İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı Haziran 2016 itibarıyla, 50 milyon 64 bin kişi oldu.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) "İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık İstatistikleri - Haziran 2016" verilerini yayımladı.
İstatistikler, TBB üyesi bankalardan internet bankacılığı hizmeti veren 28 banka ile mobil bankacılık hizmeti veren 19 banka verisinden oluşuyor. Buna göre internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı Haziran 2016 itibarıyla, 50 milyon 64 bin kişiye ulaştı. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı ise 26 milyon 113 bin kişi düzeyinde gerçekleşti.
Nisan-Haziran 2016 döneminde 17 milyon bireysel müşteri en az bir kez internet bankacılığı giriş işlemi yaptı. Bu miktar, toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 34'ünü oluşturuyor. Yılın ikinci çeyreğinde aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 553 bin kişi artış olurken, bir önceki üç aylık döneme göre 211 bin 660 kişi düşüş yaşandı.
İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı Haziran 2016 itibarıyla, 2 milyon 800 bin kişi oldu. Bunların 1 milyon 282 bini (yüzde 46’sı) Nisan-Haziran 2016 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yaptı. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş yapmış kurumsal müşteri sayısı ise 1 milyon 625 bin kişi oldu.
İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez giriş yapmış toplam (bireysel ve kurumsal) müşterilerin yüzde 35'i Nisan-Haziran 2016 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaptı. Toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 643 bin kişi artış yaşanırken, bir önceki üç aylık döneme göre ise 210 bin kişi azalış oldu.
İnternet bankacılığı ile 931 milyar TL'lik işlem yapıldı!
Bu yılın ikinci çeyreğinde internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi yaklaşık 145 milyon, tutarı ise 931 milyar TL'ye çıktı. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, finansal işlem hacminin yüzde 73'ünü oluşturdu.
İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 milyon 164 bin adet artarken, bir önceki üç aylık döneme göre ise 1 milyon 94 bin adet yükseldi. Toplam işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 177 milyar TL, bir önceki üç aylık döneme kıyasla 114 milyar TL arttı.
Nisan-Haziran 2016 döneminde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen yaklaşık 11 milyon adet yatırım işleminin hacmi 156 milyar TL oldu. Ocak-Mart 2016 dönemine göre işlem adeti 135 bin artarken, işlem hacminde 111 milyon TL tutarında bir azalış gerçekleşti.
İkinci çeyrekte gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 45 milyar TL tutarı ile (1 milyon adet işlem) vadeli hesaplar aldı. Bunu, döviz işlemleri, yatırım fonları ve gerçekleşen hisse senedi işlemleri izledi.
En yüksek ortalama işlem hacmi 51 bin TL ile VİOP işlemlerinde gerçekleşti. Repo işlemleri, 46 bin TL’lik ortalama işlem hacmi ile ikinci sırayı aldı. Vadeli hesaplar için ortalama işlem hacmi ise 45 bin TL oldu.
Mobil bankacılık müşteri sayısı 20 milyona dayandı
İnternet bankacılığı hizmetlerini kullanan aktif bireysel müşterilerin yüzde 31’i ile aktif kurumsal/tüzel müşterilerin yüzde 35’i İstanbul'da yer aldı. Bunu her iki müşteri grubunda da Ankara ve İzmir takip etti.
Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş yapan müşteri sayısı Haziran 2016 itibarıyla yaklaşık 25 milyon kişi oldu. Bunların 15 milyonu (yüzde 61’i) Nisan-Haziran 2016 dönemi içerisinde en az bir kez giriş yaptı. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış mobil bankacılık müşteri sayısı ise yaklaşık 20 milyon kişiye ulaştı.
Bu yılın ikinci çeyreğinde mobil bankacılık ile gerçekleştirilen yaklaşık 7 milyon yatırım işleminin hacmi 62,4 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 118 milyon 343 bin, tutarı ise 234 milyar 472 bin TL oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, finansal işlem hacminin yüzde 61’ini oluşturdu.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...