Sırbistan ve Kosova arasındaki ilk gerilim mayıs ayındaki yerel seçimleri Sırpların boykot etmesinin ardından, Arnavut belediye başkanlarının Sırpların çoğunlukta yaşadığı yerlere atanmasıyla başlamıştı.
Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu bir polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti, "profesyonel bir terörist/suç yapılanması" olarak nitelendirdiği yaklaşık 30 kişilik ağır silahlı grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutmuştu.
SIRP LİDER DOĞRULAMIŞTI
Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisince kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.
Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplarca yapıldığını doğrulamıştı.
SIRBİSTAN GERİ ADIM ATTI
Bölgedeki tansiyonu zirveye çıkaran Sırbistan'dan geri adım geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın açıklamaları sonrası Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandır Vucic, Sırbistan’ın savaş istemediğini ve Sırp birliklerinin geri çekildiğini duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Cumhurbaşkanı Vucic ile görüşerek Kosova ile gerilimin derhal düşürülmesi ve son şiddet olaylarının sorumlularından hesap sorulması gerektiğinin altını çizdim. Ayrıca AB arabuluculuğunda yürütülen diyalog kapsamındaki taahhütlerin tam olarak uygulanmasının önemini vurguladı" dedi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ve Kosova Başbakanı Albin Kurti görüşmesine ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise "Sullivan Kosova sınırı yakınlarındaki Sırp askeri hareketliliğinden duyduğu endişeyi dile getirdi. NATO'nun, NATO Kosova Gücü'nün (KFOR) özellikle Kosova'nın kuzeyindeki varlığını ve faaliyetlerini güçlendirmeye yönelik son kararlarına dikkat çekerek, ABD'nin KFOR'un görevini yerine getirebilmesi için uygun kaynaklara sahip olmasını sağlamak üzere Müttefiklerimizle birlikte çalışmaya hazır olduğunun altını çizdi" denildi.
"SIRBİSTAN SAVAŞ İSTEMİYOR"
Sırp medyası, Vucic’in konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi.
Vucic, Sırbistan’ın savaş istemediğini, hedefinin Avrupa Birliği olduğunu belirterek, “Bu Belgrad için neden faydalı olsun ki? Amaç ne olabilir? İnşa ettiğimiz pozisyonumuzu yok etmek mi? Bir günde yok etmek mi? Sırbistan savaş istemiyor. Geçen yıl hattın yakınında 14 bin kuvvetimiz vardı, bugün 7 bin 500 kuvvetimiz var. Bunu 4 bine düşüreceğiz” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...