E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kıdem tazminatında kılıçlar çekildi İhtilal Yönetimi Bile Cesaret Edemedi Diyen Sendikalar Eyleme Hazırlanıyor

HÜKÜMETİN ‘kıdem tazminatının kaldırılarak yerine fon kurulması’ kararını programında ilan etmesi, işçi konfederasyonlarını ayağa kaldırdı

14.07.2011 - 07:49
Kıdem tazminatında kılıçlar çekildi

Bu girişimi işverenler desteklerken, işçi kesimi sert tepki gösterdi. İşçi temsilcileri, “Kıdem tazminatımıza dokundurtmayız, her şeyi göze aldık” diye rest çekerek, sokak eylemleriyle başlayıp genel greve kadar gidebileceklerini vurguladı.

Hükümetin “kıdem tazminatının kaldırılması ve yerine fon kurulması” kararını programında ilan etmesi, işçi konfederasyonlarını ayağa kaldırdı. İşveren tarafı hükümetin bu girişimini desteklerken, işçi kesimi girişime sert tepki gösterdi. Kıdem tazminatı konusunda aynı tarafta yer alan hükümet -işveren ortaklığına, işçi temsilcileri “Dokundurtmayız, herşeyi göze aldık” diye rest çekti. Hükümetin kararlılığına karşılık kendilerinin de sonuna kadar kararlı olduklarını belirten işçi temsilcileri ile işveren-hükümet arasında kılıçlar çekildi.

Gelişme çalışma hayatında işçi, işveren ve hükümet arasındaki gerilimi artırırken, işçi konfederasyonları bu konuyla ilgili sokak eylemleri başta olmak üzere, genel greve kadar giden bir mücadeleye gireceklerini belirtiyor. İşçinin kıdem tazminatına dokunulması halinde memurun da emeklilik ikramiyesinin riske girdiğini vurgulayan temsilciler, sadece işçi kesimini değil, işçi -memur tüm çalışanları birlik olmaya çağırdı. DİSK ve Türk-İş, kıdem tazminatıyla ilgili asla taviz vermeyeceklerini belirtirken, genel greve kadar giden bir mücedeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladılar. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise “Mevcut sistem sürdürülebilir değil. Fon ya da başka bir formülle makul ve olumlu bir sistem kurulmalı” diyerek daha ılımlı konuştu.

Program hepimizi bağlar

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, dün konuyla ilgili basın mensuplarının sorularına karşılık, “Bizim ortaklarımız çok. Bu ortaklarımızla bütün konuları, bütün şeffaflık içerisinde konuşup değerlendiriyoruz. Hükümetin programında neler varsa bunlar hepimizi bağlıyor. O konuları net bir şekilde gündemimize alacağız” dedi.

Hükümeti destekliyoruz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da kıdem tazminatıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Kıdem tazminatı ve esnek çalışma da hükümetimizin programında koymuş olduğu prensipleri tamamıyla destekliyoruz. Bugün Fransa’nın, Almanya’nın, İtalya’nın, Yuna- nistan’ın vazgeçmek istediği sistemi bizim koruyup kollamamız mümkün değil. Zaten halk iradesini göstermiş durumda. Halk yetkiyi AK Parti Hükümeti’ne verdi. Yüzde 50’lik oyla.”

DİSK: İhtilal yönetimi bile cesaret edemedi

DİSK Başkanı Tayfun Görgün: “Zaten küresel krizin faturası işçilere ödetildi. İşten atılmalar, esnek çalışma, uzun çalışma saatleri, herşey için kriz gerekçe gösterildi. İşsizlik Sigortası Fonu, başka harcamalar için kullanıldı. Kıdem tazminatı bizim dokunulmazımız, kutsalımızdır. Hükümet’in bununla ilgili girişimleri olacağını biliyorduk, kriz öncesinde de gündeme gelmişti. Sonradan geri adım atmıştı. Ama hükümet kurulur kurulmaz, ilk defa böyle açık bir şekilde, Hükümet Programı’na aldılar. Hükümetin bu kez kararlı olduğu anlaşılıyor. Ancak unutmasın ki biz de kararlıyız ve herşeyi göze almış durumdayız. 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle kurulan yönetim bile kıdem tazminatımıza dokunmaya cesaret edemedi. Bu hükümet buna cesaret ediyor. Bu temel hakkımızı koruyamazsak, hiçbir şeyimizi koruyamayız. Türk-İş de bunu genel grev nedeni saymıştı. Umarız ki diğer konfederasyonlar da buna karşı mücadele eder. Biz hemen bir toplantı yaptık ve kıdem tazminatının Hükümet Programı’na alınmasını değerlendirdik. Cuma günü bu girişime karşı eylem ve mücadele kararımızı açıklayacağız. Ancak bu sadece DİSK’in, sadece işçilerin sorunu değildir. Bunun ardından memurların emekli ikramiyesi de ortadan kaldırılacaktır.”

