İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, yaptığı açıklamada, kent için çok önemli görülen kayısıya bağlı sanayi alt yapısının geliştirilmesi için hazırladıkları projenin ilk mülakatını, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bölgesel Rekabet Edilebilirlik Operasyonel Programı (BROP), yetkilileri ile yaptıklarını ifade etti.
05 Ocak 2009 tarihine kadar doldurulması istenilen destekleyici belgelerin gönderilmesi sonrasında, Avrupa Birliği Merkezi’nin Brüksel’den yönlendirilecek teknik destek ekibi ile projenin ikinci mülakatının gerçekleştirileceğini dile getiren Sami Er, bu projeyle hedeflerinin; kayısı başkenti Malatya için önemli geçim kaynağı kayısının, iç ve dış pazarda hak ettiği ekonomik değeri kazanabilmesi, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılarak tesis edilmiş soğuk hava depoları ile depolama, kalibrasyon, ozonlama, paketleme ve işleme yapmak olduğunu ifade etti.
Ocak ayında yapılacak ikili görüşmeler ve mülakat sonrasında proje sözleşmesinin imzalanacağını bildiren Er, daha sonra İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan uygulama projesinin ve detaylarının gruplandırmasının yapılacağını ve ihale işlemlerinin başlayacağını kaydetti.
Er,’’İhale ve sözleşmeler bu programda ilk defa Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yapılacak’’ dedi.
-’’PROJEYİ GELECEK YIL UYGULAMAYA GEÇİRMEYİ PLANLIYORUZ’’-
Tüm değerlendirme süreçlerini başarıyla geçirdiklerini, projeyi 2010 yılında uygulamaya koymayı planladıklarını belirten Er, şu bilgiyi verdi:
’’Dünyanın kayısı başkenti Malatya için önemli geçim kaynağı kayısı olarak biliniyor. Hazırladığımız projeyle, kayısının iç ve dış pazarda hak ettiği ekonomik değeri kazanabilmesi için profesyonel ve teknolojik bir yapılanma oluşturmak istiyoruz. Kalibrasyonla kayısı ve yaş meyvede standart kalite oluşturmak, ozonlama yaparak kayısı ve yaş meyvede mikro organizma oluşumunu engellemek, depolama ömrünü uzatmak istiyoruz. Paketleme ile ticari bir marka ve nakliyatta meyvenin bozulmasını önleyeceğiz.’’
Projeyle niteliği düşük meyvelere işleme yapılarak meyve suyu malt ve konsantre imalatı ile meyveye bağlı yan sanayinin gelişimine de katkı sağlayacaklarına değinen Er, şöyle konuştu:
’’Bütçesi 6 milyon 108 bin euro olan projemizle, ilimiz ekonomisinin yüzde 65’ini ilgilendiren kayısı ve kayısıya bağlı ekonomiye birtakım açılımlar sağlanacak. Sofralık kayısının raf ömrü kademeli olarak beş aya çıkartılarak, sofralık kayısının ve diğer meyvelerin ozonlama, kalibrasyon ve paketleme yöntemleriyle ticari değeri artırılacak. Etkin pazarlama ağı ile iç ve dış piyasaya pazarlama imkanları sağlanacak. Proje ile ilimizin doğu ve batı bölgelerinde transit yol üzerinde iki adet 3 bin metreküplük soğuk hava deposu yapılması planlanıyor. Yapımı planlanan tesis içerisinde, kalibrasyon ve paketleme üniteleri olacak, kalibrasyon sonucu niteliği düşük kayısı ve yaş meyve, meyve suyu olarak değerlendirilecek. Projemizin sürdürülebilirliği için en önemli ihtiyaç kalemi olan enerji ihtiyacı, yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak. Projenin tamamlanması ile ilk etapta 120 kişi iş imkanına kavuşacak.’’