Sergide, İzlenimcilik akımının önde gelen temsilcilerinden olan ressamımızın 65 eseri bulunuyor.
Nazmi Ziya İstanbul’un eşsiz güzellikteki kıyılarını, sokaklarını, cami ve kiliselerini, kahvelerini, çeşmelerini, fırçası aracılığıyla tuvaline yansıtıyor. Evinin bahçesinde ya da sokakta dolaşan, tarlada çalışan insanların günlük yaşayışlardan ip uçları veriyor. Paris’te yaşadığı dönemden tablolara da rastlamak mümkün.
Nazmi Ziya’nın Cumhuriyet döneminde yaptığı eserlerde sokakta modern giyimli kadınlar dikkat çekiyor. Natürmortler ve manzara resimleri, kuşağının olmazsa olmazları. Işığın ressamı Nazmi Ziya’yı ölümünün 75. yılında bir kez daha hatırlama imkanı veren sergi 17 Nisan’a kadar meraklılarını bekliyor.
KEMERALTINDA NARGİLE İÇENLER
Nazmi Ziya yaşamı boyunca Aksaray Horhor mahallesindeki baba evinde, Çamlıca’da Süleymaniye’de, Fındıklı’da, Boğaziçi’nde, Haliç’te, Üsküdar’da yakından tanıklık ettiği işgal yıllarını ve devamında Cumhuriyetin ilk yıllarını takip eden her dönemde İstanbul’un bir parçası, anlatıcısı ve izlenimcisi olmuş. ‘Kemeraltında Nargile İçenler’, ‘Yeşilli Sokak’, ‘Sebilli Sokak’ adlı tablolarında İstanbul’daki sokak yaşantısı anlatırken, ‘Nusretiye Cami ve Haliç’, ‘Evler ve Cami’, ‘Fatih Cami’ şehir yaşantısındaki dini ritüelleri gösteriyor. Eski ‘İstanbul’da Mavi Giysili Kadın’ adlı çalışmada ise kadınların toplumsal yaşamdaki yeri hakkında bilgi veriyor. Sokaklarda mavili yeşilli elbiselerini kuşanan kadınlar. Başında şapkaları ile sokaklarda dolaşıyor. Sergide bir diğer dikkat çeken çalışma ise kıyıya demir atmış, kayalıkların arasında duran yelkenli resimleri. İstanbul resimlerinde camiler nasıl dikkat çekiyorsa ressamımızın Paris resimlerinde ise katedraller dikkatleri üzerine topluyor. (İstanbul/EVRENSEL)
NAZMİ ZİYA GÜRAN KİMDİR?
1881 yılında Aksaray’da dünyaya gelen Nazmi Ziya Güran, ilk resim derslerini Hoca Ali Rıza’dan alır. Mülkiye’yi bitirdikten sonra 1902’de Sanayi-i Nefise’ye girer ve Valery, Zarzecki, Osman Efendi ve Osman Hamdi Bey’in öğrencisi olur. Nazmi Ziya’yı 1905 yılında İstanbul’a gelen izlenimci ressam Paul Signac’la tanışması onu derinden etkiler.
Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin üyesi olan Güran, cemiyetin Galatasaray sergilerinde tabloları düzenli olarak yer alır. İlk kişisel sergisini ise 1937 yılında Güzel Sanatlar Akademisinde gerçekleştirir. 1914 Kuşağının ressamlarından olan Nazmi Ziya Güran, Sanayi-i Nefise’nin klasik resim anlayışına karşı İzlenimciliğe yönelerek bu akımı temsil eden ilk Türk ressamlardan olur. Nazmi Ziya yoğun bir sergi hazırlık sürecinden sonra kalp krizi geçirerek 1937 yılında hayata veda eder.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...