Hak-İş: Özel sektör zaten ödemiyor, tartışılması gerek

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan: “Hak-İş olarak kıdem tazminatıyla ilgili mevcut durumun getirdiği sorunların farkındayız. Birincisi, Türkiye’de iş mahkemelerinin iş yoğunluğunun yüzde 80’i kıdem tazminatıyla ilgili davalardan oluşuyor. İkincisi, kıdem tazminatı özel sektörde zaten şu anda ödenmiyor. 100 kişiden sadece 5’i kıdem tazminatını alabiliyor. Üçüncüsü de, mevcut mevzuat yönleriyle bunu almak zor. Yani işçi 20 yıl çalışıyor, ya emekli olacak istifa ederse alamaz. Yani kıdem tazminatını alabilmenin koşulları çok zor. Hak-İş olarak bir kıdem tazminatı sorunu olduğunu biliyoruz, farkındayız ve bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Artık bunun adı Fon olur, sandık olur, ne olursa olur. Bunu tartışmamız gerek. Bunu işverenlerin insiyatifine bırakamayız. Şurası açık ki bu mevcut sistem sürdürülebilir bir sistem değil. Kıdem tazminatından vazgeçecek hiçbir öneriye yanaşmayız ama daha makul, olumlu bir sistem kurulmalı. “

Türk-İş: Tartışılmaz bir işçi hakkıdır, vazgeçilmesi düşünülemez

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu: “İş verenlerin sık sık dile getirdiği kıdem tazminatının, işçilerin bilinen tüm tepkisine rağmen Hükümet Programı’nda yer alması, Türk-iş açısından kabul edilemez ve endişe vericidir. Türk-iş için kıdem tazminatı, işçinin, “ödenmesi sonraya bırakılmış ücret parçası”dır. Biz her platformda kıdem tazminatını vazgeçilmez, tartışılmaz bir işçi hakkı olarak ele aldık, kıdem tazminatının işçi ve ailesi açısından önem ve gerekliliğini vurguladık. Kıdem tazminatının sosyal boyutu iş sözleşmesinin kurulduğu, işbaşı yapıldığı ilk andan itibaren başlar. İşçinin işini iyi yapması, sadık ve dürüst olmasıyla işçi ve işveren arasında oluşan “karşılıklı güven duygusu” nedeniyle, işçi artık o işyerinde kalıcı hale gelir. Nihayetinde bu iş bir gün sona erdiğinde, çalışılan bunca yılın sonunda “alınması sonraya bırakılmış ücret parçasının” bir bütün olarak işverenden alınacak olması ile iş ilişkisi sonlanır. İşte bu nedenle kıdem tazminatı aynı zamanda “sosyal” bir olgudur. Sadece bir işçiyi değil aynı zamanda o işçinin geçindirmekle yükümlü olduğu ailesini de ilgilendirir. Kıdem tazminatının olmadığı çalışma yaşamı düşünülemez.”

vatan

YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 14 Temmuz 2011 Perşembe 22:22

polis ve devlet mahalle çocuklarını kullanmalı ajan olarak. çocuklara 20 tl verilse civardaki bütün teröristlerin adresleri alınabilir. devlet artık bu yöntemi uygulamalı. pkkyı kürt çocukları bitirecek

Yorumu oyla      18      13  
Misafir 14 Temmuz 2011 Perşembe 18:42

pkk ergenekoncuları kurtarmak için yapıyor bunları. haberal hapiste bayram ediyordur şimdi. askerimiz günde 1000 kişiyi temizlemeli. ergenekoncu subaylar infaz edilmeli. hapis yatmez. daha çok kişinin üzerine gidilmeli. basındaki teröristler susturulsun.

Yorumu oyla      18      14  
Misafir 14 Temmuz 2011 Perşembe 18:34

Boşverin kıdem tazminatını, gsmh 10 bin dolar oldu halkın iradesi iktidara geldi! bütün dünya Türkiye ekonomisini övüyor siz nelerle uğraşıyonuz arkadaş! istikrar sürsün oylar GARİBAN DOSTU,HALKIN PARTİSİ AKEPEYE! EYOOOO ŞAK,ŞAK,ŞAK.

Yorumu oyla      23      11  
Misafir 14 Temmuz 2011 Perşembe 15:38

Bu kadar insan ağlayıp zırlıyo ama sandığa gidildimi %50 oy çıkıyo.o zaman zırlamayın kardeşim bunu siz istiyosunuz müstahaktır.

Yorumu oyla      25      10  
Misafir 14 Temmuz 2011 Perşembe 11:31

ücretli kölelikten tam köleliğie geçiş aşaması...

Yorumu oyla      25      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredi Kartı Borcunda Artış!
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Raporu’na göre, 2010 yılı genelinde tüketici ...
4.5 Milyar Dolar Nereden Geldi?
Ekonomi yönetimi, Mayıs ayında Türkiye’ye giren 4.5 milyar dolarlık gizemli paraya kilitlendi
Euro Bölgesi Lego Gibi Dağılır mı?
Piyasaların “Euro Bölgesi’nin dağılması” senaryosunu değerlendirdiği bir ...
 
MB'den Ses Yok Ama
Ekonomi yönetimi, Mayıs ayında Türkiye’ye giren 4.5 milyar dolarlık gizemli paraya kilitlendi
Çalışma Hayatı Silbaştan
GEÇEN yıl tartışılan ve Türk-İş ile Hak-İş’in ayaklanmasına neden olan ...
Cari Açığın Faili Bulundu
Türkiye, ithalatta 5 ülkeye bağımlı olurken, cari açığın faili olarak Almanya ve Çin öne çıktı.
 
İlk Talipli Yine İsrail'den
75 milyon dolar muhammen bedelle yeniden ihalesi yapılacak Adabank’ın ilk taliplisi oldu
Ekonomide Deprem
Cari açık, 2011 yılının ilk beş ayında yüzde 121 artışla 37.3 milyar dolara ...
Avrupa Diken Üstünde
Avrupa, krizdeki Yunanistan’ı görüşmek için toplandı ancak zirveye İtalya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euro
Chelsea
mülteci
Ahmet Kaya
PSG
Tarsus
genel sağlık
Milli Eğitim Bakanlığı
Borussia Dortmund