Okulların kapanmasıyla durgun bir seyir izleyen gıda piyasalarında, ramazan ayının yaklaşması nedeniyle hareketliliğin başladığı belirtildi. Temel gıda ürünleri fiyatlarında ramazan öncesi artış olmadığı, kanatlı eti sektöründe ise yoğun ihracatın etkisiyle firmaların zamlı fiyat listelerini açıklamaya başladığı bildirildi.
AA muhabirinin bakliyat, şarküteri, bitkisel yağ ve kanatlı eti sektörü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 21 Ağustos Cuma günü başlayacak ramazan ayı öncesi gıda piyasalarında hareketlilik başladı.
Gıda toptancı ve perakendecilerinin, yeni ürün siparişleri verdiği, ramazan ayı süresince oluşabilecek arz sıkıntılarına karşı önlem almaya başladığı belirtildi.
Ramazanın sıcaklara rastlaması nedeniyle nohut, fasulye gibi bakliyat ürünleri ve pastırma, sucuk gibi şarküteri ürünlerine talebin önceki yıllardan daha az olması, tüketimin taze meyve ve sebzede yoğunlaşması bekleniyor.
Yetkililer, geçen yıl ramazan ayında kuraklığın etkisiyle ürün sıkıntısı yaşandığını, bunun fiyatları artırdığını, bu yıl temel gıdaya giren birçok üründe üretimin yüksek olması nedeniyle fiyatlarda artış beklenmemesi gerektiğini belirtti.
Bu yıl piyasalardaki durgunluk nedeniyle üretici firmaların fiyatları artıramayacağını söyleyen gıda toptancıları, akaryakıt fiyatlarına gelen zam dışında fiyatları artırabilecek bir unsurun bulunmadığını kaydetti.
Ramazan ayı içinde en fazla tüketilen ürünlerden olan piliç etinde ise firmaların yeni fiyat listelerini açıklamaya başladığı bildirildi. Bu yıl Kuzey Irak'a yapılan satışla ihracatın 60 milyon dolara ulaştığını anlatan sektör yetkilileri, iç piyasa talebinin de artmasıyla fiyatların yaz sezonunda önceki yıla göre daha yüksek seyrettiğini ifade etti.
Kuzu eti fiyatlarının bu yıl çok yüksek olması nedeniyle fiyat makasının açıldığına dikkati çeken yetkililer, firmaların satış fiyatlarına yüzde 4-5 oranında zam yapmasının gündemde olduğunu dile getirdi.
Yaş sebze ve meyvede ise ramazanın hasat sezonuna rastlaması nedeniyle bir fiyat artışı beklenmediği, tersine fiyatlarda bir düşüş yaşanabileceği belirtiliyor.
''GEÇEN YIL GİBİ OLMAZ''
Türkiye'de bitkisel yağ üretiminin yaklaşık yüzde 35'ini karşılayan Küçükbay Yağ ve Deterjan AŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Kaya Büker, bitkisel yağda geçen yıl ürün yokluğu nedeniyle fiyatların anormal biçimde yükseldiğini ve ton başına 2 bin 200 dolara çıktığını, bu yıl ürünün daha iyi olmasıyla 740 dolara kadar gerilediğini ifade etti.
Ramazan öncesi fiyatları iç piyasa üretiminin belirleyeceğini, Adana bölgesindeki üretimin iyi olduğunu, 15 gün içinde Trakya bölgesinde rekoltenin de belli olmasıyla fiyatların netleşeceğini kaydeden Büker, ''Yurt içi üretimin beklendiği gibi olması halinde fiyatlarda yükseliş yaşanmaz. Piyasalarda zaten durgunluk var. Bu ortamda fiyat artışı beklentisi gerçekçi olmaz'' dedi.
Ayçiçeğinin litresinin rafta 3-3,2 TL arasında satışa sunulduğunu dile getiren Büker, bu yıl piyasa hareketliliğinde erzak paketlerinin etkili olacağına işaret etti.
''TALEP ZATEN YÜKSEK''
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan ise ramazan ayıyla birlikte fiyatlarda bir artış beklendiğini ancak, bunun çok yüksek oranda olmasını öngörmediklerini dile getirdi.
Kanatlı tüketiminin genel olarak piknik sezonunda, turizmin gelişme gösterdiği yaz aylarında ve ramazan ayı döneminde arttığını, kış aylarında ve Kurban Bayramı'na denk gelen dönemde ise azaldığını belirten Daştan, satışların yaz turizminin de etkisiyle hareketlenmekle birlikte bir önceki yılın aynı dönemine benzer düzeyde olduğunu ifade etti.
Daştan, şunları kaydetti:
''Ramazan ayıyla birlikte her sene olduğu gibi talepte ve dolayısıyla da fiyatlarda bir artış beklenmektedir. Ancak bu sene ramazan ayının piknik ve turizm sezonuna rastlaması nedeniyle ekstra bir talep artışı olmasını beklemiyoruz. Ramazan döneminin, yaz aylarına denk gelmiş olması nedeniyle talebe bağlı olarak fiyatlarda olağanüstü bir artış gerçekleşmesini beklemiyorum.''
