TİED Genel Başkanı Kazım Ergün ve Genel Başkan Yardımcısı Gazi Aykırı imzasıyla Cumhurbaşkanı Gül'e gönderilen mektupta, uzun yıllar prim-vergi ödeyerek çalışan ve yaşlılık aylığına hak kazanan kesimlerin en büyük grubu olan işçi emeklilerinin gelir ve aylıklarındaki yetersizliklere bir türlü çözüm bulunamadığı ifade edildi.
İşçi emeklilerinin yapılmayan intibakları ile gelir ve aylıklara yapılan yetersiz yüzdelik artışların yaşanan mağduriyetin artmasına yol açtığının belirtildiği mektupta, emekli aylıklarına yapılacak zammın belirlenmesiyle ilgili uygulamalara dikkat çekildi.
Mektupta, 2000 yılı sonrasındaki süreçte, 4447 sayılı kanunla yapılan değişiklerle katsayı ve gösterge sisteminin kaldırıldığı, gelir ve aylık artışının aylık TÜFE'ye endekslendiği anımsatılarak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun da gelir ve aylık alanlar arasında norm ve standart birliğini sağlayamadığı kaydedildi.
Bu kanunun, gelir ve aylıkların altı aylık TÜFE oranında artırılmasını öngördüğü anımsatılan mektupta, buna karşın memur emeklileri için Bütçe Kanunlarıyla farklı bir düzenlemeye gidildiğine işaret edildi. Mektupta, şu görüşlere yer verildi:
''Sosyal güvenlikte tek çatının birinci güvencesi, eşitlik olmalıdır. Farklı kanunlara göre uygulamalar olsa dahi, emekliler arasında eşitliği öngören düzenlemelere gidilmesi gerekir.
4447 sayılı Kanun döneminde de işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık artışları TÜFE sistemi veya Bütçe Kanunlarıyla altı aylık uygulamalar belirlenirken, yıl sonunda işçi ve memur emeklileri arasında bir fark oluşması durumunda, geçici 4. maddesiyle Bakanlar Kuruluna yetki verilmişti.
5510 sayılı Kanunda da benzer bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir. Bu yapılmadığı sürece, gelir ve aylıkları memur emeklilerine göre daha düşük kalan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin mağduriyetleri giderek artacaktır. Uzun yıllar çalışan, yıpranan ve prim-vergi ödeyen bir kesim olan işçi emeklileri, gelir ve aylıklarında iyileştirme beklemektedir. Temmuz 2009 itibariyle yapılan yüzde 1,83'ün karşılığı olan aylık artış 11 TL'dir. Uzun yıllardır işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin geçim koşulları ağırlaşmış, dışarı çıkamaz duruma gelmişlerdir. Bu konuda, TİED olarak ülke genelinde yaptığımız sosyal-ekonomik anket sonuçları, emeklilerin içinde bulunduğu zorlukları ve mağduriyetleri tek tek ortaya çıkarmaktadır. Bu anket, ders alınması ve çözüm bulunması için temel bir belgedir.
Gelir ve aylık alanlara yapılan 2009 artışları, çarpıklığı ve farklılığı ortaya çıkarmıştır. Bütçe Kanunlarıyla memur ve memur emeklileri birinci altı ay yüzde 4, işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 3,84 zam aldılar. 2009'un ikinci altı ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 4,5, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 1,83 zam uygulandı. Bu artışlar sonucunda, memur, işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarındaki eşitsizlikler daha da büyümüştür. En azından, gelir ve aylıklarda yapılacak olan artışlarda eşitliğin sağlanması için 4447 sayılı Kanundaki geçici 4. maddesi gibi bir düzenlemenin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa da ek madde olarak ilave edilmesi gerekmektedir.''
Mektupta, ''5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 55. maddesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (4/a işçi emeklileri, 4/b Bağ-Kur emeklileri) gelir ve aylık alanlara ödenen aylıklarda altışar aylık dönemlere göre yapılan artış oranı, aynı dönemde memur aylıklarında yapılan artış oranının altında kalması halinde, söz konusu ödemeleri aradaki fark kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir'' şeklinde bir geçici maddenin yasalaştırılmasının yeterli olacağı ifade edildi.
İşçi emeklilerinin, Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdiği mektuba, ''Tamamı yoksulluk sınırı içinde, yüzde 90'ı ise açlık sınırında bir gelirle yaşamaya mahkum işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin, dul ve yetimlerinin bu mağduriyetlerinin giderilmesini konusunda ilginizi bekler, saygılar sunarız'' ifadeleriyle son verildi.
TİED ayrıca, tüm milletvekillerine de benzer içerikte birer mektup gönderdi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...