TBMM'ye gelen tasarıya göre eşe, çoçuğa alınan eve, otoya; adlarına açılan hesaba yönelik vergi şöyle..
"Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu"nu kaldıran yasa tasarısı, her türlü bağış ve hediyeyi gelir kabul ederek Gelir Vergisi kapsamına aldı. Her tür hediye ve bağıştan alınan vergi, yeni düzenlemeyle yüzde 30 artacak. Tasarıda "örf ve adetlere göre verilen hediye, çeyiz, yüzgörümlüğü ve drahomalar" ise Gelir Vergisi"nin dışında tutuldu
Maliye Bakanlığı"nın hazırlayıp, önceki gün Meclis"e gönderdiği ve veraset vergisini kaldıran yasa tasarısı, gelir kabul ettiği başlık parası, çeyiz ve yüzgörümlüğünü gelir vergisinden muaf tuttu. Miras vergisini kaldıran tasarıda, gelir vergisi dilimlerine göre alınacak bağış ve intikallerin vergisi de yüzde 30 oranında artırılacak.
Maliye Bakanlığı, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu"nu yürürlükten kaldıran tasarının gerekçesini “maliyeti yüksek, getirisi düşük bu vergiden vazgeçilmesi” olarak açıkladı. Böylece veraset vergisini olduğu gibi yürürlükten kaldıran Maliye Bakanlığı, intikal vergisini ise Gelir Vergisi kapsamına aldı.
Ayrıca tasarıyla, mevcut intikal vergisi tarifesini ortadan kaldırarak, karşılıksız intikallerle sağlanan gelirin, Gelir Vergisi tarifesine göre vergilendirilmesini düzenledi. Her türlü intikalden alınacak vergiyi düzenlerken de, hangi intikallerin bu vergiden istisna olacağını sıraladı. Gelir Vergisi Kanunu"na "mükerrer 82. madde" olarak eklenen bu düzenlemeyle de çeyiz, başlık parası (drahoma), yüzgörümlüğü Gelir Vergisi Tasarısı"na girmiş oldu.
% 30 fazla vergi verilecek
Yasayla çocuğuna ev hediye eden, sevgilisine cip alana getirilen vergiler Gelir Vergisi tarifesine göre alınacak. Mevcut intikal vergisi oranlarıyla Gelir Vergisi tarifesi arasında büyük fark olacağı için bağış ve intikallerin vergisinde basamak sistemi getirildi. Buna göre, mevcut sistemde karşılıksız intikallerde, ilk 150 bin YTL"ye kadar vergi oranı yüzde 10, sonraki 320 bin YTL için yüzde 15, sonraki 680 bin YTL için yüzde 20, sonraki 1 milyon 380 bin YTl için yüzde 25 ve 2 milyon 530 bin YTL için yüzde 30 olarak uygulanıyor.
Tasarıda, bağış ve intikallerin vergilendirilmesinde gelir vergisi tarifesi uygulanacağı öngörüldü. Buna göre ise; 7.800 YTL"ye kadar yüzde 15, 19.800 YTL"nin 7.800 YTL"si için 1.170 YTL, fazlası için yüzde 20, 44.700 YTL"nin 19.800 YTL"si için 3.570 YTL, fazlası için yüzde 27, 44.700 YTL"den fazlasının 44.700 YTL"si için 10.293 YTL, fazlası için yüzde 35 vergi ödeniyor.
Tasarıda, bağış ve intikallerin belli kısımları vergiye tabi tutuluyor. Vergisi yüzde 30 düzeyinde artıran kademelendirme şöyle: Bağış ya da intikalin 1 milyon YTL"ye kadar kısmının yüzde 50"si, 1 milyon YTL ile 5 milyon YTL arasının yüzde 60"ı, 5 milyon YTL üzerinin ise yüzde 70"ine gelir vergisi tarifesi uygulanacak. İntikal ve bağışların 2.5 bin YTL"lik kısmı da istisna tutuluyor. Mevcut yasada istisna tutarı 2.2 bin YTL"si istisna idi.
Yeni hesapla eşine ev alan ne vergi verecek?
120 bin YTL"lik bir hediyenin yeni vergi tutarını hesaplayalım:
Mevcut durumda, 120 bin YTL"nin 2.2 bin YTL"lik istisna kısmı çıktıktan sonra uygulanacak vergi oranı yüzde 10. Buna göre vatandaş bu bağış için 117.8 bin YTL"lik tutarın yüzde 10"unu vergi olarak ödüyor. Bu hesapla ödenecek vergi 11.8 bin YTL idi.
Yeni tasarıya göre vergi hesabı ise şöyle: 120 bin YTL"den 2.5 bin YTL"lik istisna tutarı çıkarılıp vergilendirme 117.5 bin YTL üzerinden yapılacak. Kademelendirme ile bu tutarın yüzde 50"si vergilendirilecek. Gelir Vergisi tarifesine göre, bu tutara karşılık gelen vergi hesabı ise, 44.7 bin YTL için 10.3 bin YTL, kalan 14 bin YTL için ise yüzde 35. Yani 4.9 bin YTL. Böylece ödenecek vergi tutarı 15.2 bin YTL olacak.
Vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...