İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hızla düşen dolar kurunun, Türkiye'yi bir yol ayrımına getirdiğini vurgulayarak, "Ya üretimi, istihdamı ve ihracatı destekleyeceğiz ya da kaynağı belirsiz sıcak paraya teslim olup fabrikalarımızı kapatacağız. Geldiğimiz noktada görev ve sorumluluğu bulunan Merkez Bankası (MB) ile ekonomi yönetiminin bu gerçekle yüzleşme zamanı geldi, geçiyor bile" dedi. Türkiye ekonomisinin kaynağı belirsiz sıcak para ile üretim arasında bir yol ayrımında olduğunu ifade eden Tanrıverdi, "İstenen, faabrikalarımızı kapatmamız ise burada kaybedenin biz değil Türkiye'nin olacağının iyi bilinmesi gerekiyor. Çünkü binlerce fabrika Türkiye'nin ekonomik gücü, yüz binlerce çalışan ise Türkiye'nin emekçi insanları" olduğunu kaydetti.
DOLAR KURU SINIRDA
Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, dolarda 1.60, euroda ise 2.15'un ihracatçının yaşam sınırı olduğunu hatırlatarak, düşüşün devamı halinde krizden en çok etkilenen hazır giyim sektöründe yüzde 25'lik bir daralmanın daha yaşanacağını ifade etti.
Tüm dünyanın zor rekabet koşullarında sanayicilerinin elini güçlendirmek için önlem üstüne önlem aldığı bir süreçte Türkiye ekonomisinin kurdaki dalgalara kurban edilemeyeceğini vurgulayan Tanrıverdi, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hızla düşen kur, ihracatçıyı ezip geçerken aslında bu yıkıntının altında kimlerin kaldığına bakmamız gerekiyor. Rekabet şansını kaybetmiş, pazarını yitirmiş sanayiciyle birlikte yüz binlerce çalışan ve aileleri kur dalgasında boğuluyorlar. Türkiye'nin fabrikaları kapanıyor, Türk insanı kaybediyor. Her şeyden önce bunun fark edilmesi gerekiyor. "
PİYASADAN 2.5 MİLYAR DOLAR ÇEKEBİLİR
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Merkez Bankası'nın piyasaya doğrudan müdahale etmesinden öte asli görevini yapmasını beklediklerini ifade etti. Merkez Bankası'nın 7 ay kadar önce bankaların döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını yüzde 11'den 9'a düşürdüğünü hatırlatan Tanrıverdi, "MB o dönem piyasaya 2,5 milyar dolar sürmüştü. Şimdi bu oranı tekrar yüzde 11'e çıkararak piyasadan 2,5 milyar doları çekebilir ve kurdaki düşüşe dolaylı müdahale edebilir. Yine yapacağı 1,5 milyar dolarlık alım ihaleleriyle toplamda 4 milyar dolarlık bir etki alanı yaratabilir. Ayrıca faiz indirimlerini hızlandırarak ve hazine ihalelerinin de dolarla yapılmasıyla kurda denge sağlanabilir. Bu sorumluluk altında Merkez Bankasını göreve davet ediyoruz" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |