Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin küresel krizden önce yavaşlamaya başladığını belirterek, bunun temel faktörlerinden birisinin AK Parti hakkındaki kapatma davası olduğunu söyledi.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 5. maddesi TBMM Genel kurulunun öğleden sonraki oturumunda kabul edildi.
CHP milletvekillerinin, Tekel işçileri de dahil 4-C kapsamında çalıştırılanların istihdamını öngören önergeleri reddedildi.
Daha sonra, ’’yeni tertip, gelir ve finansman kodları açılmasına’’ olanak sağlayan 6. maddesi üzerindeki görüşmelere geçildi.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, bazı maktu vergilerde güncellemenin olacağını yineleyerek, ’’Ülkenin ekonomik şartları ne gerektiriyorsa yapılacaktır. Şu olmaz, bu olmaz demiyorum. Kapı açık. Ülkemizin ihtiyacı neyi gerektiriyorsa gelir ve gider alanında gerekli tedbirleri alırız’’ dedi.
Türkiye ekonomisinin dünya krizi derinleşmeden de yavaşlamaya başladığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
’’Bunun arkasındaki sebeplere bakmakta fayda görüyorum. Kriz, ABD’de finans sektöründe 2007’nin Temmuz ayında başladı, ama reel ekonomiye yansıması 2007’nin sonlarına doğru oldu. Gelişmekte olan ekonomilere yansıması ise 2008’in Eylül’ünden sonra gerçekleşti. 2008’in ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 6,7 büyüdü. Peki ondan sonra niye çok hızlı bir şekilde yavaşladı? Çünkü, ekonomi büyük bir belirsizlikle karşı karşıya kaldı. 14 Mart’ta her iki vatandaştan birinin oyunu almış bir parti kapatma davası ile karşı karşıya geldi. Kapatma davasının getirdiği belirsizlik Türkiye ekonomisinde özellikle yatırımların ve tüketimin ertelenmesine yol açmıştır. Doğrudur, krizden önce de Türkiye ekonomisi yavaşlıyordu, ama buradaki temel faktörlerden bir tanesi kapatma davasının getirdiği belirsizliktir.’’
Ekonomideki yavaşlamanın birçok faktörün ürünü olduğunu, Türkiye’nin birtakım yapısal sorunlarının da olduğunu belirten Şimşek, bunların çözülmesi için önemli adımlar atıldığını, bundan sonra da atılmaya devam edileceğini kaydetti.
Tasarruf açığının kapatılması için katma değeri yüksek ürünlere geçmek gerektiğini ifade eden Şimşek, Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının önemine işaret etti. Şimşek, bu konularda önemli adımlar atıldığını ifade etti. Şimşek, uluslararası rekabet gücünün de artırılması gerektiğini vurguladı.
Madde üzerinde CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Türkiye’de 20 yıldır ’’dışa kanayan ve dıştan beslenen’’ çarpık bir büyüme modelinin götürülmeye çalışıldığını öne sürdü.
’’Dışa kanama AKP döneminde büyüyor’’ diyen Oyan, dış borç miktarının arttığını, ’’Türkiye’nin yoksullaştırıcı bir büyüme modelinden geçtiğini’’ söyledi.
Oyan, Tekel işçilerinin istihdamına yönelik önergelerinin reddedilmesini de eleştirdi. Oyan, ’’Keşke tekel işçileri işletmeleri özelleştirilirken de bu kadar cevval olabilselerdi, bugünkü kadar dirençli olabilselerdi. Fakat yine de onları kutluyorum ve onlara yardım eleni uzatmamız lazım. İktidar biraz da emekten yana yüz göstersin’’ diye konuştu.
MHP Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise 2009 bütçesini ’’Cumhuriyet tarihinin en kötü bütçesi olarak’’ niteleyerek, 2010 bütçesinin de aynı akıbetten kurtulamayacağını ileri sürdü.
Mevcut iktidar döneminde ekonominin bütün temel sorunlarının derinleştiğini belirten Akçay, 2010 bütçesinde öngörülen açığın 65-70 milyar TL’yi bulabileceğini öne sürdü.
’’Bu bütçeyle hiçbir sorun çözülmez’’ diyen Akçay, tütün mamulleri için öngörülen vergi artışları ile 6 TL’lik sigaranın 8.5-9 TL’ye yükseleceğini iddia etti. Akçay, ’’Sigara tiryakilerine duyurulur’’ diye konuştu.
Şahsı adına söz alan AK Parti Batman Milletvekili Ahmet İnal, ’’demokratik açılıma’’ destek verilmesini istedi.
İnal, ’’Bölge halkı da güvenlik güçlerimiz de sorunun bitmesini istiyor. Bu projenin başarısı hepimizin olsun. DTP eski milletvekillerinin BDP bünyesinde grup kurarak, bu kardeşlik projesine olumlu katkı sağlamalarını bekliyoruz’’ diye konuştu.
Tasarının 6. maddesi de kabul edildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...