Türkiye’den Vedat Türkali, Cevat Çapan, Ahmet Oktay gibi şiir ve edebiyatın önde gelen isimleri ile, Küçük İskender, Birhan Keskin, Orhan Alkaya, gibi isimlerin katılacağı festivalde, 24 ülkeden 30 şair, şiir severlerle buluşacak.
Festivalde Ermenistan’dan Henrik Edoyan, Irak’tan Kürtçe’nin yaşayan en büyük şairi Şerko Bekes, Fransa’dan şair, filozof, oyun yazarı, tiyatro oyuncusu, şiir orkestrası şefi, felsefe ve estetik dallarında devlet doktorası sahibi Prof. Dr. Philippe Tancelin, kitapları Türkçeye de çevrilen İrlandalı şair Nuala Ni Dhomhnaill’e kadar dünyanın dört bir yanından festivale gelecek şairlere, halk şiiri geleneğinin temsilcileri Dengbej Ekremo ve Aşık Karani de eşlik edecek.
Bu yıl, içeriğinin belirlenmesine PEN Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği, Adana “Özgür Pencere Edebiyat Sanat Derneği”gibi edebiyat kurumlarının da katkıda bulunduğu Şiiristanbul, geçen yıllarda olduğu gibi başta Beyoğlu olmak üzere İstanbul’un tarihi mekanlarında, sokaklarında ve meydanlarında şiir tutkunları ile buluşacak.
Tiyatro, konser, panel ve seminerlerle renklenecek festival, bu yıl birçok ilki de beraberinde getiriyor. Festival kapsamında bu yıl ilk kez 7 lisenin edebiyat kulüpleri ile birlikte şairlerin katıldığı şiir okumaları ve söyleşiler düzenlenecek. Ayrıca festival kapsamında Prof. İlber Ortaylı, şair ve felsefe profesörü Philippe Tancelin, Paris Şiir Festivali Direktörü Yvan Tetelbom tarafından başta üniversiteler olmak üzere çeşitli mekanlarda konferans ve paneller düzenlenecek.
“Şiir Tiyatroları”, 3. Şiiristanbul’un bir başka rengi olacak. Beyoğlu Belediyesi' Muammer Karaca Tiyatrosu’nun ev sahipliği yapacağı bir dizi etkinlik kapsamında Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu Nazım Hikmet’in şiirlerinden oyunlaştırılan “İnsanlarım”ı, Düzce Belediyesi Şehir Tiyatrosu ise “Üç Garip Şair” adlı oyunu sahneleyecek.
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (Kardeş Türküler) tarafından festival kapsamında konuk şairlerin ve müzisyenlerin de katılımıyla, gerçekleştirilecek konser ise festivalin müzikle buluştuğu nokta olacak.
“Semt Konakları” olarak, Beyoğlu Belediyesi tarafından hizmete açılan 9 konaktan bazıları ise, deneyimli ve genç şairlerin halkla buluşacakları mekanlar olacak.
Festival kapsamında verilen Sevda Ergin Şiir Ödülünü ise, ödül jürisi bu yıl yayınlanmış kitap ve dosya kategorilerinde vermeyi kararlaştırdı. Yayınlanmış kitap dalında ödül Nur Saka’ya, dosya dalında Özcan Öztürk’e verilecek. Jüri ayrıca yayınlanmamış dosyasıyla Eylül Deniz’i “Jüri Özel ödülü”ne uygun gördü.
Festivalin programı ise şöyle:
"22 Nisan 2008 Salı
10:00 Rahmi M. Koç Müzesi Basın Toplantısı
13:00 Vehbi Koç Vakfı İ.Ö.O. Çocuk Topluluğu, Beyoğlu Belediyesi Muammer Karaca Tiyatrosu
15:30. Edebiyat Dergileri ve Edebiyat Festivalleri, Panel, Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü
19:30 Açılış Töreni, Dolmabahçe Sarayı
23 Nisan 2008 Çarşamba
14:00 Kasımpaşa Kızılay Meydanı- Şiir ve Müzik dinletisi
17:00 “Kadın Şair Neden Az?”, Panel, Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü
20:00 Kadın Şairler Buluşuyor , Şiir Okuması, Kırım Kilisesi
24 Nisan 2008 Perşembe
14:00 Kutlu Sokak Şiir Okuması
16:00 Konferans, Philippe Tancelin: Şiir ve Felsefe, Bilgi Üniversitesi (İstanbul Şiir Akademisi)
20:00 “İnsanlarım”, Tiyatro, Genco Erkal Dostlar Tiyatrosu, Muammer Karaca Tiyatrosu
25 Nisan 2008 Cuma
14:00 Şiir Okuması, Zoğrafyan Lisesi
18.00 Konferans, İlber Ortaylı, YKY Sermet Çifter Salonu
20.00 “Üç Garip Şair”, Tiyatro, Düzce Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Muammer Karaca Tiyatrosu
26 Nisan 2008 Cumartesi
14.00 Şiir Okuması , Galata Meydanı
16:00 Şiir Okuması, Roma Bahçesi (ARTHANE)
18:00 Şiir Okuması, Mephisto Kitabevi
27 Nisan Pazar
19:00 Boğazda Tekne Gezisi/Şiir Hatları Vapuru
21:00 Suada Kapanış Seremonisi, "Sevda Ergin Şiir Ödülü" Ödül Töreni"
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...