Ağır kaldırma, zorlama, kaza gibi fiziksel stresler kadar psikolojik stresin de fıtık oluşumunu tetiklidiğini biliniyor. "Yorgun kaslar etraflarındaki iskeleti iyi tutamıyor ve sonuçta da kıkırdak doku yerinden çıkınca sinire baskı yapmaya başlıyor. Stresli kişilerin ağrı eşiği düşük olduğundan ağrılar daha dayanılmaz hale geliyor.” diyen Dr. Sinan Akkurt basit ama etkili 10 öneriyi sıraladı.
Dr.Akkurt özellikle aşırı hassas, mükemmeliyetçi, tedirgin, endişeli, yoğun çalışan, gelecek kaygısı duyan ve içe dönük kişilerin risk taşıdığını belirtirken "Mutlu olduğunuz anları düşünün. Sevmek için kucakladığınız bir çocuğu ya da hayvanı mesela. Ya da tatilde top oynadığınız, hoplayıp zıpladığınız anları. Bu anlarda değil de daha çok istemediğiniz bir işi yaparken ağrılar, tutulmalar oluşur. Bu bize stresin etkisini gösteriyor” dedi.
Stres yönetimini öğrenin
Toplumumuzda neredeyse her iki kişiden birinde görülen bel, boyun ve sırt ağrılarının da çoğu kez strese bağlı olarak geliştiğine dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, "Stres yönetimi öğrenilebilir. Bu konudaki kitapları okuyun, eğitimlere katılın, stresi yönetebilmek için mutlaka çabalayın. Gergin insanlar gergin kaslar demektir. Eğer stresle başa çıkmada başarılı olamıyorsanız, en azından üzgün / sıkıntılı olduğunuz durumlarda yapmanız gereken işleri ertelemeyi deneyebilir, sakinleşene dek dinlenebilirsiniz. Hayır demeyi hepimiz öğrenmeliyiz.” diyen Dr. Sinan Akkurt, sanılanın aksine fıtığın yüzme ya da başka bir spor yaparak, kilo vererek ya da ilaç tedavisi uygulayarak tedavi edilemediğini, kendi haline bırakarak düzelmesinin beklenemeyeceğini belirtti. Kilo vermenin ancak iskeletin taşıdığı yükü hafifletmeye, yüzmenin de benzer şekilde suyun kaldırma kuvvetinden yararlanarak vücudu dinlendirmeye yaradığını söyleyen Dr. Akkurt, "Kilo kontrolu, yüzme faydalıdır, ancak fıtığı yok etmez” dedi.
Fıtıktan korunmak için 10 öneri
1- Stresle mücadele için kendinize hedefler koyun; kitaplar okuyun, seminerlere katılın ya da danışmanlık alın.
2- Egzersiz yapın. Hareketsiz bir yaşamdan kesinlikle uzak durun.
3- Çantanızı hafifletin. Tek omuzlu çantalardansa sırt çantası tercih edin.
4- Cüzdanınızı arka cebinizde taşımayın, cüzdan arka cebinizdeyken araç kullanmayın ve uzun süre oturmayın.
5- En az 2 cm.lik, en çok 5 cm.lik yükseklikte tabanı olan ortopedik ayakkabıları tercih edin.
6- Tam ortopedik yatak ve boyun destekli yastık kullanın.
7- Dik durun. Dik oturun. Dik yürüyün.
8- İş yeri bilgisayarınızı göz hizanızda kullanın, eğilmeyin. Ayaklarınızın altına hafif bir yükselti koyun.
9- Islak saçla yatmayın ve saçınızı kurutmadan sokağa çıkmayın.
10- Ağır yük taşımaktan ve ani hareketlerden kaçının.
yeniakit
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...