımlık Şifre Çözüm mü?
Yılbaşından itibaren zorunlu hale gelecek olan tek kullanımlık şifre, ...
 
Müjde... Sağlığa 6 Bin Yeni Personel Alınacak
Sağlık Bakanlığı’ yeni yılda aralarında diş hekimi ve eczacıların da bulunduğu ...
Kredi kartı işleminde faiz oranı düştü
Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi faiz oranı ...
EFSANENİN SONU
ABD'li otomotiv üreticisi General Motors (GM), bünyesindeki İsveçli Saab ...
 
EPDK’dan Gelir Tavanı Güncellemesi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 20 dağıtım şirketinin Haziran 2006 fiyatlarına ...
Beko, Avusturya Pazarında Büyümeye Devam Ediyor
Türkiye’de yıllardır uyguladığı bayilik sistemini Avusturya pazarına da ...
Doğalgazda Yüzde 50 Kâr!
Doğalgaz faturalarının kabarık olması her zaman sorun, özellikle kış aylarında...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gençlerbirliği
şampiyonlar Ligi
Sağlık
Cüneyt Çakır
Afganistan
Vedat İnceefe
Fernandao
Anadolu Efes
iett