London School of Economics ve Singapore Management Üniversitesi'nden evrim psikologları Satoshi Kanazawa ve Norman Li tarafından yapılan bir araştırma, zeki insanların mutlu olmak için daha az arkadaşa ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu.
SOSYAL İLİŞKİLER ARTTIKÇA İNSANLAR DAHA MUTLU
Satoshi Kanazawa ve Norman Li, “Hayatı insanlar için ne daha yaşanılır kılıyor” sorusuna yanıt bulmak amacıyla 18-28 yaş aralığındaki 15 bin kişiyle araştırma yaptı. Sonuçları psikoloji dergisi “British Journal of Psychology“ de yayımlanan araştırma iki önemli bulguyu ortaya koydu. Nüfus yoğunluğu az olan yerlerde yaşayan insanlar, kalabalık yerlerde yaşayanlara oranla daha mutlu. Diğer bir sonuç ise, sosyal ilişkiler arttıkça insanlar kendilerini daha mutlu hissediyor.
KALABALIK ORTAMLAR ZEKİ İNSANLARI MUTSUZ EDİYOR
Bu araştırmada önemli bir durum var: Özellikle akıllı insanlarda bu ilişki geçerli değil, hatta tersine işliyor. Kalabalıkların insanların kendilerini mutlu hissetmesinde zekilerin aksine, IQ’su düşük olanlarda etkisi daha büyük. Diğer bir deyişle, sosyal ilişkiler arttıkça zeki insanların mutluluğu azalıyor.
HEDEFE ULAŞMAYI ENGELLİYOR
Mutluluk araştırmacısı Carol Graham , bunun nedenini şu şekilde açıklıyor: Zeki insanlar gerçekleştirmek istediklerini hedeflerine yoğunlaştıkları için toplumla daha az zaman geçiriyor. Sosyal etkileşim ise, zeki kişilerin hedefine ulaşmasını engelliyor ve bu kişilerin kendilerini mutsuz hissetmelerine yol açıyor.
BEYİN GENİŞ ALAN AZ İNSAN İSTİYOR
Kanazawa ve Li’ye göre, beynimizin tasarladıkları ile günümüz şartları arasında bir uyumsuzluk var. Nüfus yoğunluğu açısından, bu şu anlama geliyor: Beynimiz geniş bir alanda az sayıda kişi ile yaşamaya tasarlanmış. Ancak günümüzde çok sayıda kişi dar alanlarda kalabalıklar içerisinde yaşıyor.
İNSAN ÖMRÜ ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ ÜZERİNE KURULU
Arkadaşlık ilişkileri açısından da durum benzerlik gösteriyor. İnsanoğlunun hayatı, gruplar içerisinde ve ömür boyu süren arkadaşlık ilişkileri üzerine kurulu. Yaşamın kalabalık ortamlara evrilmesi gibi arkadaşlık ilişkileri de sanayileşme, teknik ilerleme ve dijitalleşmeyle birlikte değişti. Zeki insanlar bu durumla daha kolay başa çıkabiliyor. Modern dünya ile evrimsel yatkınlıklarını kolayca uyumlu hale getirebiliyorlar.
HÜRRİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...