Tüketicilerdeki aşırı borçlanma iştahı dünya tarihinin en büyük krizini getirdi. Gayri safi milli hâsıladan fazlasını borçlanan Batılı tüketicilerle karşılaştırıldığında ayağını yorganına göre uzatan Türk tüketicisi, artık kredi kartı harcamalarına daha temkinli yaklaşıyor. Bu durumda kredi kartları sektöründe savaşa giren bankalar, mil kazandıran kartlarından taraftar kartlarına kadar birçok cephe açtı. 2009'un Kasım sonu itibarıyla kredi kartı sayısı 45 milyona yaklaştı. Türkiye'de Visa, MasterCard, American Express, JCB, CUP, Diners ve Discover kartlarını kabul eden ve en geniş üye işyeri ağına sahip Garanti Shop and Miles, Money Card ve Bonus'la piyasada agresif stratejisiyle yer alıyor. Yıla, kart sayısı bazında Yapı Kredi'nin ardında ikinci olarak giren Garanti, haziran sonu rakamlarına bakıldığında liderliği devraldı.
Bu noktadan sonra kart sayısını artırmayı başaran şirket, 10. ayda 7 milyon 868 bin kullanıcıya ulaştı. Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, krizlerde her zaman büyümeyi başardıklarını kaydederek, "2000-2002 arasında kart sayısında pazar yüzde 18 büyürken, Garanti yüzde 92 büyümüştü. Ciroda pazar yüzde 139 büyürken Garanti yüzde 470 büyümüştü. Bunun sonucunda pazar payımızı 2 yılda yüzde 7'den yüzde 17'ye çıkarmıştık. 2009'da ise pazardaki kart artışının % 42'sini tek başına kaydettik." açıklamasında bulundu. Garanti, işyeri cirosunda yüzde 22,3, alışveriş cirosunda yüzde 22,4 pazar payını elinde bulunduruyor. Ayrıca yurtdışı alışveriş cirosunda yüzde 45 ile pazarın yarısına yakınına sahip. Kartlı ödeme sistemlerinin kayıt dışıyı önemli ölçüde azalttığını belirten Sezgin, gelecek rekabetin ön ödemeli ve banka kartları alanında yaşanacağına dikkat çekti. Şirketler, rekabeti değişik alanlara da taşıyor. En belirgin mecra ise futbol kulübü taraftarları için 'taraftar kart'lar oldu. Dünyadaki örnekleriyle karşılaştırdığımızda, Türkiye'deki kartların, kullanıcıya sunduğu özellikler açısından çok daha nitelikli olduğunu savunan Mehmet Sezgin, "Türkiye, ödeme sistemlerinde Avrupa ile kıyaslandığında oldukça ileride. Bu nedenle Türkiye'de takım renklerini taşıyan kart sunmanın çok daha ötesinde bir rekabet var. Müşterilere ek faydalar sunmak, teknolojik altyapı ve yenilikçi uygulamalar bu alanda rekabeti belirliyor. " dedi.
Avrupa'nın İngiltere'den sonra en büyük ikinci temassız kart pazarı haline gelen Türkiye'de bu alanda da bankaların mücadelesi devam ediyor. Sektörde Bank Asya 'Dıt', Denizbank 'Sea&Miles' ve 'Fenerbahçe Bonus Card', Finansbank 'Cardfinans Express', Garanti 'Moneycard', Halkbank 'Bank24 Jet' ve 'Bank24 Jet Kampus Kart', İş Bankası 'Maximum Aktif', Yapı Kredi kredi kartı portföyü ve Ziraat da 'Maximum' ile varlık gösteriyor. Temassız kart sayısında lider durumunu koruyan Bank Asya, Denizbank'ı geride bırakıp bir sıra yükselerek ilk 10'a girmeyi başardı. Kamunun en büyük bankaları Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası'nın sıralamadaki yerleri değişmezken 10 ayda portföylerini yüzde 10'dan fazla artıran bankalar oldu. HSBC ise kart sayısında yüzde 10'un üzerinde azalarak en fazla kan kaybeden banka olmasına rağmen sıralamadaki yerini korudu. (zaman)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...