~Aylarca yoğun iş stresi altında çalıştıktan sonra bütün bir yıl gelecek tatili hayal etmek her çalışanın yaptığı bir şeydir. Ancak tatil bittiğinde, artık 'gerçek hayata' dönme vakti gelip çattığında adeta hüzünlü bir duygulanım içinde bulabiliriz kendimizi. Tatil dönüşü, adaptasyon depresyonu' ya da 'tatil sonrası sendromu' denilen bu durum tatilde biriktirilen tüm enerjinin bir anda yok olup gitmesine neden olabilir. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Oya Bozkurt, tatil sonrası depresyonunu anlattı...
Tatil sonrası sendromu nasıl bir rahatsızlıktır?
Tatilin ardından günlük rutin hayata yeniden uyum sağlama sürecinde sık olarak baş ağrısı, uykusuzluk, sindirim sistemi problemleri, iştahsızlık, sabahları yorgun uyanma, eklem ağrıları, odaklanma güçlüğü, kolay sinirlenme ve tahammülsüzlük gibi sorunlar görülür.
İŞİNİ SEVMEYEN SIKILIR
Kimler daha çok risk altındadır?
İşini sevmeyen, iş ortamı ve arkadaşları ile sorunları olan kişilerde ve kaygılı, depresyona meyilli insanlarda bu belirtiler daha sık görülüyor. Tatil sonrası sendromundan hiç etkilenmeyen grup ise işkolikler. Bu kişiler yeniden kendilerini iyi hissettikleri ortama döndükleri için sorunsuz şekilde çalışma hayatlarına devam edebiliyorlar.
Depresyon riskini artıran başka etkenler var mı?
Tatil köyleri ve her şey dahil sistemiyle sunulan tatil seçeneklerinin 'tatil sonrası sendromu'nu artırdığını söylemek mümkün. Elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan, sadece deniz, kum, güneş ve bolca eğlence anlayışıyla yapılan bir tatil sonrası, eve dönüş kişide sersemletici bir etki yapıyor. En büyük işin, ne yiyeceğinizi seçmek olduğu muhteşem tatil günlerinin ardından eve gelip tekrar eski düzene dönmek, ev işlerine ve işe adapte olmak sanıldığı kadar kolay olmuyor.
Bu depresyonla ne sıklıkta karşılaşıyorsunuz?
Yapılan araştırmalar; tatilden dönen kişilerin yaklaşık yüzde 50'sinin kendisini iyi hissetmediğini ifade ettiklerini göstermektedir.
gazetea24
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...