Batı Sahra sorunu hakkında yaptığı belgesel ile Berlin Film Festivali’ne katılan oyuncu Javier Bardem, gözlerden adeta kaçırılan bir sorunun üzerine gidiyor. Bardem, bağımsızlığı Fas tarafından gölgelenen Batı Sahra’da yaşananlar konusunda çalışmalarını sürdüreceğini söylüyor.
İnternette yayın yapan Mısır kökenli haber portalı Bikya Masr’a Batı Sahra hakkında yaptığı belgesel ile ilgili konuşan İspanyol oyuncu Javier Bardem Fas tarafından kontrol edilen Batı Sahra’nın “görünmezliğini” batının stratejik ve ekonomik çıkarlarına bağlıyor.
2008 yılında bölgedeki mülteci kamplarına gerçekleştirdiği gezilerden sonra bu konu hakkında bir şeyler yapmaya karar veren Bardem’in belgeseli Hijos de las Nubes: La Ultima Colonia'nın (Bulutların Çocukları: Son Koloni) ilk gösterimini Berlin Film Festivali’nde gerçekleştiriyor.
“SAĞDUYU REEL POLİTİKAYA KURBAN EDİLİYOR”
Bölge uluslararası hukuk tarafından “non-self governing state””kendini yönetemeyen ülke” olarak tanımlanıyor. Sömürgecilik döneminden kalma bu terim Batı Sahra’dan başka artık sadece eski emperyalist ülkelere bağlı çok küçük ada devletler için kullanılıyor.
Bikya Masr’ın sorularını yanıtlayan Bardem mülteci kamplarına ilk gittiğinde onca yokluğa rağmen sahip olduğu her şeyi paylaşan insanları gördüğünü ve onları orada bıraktıktan sonra bir şeyler yapmaya karar verdiğini anlatıyor.
Bardem, Berlin Film Festivali direktörü Dieter Kosslick’in Batı Sahra’dan belgesel sayesinde haberdar olduğunu söylemesi üzerine sorulan konu hakkında neden bu kadar az şey bilindiği sorusuna ise, “Batı Sahra davası tamamen görünmezdir ve bunun neden böyle olduğunu dürüstçe söylemeliyiz. Bu görünmezlik Fas’ın arkasına Birleşmiş Milletler'de veto hakkına sahip bir ülke olan Fransa’yı almasındandır. Çelişki, burada insan hakları ve özgürlüğün hayatiliği konularında önemli temelleri olan ülkelerden bahsediyor olmamız. Bu ortaklık ise jeopolitik, stratejik, ekonomik ihtiyaçlar ve çıkarlardan oluşuyor. Bununla ilgili sinir bozucu olan kısım da bu” sözleri ile cevap veriyor.
Belgeselde Batı’nın iki yüzlülüğünün vurgulandığına ilişkin yorum hakkında ise, sadece Batı Sahra’da değil her yerde, örneğin bugün Suriye’de de "oyun"un kartları kendi aralarında bölüşen aynı oyuncularla oynandığını ve sağduyunun reel politika uğruna hiçe sayıldığını sözlerine ekliyor. İspanyol oyuncu, belgeselin yaşananların arkasındaki gerçeklerin diğer örneklere bir açıklama olması için de gösterildiğini söylüyor.
Bardem, “Hissettiğin şeyleri anlatmak çok zor olsa da yapman gereken anlar gelir”
Berlin Film Festivali’ne de Arap Dünyası"ndaki gelişmelerin damgasını vurması hakkında ne düşündüğü sorulduğunda ise Bardem, dünyadaki değişimin insanlar tarafından fark edilmesinin sıra dışı olduğunu düşündüğünü belirtiyor ve ününün, sözlerinin önüne geçip geçmeyeceği hakkında bir kaygısı olmadığını söylüyor.
NE OLMUŞTU?
Batı Sahra İspanya kolonisiyken önce Fas’a devrolduktan sonra Şubat 1976'da Polisario Özgürlük Hareketi 'nin yürüttüğü savaş sonucunda bağımsızlığını ilan etti ve Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti adını aldı. Fas'ın, Polisario Cephesi'ni terörist bir örgüt olarak ilan etmesi sonucu savaş uzun yıllar boyunca devam etmişti. Ancak 1984'te Afrika Birliği'ne kabul edilmesiyle uluslararası arenada tanınması konusunda çok önemli bir adım atılan ülke, BM’de beklediği karşılığı bulamadı. 1991 yılında Fas ve Polisario hareketi arasında imzalanan ateşkes sonrasında ise bugün hâlâ devam eden çözümsüzlük ortaya çıktı. Bu çözümsüzlük sonucunda binlerce kişi mülteci kamplarında çok zorlu hayat şartları altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
birgün
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...