ET FİYATLARI YÜKSELİYOR
Kırmızı ette ise yaz sezonu boyunca yükselişini sürdüren fiyatların ramazan öncesinde de artacağı belirtildi.
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı, hayvan varlığının azalması nedeniyle özellikle kuzu etinde büyük sorun yaşandığını, küçükbaş hayvan eti fiyatlarının rekor kırdığını kaydetti. Büyükbaş hayvan etinde de yükselişin devam ettiğini ifade eden Mestanlı, ramazan ayında talebin artmasıyla fiyatlarda yükseliş grafiğinin süreceğini kaydetti.
Mestanlı, Türkiye'nin hayvan varlığını artırmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
SICAĞIN ETKİSİ
İzmir Ticaret Odası Gıda ve Tüketim Maddeleri İmalat ve Toptan Grubu Başkanı Ahmet Vedat Cide, bu yıl fiyatlarda tersine bir gelişme olduğunu savundu.
Her yıl ramazan öncesi, üretici firmaların bakliyat ve yağda yeni fiyat listelerini açıkladığını bildiren Cide, ''Normalde bu dönemde yağ ve bakliyat firmaları yeni fiyat listelerini açıklardı. Şu anda tam tersi bir süreç var. Bitkisel yağda yüzde 10'luk bir düşüş oldu, bakliyatta da fiyatta bir değişim olmadı. Ramazana bu fiyatlarla gireceğimizi düşünüyoruz. Çünkü artış olsaydı bugüne kadar deklare edilmiş olurdu'' dedi.
Cide, eskiden ramazan ayında bakliyat, yağ, makarna gibi ürünlerin toplu olarak alındığını, ancak yüksek enflasyonun döneminin sona ermesi ve ürün çeşitliliğinin artmasıyla insanların artık ihtiyaç doğduğu zaman alım yapmayı tercih ettiğine dikkati çekerek, ''ramazan ayının pazara etkilerine baktığınızda 'nerede o eski ramazanlar' sözünün bu alanda da doğru bir yorumlama olduğunu görürsünüz'' diye konuştu.
ESNAFIN GÖRÜŞÜ
İzmir'deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda piliç eti satışı yapan Ramazan Bedir, fiyatların yaz döneminde çok yüksek olması nedeniyle mal satmakta zorlandıklarını, tüketicinin ilk önce ürünün tazeliğine değil fiyat etiketlerine baktığını söyledi. Fiyatların ihracat nedeniyle arttığını savunan Bedir, buna tüketicinin tepki gösterdiğini kaydetti.
Çarşıda pastırma ve şarküteri ürünleri satışı yapan Erdal Kardaş ise işlerde yaz döneminde büyük düşüş yaşandığını söyledi. Ramazan ayından umutlu olduklarını, buna göre hazırlık yaptıklarını anlatan Kardaş, ''Ancak çok sıcak bir dönemde insanların sucuk, pastırma gibi ürünleri ne kadar tercih edecek, fiyatlar düşüyor. Pastırma fiyatı geçen yıl 42 TL idi, bu yıl 40'a indirdik. 18 liralık sucuğu 12 liraya satıyoruz ama talepte bir değişiklik olmadı. Fiyatlarda ramazan nedeniyle artış olmaz, dileyen ramazan ayı içinde gelip çarşıyı kontrol etsin'' dedi.
Değirmen Bakliyat Şirketi Sahibi Abdullah Gökçel, ramazanın gelmesinin tüketimi etkilemeyeceğini savundu.
Sıcak nedeniyle insanların bakliyat yerine taze sebze tüketmeyi tercih edeceğini ileri süren Gökçel, fiyatlarda düşüş trendinin yaşandığını söyledi.
Bir çok bakliyat ürününde geçen yıl ürün yokluğu nedeniyle fiyat artışları yaşandığına dikkat çeken Gökçel, ''Fiyatlar bu yıl, ürünün iyi olması nedeniyle 2007 yılını henüz yakalayamasa da biraz geriledi. Tekrar bir yükselme olacağını sanmıyoruz. Eskiden ramazan öncesi fiyat yükselten esnaf vardı ama bu iş yokluğunda kimse bunun riskini alamaz'' diye konuştu.
Ramazan ayında sıkça tüketilen ürünlerin marketlerdeki ortalama satış fiyatları şöyle:
Ayçiçek Yağı : 1 lt 3,50 TL
Zeytinyağı : 2 lt 12,50 TL
Pirinç (baldo) : 1 kg 5,25 TL
K.Fasulye : 1 kg 5,90 TL
Mercimek : 1 kg 4,90 TL
Kuru kayısı : 1 kg 14,00 TL
Kuru üzüm : 1 kg 6,25 TL
Tereyağı: : 1 kg 10,00 TL
Taze Kaşar : 1 kg 14,00 TL
B. Peynir : 1 kg 6,50 TL
Dana kuşbaşı : 1 kg 17,00 TL
S. Zeytin : 1 kg 8,50 TL
Y. Zeytin : 1 kg 10,90 TL
Yumurta : tane 0,25 TL
Sucuk : 1 kg 25,00 TL
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...